Choć mamy wiele kulinarnych pomysłów na różne przepisy na śniadanie, musimy przyznać się, że nam samym też czasem brakuje pomysłów na to, co przygotować na zdrowe śniadanie (pierwszy posiłek w ciągu dnia). Niektóre z propozycji można łatwo zapomnieć, dlatego spisujemy je zarówno dla Ciebie, jak i dla nas. Pomysły, które są poniżej, możesz również użyć na drugie śniadanie! Nie masz pomysłu, co zjeść? No to przeczytaj, co czasem tworzymy w naszej kuchni i co proponujemy Ci, żebyś zrobił w swojej!
Spis treści
Dlaczego warto codziennie jeść śniadania?
Wielu mówi o tym, że odżywcze śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To, że spożywanie śniadania jest ważne, mówiły nam już nasze mamy i babcie i… miały rację!
W godzinach porannych nasz układ pokarmowy osiąga maksymalną aktywność energetyczną. Żołądek wydziela wtedy duże ilości kwasu solnego, który jest potrzebny do trawienia pożywienia. Stałe omijanie jedzenia śniadania w końcu sprawi, że nadmiar kwasu solnego zebranego w żołądku przyczyni się do różnych dolegliwości – m.in. jest to zgaga, refluks żołądka lub nawet wrzody.
To, co zostało potwierdzone naukowo, to największa aktywność mózgu w godzinach południowych. Jednak żeby nasz mózg funkcjonował poprawnie, musisz mu dostarczyć glukozę. W przeciwnym razie będziesz czuł się senny, zmęczony i pozbawiony energii. Według badań, które zostały przeprowadzone na dzieciach, te, które przed szkołą zjedzą śniadanie, z większym prawdopodobieństwem zapamiętają wszystkie fakty i mają mniejsze problemy z koncentracją.
Dobrym rozwiązaniem jest zjeść pyszne odżywcze śniadanie. Oprócz warzyw i owoców pamiętaj również, że w diecie są ważne produkty zbożowe. Dużym błędem jest pomijanie śniadania, bo to najważniejszy posiłek dnia. Podobnie, powinniśmy również ograniczyć gotowe dania typu kanapki ze sklepu na „Ż” itd.
Śniadanie jemy codziennie, a dobrze by było, żeby nie było monotonne. Jak najlepiej jeść? Sprawdź nasze propozycje i rozkoszuj się swoimi pierwszymi posiłkami w ciągu dnia! Pamiętaj, porządne śniadanie zamiast kanapek robionych na szybko jest bardzo odpowiedzialne!
Co jeść na śniadanie? Aż 15 pomysłów!
Nie masz pomysłu? My mamy! Na bieżąco AKTUALIZUJEMY NASZE POMYSŁY NA ŚNIADANIA! Jeśli wymyślimy coś nowego – dodajemy tutaj. Sprawdź 15 naszych przepisów!
Owsianka z jogurtem i świeżymi owocami
Idealna jako szybki przepis na śniadanie, które nie zajmie dużo czasu na przygotowanie, a jest to idealne źródło białka.
Do miski daj jogurt (lub inne produkty mleczne jak mleko), a następnie dodaj płatki owsiane. Teraz możesz dodać, co tylko Ci się marzy – u nas najczęściej pojawia się słodki element (np. snickers czy toffifee), orzechy włoskie, granola. Na to ponownie dodaj jogurt naturalny i na wierzch daj swoje ulubione owoce, np. banany, borówki amerykańskie, truskawki czy jabłko (wszystko możesz posypać cynamonem dla lepszego smaku). Możesz również dodać masło orzechowe lub trochę syropu klonowego.
Odczekaj chwilę, aż płatki nawilgną i wcinaj! Po górze możesz posypać nasionami chia.
Tosty z serkiem wiejskim
Szybkie śniadanie dla tych, którzy szukają nowych powiązań smakowych.
Podpiecz tosty w tosterze. Przygotuj serek wiejski. Gdy tosty wyskoczą, wykorzystaj do nich masło lub dżem – to już zależy od Twoich preferencji.
Wafle ryżowe
Ta propozycja jest dla tych, którzy albo liczą kalorie, albo nie lubią dużych śniadań. Swoje wafle ryżowe możesz posmarować masłem, dać na wierzch szynkę i ser. Możesz również bardziej zaszaleć i dodać majonez czy suszone pomidory w oliwie.
Jeśli jednak jesteś z tych osób, które lubią bardzo kombinować – wafle ryżowe posmaruj masłem orzechowym i dżemem lub dodaj banany. Takie połączenie nie zasmakuje każdemu, ale zdecydowanie jest warte spróbowania! Pamiętaj też, że masło orzechowe często jest wykorzystywane przez cateringi dietetyczne, więc w dobrych proporcjach też służy chudnięciu.
Jajecznica, którą zapamiętasz na długo
Bardzo wiele osób lubi przygotowywać prostą jajecznicę, smażąc tylko jajka na maśle. My idziemy o krok dalej.
Jajecznicę zacznij od podsmażenia pomidora. Później dodaj do niego szynkę i ją też podsmaż. Wbij do tego tyle jajek, w jakim stopniu jesteś głodny i voilà! Twoja syta jajecznica jest gotowa!
Często do jajecznicy dodajemy również ser żółty. Dodaj go w momencie wbijania jajka, żeby nie przypalił się, nie zdominował reszty składników, a zamiast tego idealnie zagęścił Twoje śniadanie.
Ryż z jajkiem
To już jest zdecydowanie większe śniadanie i bardziej syte od pozostałych. U nas często to było śniadanie do pracy.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Później po odcedzeniu przełóż go na patelnię i wbij do niego jajko. W zależności od ilości ryżu dodaj różną ilość jajek. Dodaj do tego sól, pieprz, a jeśli lubisz pikantne dania – ostre przyprawy.
Dużo białka, ryż, syty pierwszy osiłek – czego chcieć więcej?
Papinki
Niewykorzystana stara bułka? Sprawdź ten pomysł na śniadanie (idealny również na kolację), które na pewno Ci przypadnie do gustu!
Mleko podgrzewamy, uważaj jednak, żeby go nie zagotować. W trakcie podgrzewania dodaj do niego masło i cukier (dodaj go tyle, jak bardzo słodkie posiłki lubisz). Całość wymieszaj, żeby nie było czuć kryształków cukru.
Bułkę poszarp, włóż do miski.
Zalej ją mlekiem i odczekaj chwilę, aż mleko wsiąknie do bułki.
No i co, smacznego!
Tosty francuskie
Wcześniej o bułce, to teraz o niewykorzystanym chlebie!
Do głębokiego talerza wlej trochę mleka. Do osobnego talerza daj jajko.
Do mleka włóż kromkę chleba, żeby się namoczył. Po chwili wyciągnij ją i włóż do jajka.
Smaż na patelni z obu stron na niewielkim ogniu przez kilka minut, uważając, żeby jajko się nie przypaliło.
Tosty francuskie możesz posypać solą lub możesz przygotować je na słodko – dodając miód, cukier puder lub po prostu dodając cukier. Możesz również dodać do nich owoce, a wtedy wszyscy będą Ci zazdrościć!
Ryżanka
O ryżance napisaliśmy w osobnym wpisie – Ryżanka na słodko (kliknij, żeby przejść do przepisu). W telegraficznym skrócie – ryż gotuj na mleku (roślinnym lub zwykłym) tak długo, aż mleko wyparuje. Przełóż do miski i dodaj swoje ulubione owoce i bakalie. Według nas najlepiej zjeść je z bananem i borówką amerykańską.
Burrata z pieczonymi pomidorami i grzankami
To bardzo szybka i pyszna propozycja na śniadanie. Sprawdź jak dokładnie ją przygotować w przepisie – Burrata z pieczonymi pomidorami i grzankami.
Pudding jaglany
O nim również pisaliśmy w osobnym przepisie – Pudding jaglany z owocami. Musisz ugotować kaszę jaglaną, później zblendować ją z bananem, dodać mleko i dać na górę owoce, które lubisz najbardziej.
Fit sałatka na śniadanie
Coś dla tych, którzy dbają o linię i chcą, żeby ich niskokaloryczne śniadanie było lekkostrawne.
Do miski wsyp mix sałat i… niech działa Twoja wyobraźnia, która pobudzi Twoje kubki smakowe! U nas najczęściej dodajemy tuńczyka, pomidorki koktajlowe, camemberta, mozzarellę, orzechy włoskie i trochę świeżego zielonego ogórka.
Tak przygotowana sałatka na pewno pozwoli Ci zapomnieć o głodzie na kilka dobrych godzin, dostarczając Ci przy tym odpowiednią ilość witamin i minerałów.
Grzanki z figami
Ulubione danie wielu hipsterów, którzy nie wiedzą, że we wnętrzu figi bardzo prawdopodobne, że znajduje się martwy robaczek. Tak, nawet w takiej świeżej fidze!
My grzanki z figami przygotowujemy z camembertem i miodem, przepis tutaj – Grzanki z figami i camembertem.
Gofry – na słodko lub wytrawnie
Plusem gofrów jest to, że przygotowujesz jedno ciasto i aż do momentu wypieku możesz decydować czy chcesz zjeść je na słodko, czy na słono! To one będą idealne, jeśli do końca się jeszcze nie zdecydowałeś, co chcesz zjeść, a w brzuszku już burczy. Oczywiście przepis na najlepsze gofry pod słońcem dostępny tutaj – Gofry – przepis.
Pasta śledziowa
Podana oczywiście na chrupiącej, świeżej bułce lub świeżutkim chlebie. Tak właśnie smakowały śniadania w sobotnie poranki, kiedy moja mama przygotowywała świeży ser biały z przeróżnymi dodatkami. We własnej kuchni szczególnie często przygotowujemy pastę śledziową, na którą przepis znajdziesz tutaj – Pasta śledziowa. Szczególnie dobra jest, gdy jest świeża, na następny dzień nieco twardnieje, robi się bardziej słona, ale wciąż jest PY-CHO-TA.
Szakszuka
Jedno z naszych najbardziej ulubionych posiłków na śniadanie. Szczególnie często przygotowujemy ją w niedzielę, kiedy możemy pozwolić sobie na dłuższy pobyt w kuchni. Nasz przepis na tradycyjną szakszukę możesz również znaleźć w naszych przepisach! Jest to o tyle fajne danie, że można do niego dorzucić to, co akurat nam się kończy w lodówce, lub zostało po innym posiłku.
Już nigdy nie zabraknie Ci pomysłów na śniadania!
Życzymy Ci, żeby nie zabrakło Ci pomysłu na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Dzięki naszemu wpisowi będziesz mieć już propozycje dań oraz nie będziesz mieć już wymówki, dlaczego nie jesz śniadania z samego rana (no, chyba że korzystasz z okna żywieniowego). Pamiętaj o tym, że warto codziennie jeść śniadania. Musisz jedynie uświadomić sobie, że w kuchni ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Eksperymentuj ze smakiem, twórz kombinacje składników, które są w Twojej lodówce i szafkach. Jeśli nie chce Ci się każdego dnia zastanawiać, co zjeść na śniadanie – zamów catering dietetyczny! Pamiętaj, że śniadanie najlepiej zjeść z samego rana, żeby w ciągu doby czuć się dobrze!