Suszone pomidory – do czego wykorzystać

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Suszone pomidory – do czego wykorzystać

Suszone pomidory są przepyszną propozycją, którą każdy z nas musi spróbować. Są one dostępne w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Czasem jednak musimy zmienić sposób przygotowania naszych suszonych pomidorów, dlatego potrzebujemy porady jakie dania z suszonymi pomidorami jeść. A więc – przeczytaj nasz wpis na temat suszonych pomidorów!

Jak zrobić suszone pomidory?

Zanim jednak jeszcze przejdziemy do meritum, powinieneś dowiedzieć się w jaki sposób przygotować domowe suszone pomidory. Na pewno będziesz mieć pewność co do składu swojego produktu, a ich smak będzie zniewalający i zdecydowanie inny niż ten smak pomidorów, które są dostępne w sklepach spożywczych. Sprawdź przepis na suszone pomidory!

słój z suszonymi pomidorami

Przepis na suszone pomidory

Do przygotowania suszonych pomidorów będziesz potrzebować:

  • pomidory podłużne (np. serce bawole, san marzano lub rzymskie),
  • sól,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • oregano,
  • olej roślinny,
  • ocet (łyżka octu na 5 kg świeżych pomidorów).

Nasze podłużne pomidory przecinamy wzdłuż na pół. Delikatnie wydrążamy gniazdo nasienne. Każdą z połówek delikatnie solimy.

Teraz nachodzi czas na suszenie pomidorów! Oryginalny sposób przygotowywania suszonych pomidorów zakłada, że pomidory suszone będą na słońcu przez 4 dni. W Polsce może to być jednak niewykonalne, dlatego używamy do tego piekarnika. Rozgrzej piekarnik na 60 – 70 stopni, a następnie na blaszce ułóż ciasno pomidory. Włóż do piekarnika i na uchylonych drzwiczkach piekarnika suszymy. Pomidory suszymy aż do momentu gdy są całkowicie suche, a ich brzegi zaczęły się marszczyć, ale nie wyschły na wiór. Przekładamy całość do miski i posypujemy ziołami. Dodajemy jeszcze ocet. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

Kroimy połówki pomidorów w cienkie plastry.

Teraz suszone pomidory należy przełożyć do słoików, ale do maksymalnie 3/5 ich wysokości. Zalewamy je ciepłym olejem roślinnym – nie powinen on wrzeć, a w czasie podgrzewania puszczać delikatne bąbelki mówiące nam o tym, że zaczęło się robić gorąco w garnku. Pomidory same w sobie bardzo mocno wchłoną olej.

Zakręcamy pokrywką i odwracamy do góry dnem – słoiki same się wekują.

Tak przygotowane suszone pomidory można trzymać w domowej spiżarce przez kilka dobrych lat, chociaż wiemy, że każdy zje je wcześniej! Do zalanych olejem suszonych pomidorów możesz dodać różne dodatki, m.in. nasiona słonecznika, pestki dyni. Tak przygotowany przysmak ma intensywny smak, a suszenie nie powoduje usunięcia cennych mikroelementów.

Warto zastanowić się nad takimi suszonymi pomidorami – przygotowuje się je dość łatwo, a oszczędność jest ogromna!

Tradycyjna kanapka z suszonymi pomidorami

Najbardziej popularna opcja – dodaj je do bułki czy chleba, w zależności jakie masz preferencje. Suszone pomidory idealnie komponują się z szynką, serem żółtym czy po prostu twarogiem.

Możesz też trochę zaszaleć i wykorzystać do tego bagietkę. Pokrój ją na plasterki, a później dodaj starty ser żółty. Tak przygotowane minikanapeczki przykryj jeszcze mozzarellą i daj do piekarnika. Zapiecz całość – ważne, żeby sery się roztopiły. Następnie, wyciągnij całość z pieca, a teraz dodaj na górę swoje pomidorki suszone.

z czym suszone pomidory serem feta

Z waflami ryżowymi z dodatkiem suszonych pomidorach

Wafle ryżowe smakują idealnie z pomidorami. Dzięki temu otrzymujemy coś, co jest trochę fit, ale nie odpuszczamy sobie troszkę kalorii, które uzupełniamy pomidorami suszonymi. Najlepiej dodać do nich łososia lub np. ser żółty czy posypać serem feta.

Filety z piersi z farszem owinięte szynką parmeńską

Jest to dania z suszonymi pomidorami, które na długo zostanie w naszej pamięci. To propozycja, która spisuje się na każdy obiad. Będziesz potrzebować:

  • pierś z kurczaka,
  • pomidory suszone w oliwie,
  • szynka parmeńska,
  • ser żółty,
  • mozzarella,
  • pietruszka,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Na małe kawałki pokrój ser mozzarellę, dopraw suszonymi pomidorami i pietruszką. Do tego, zetrzyj ser żółty. Wymieszaj wszystko, używając do tego troszkę oliwy z suszonych pomidorów, która zwiąże cały farsz. Teraz weź pierś z kurczaka, rozetnij jej środek tworząc małą kieszonkę. Do kieszonki wsadź nasz wcześniej przygotowany farsz. Później zawiń pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej, w taki sposób, żeby farsz nam Ci nie uciekał.

Teraz przygotuj naczynie żaroodporne – całość wysmaruj małą ilością oliwy z pomidorków suszonych, wyłóż wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka. Włóż do piekarnika i pozwól całości się roztopić, a następnie podpiecz szynkę parmeńską.

Podawaj z ziemniakami i surówką, podlewając pierwsze z nich wodą, która wypłynęła z piersi z kurczaka.

Smacznego!

Suszone pomidory w sałatce

Słyszałeś/aś o sałatkach z suszonymi pomidorami w kuchni? W jaki sposób je przygotujesz zależy tylko i wyłącznie od Twoich smakowych preferencji, nam najbardziej przypadła do gustu sałatka składająca się z mixem sałat, kaparami, oliwkami, orzechami nerkowca, szczypiorkiem i sosem sałatkowym greckim z Prymatu. Oczywiście po górze sałatka obowiązkowo ser feta.

suszonymi pomidorami liście szpinaku

Nasze sprawdzone przepisy

Suszone pomidory bardzo często goszczą w naszej kuchni. Sprawdź dania z suszonymi pomidorami, które opublikowaliśmy na naszej stronie:

Która z naszych propozycji z suszonymi pomidorami wydaje Ci się być najlepsza? Którą na pewno spróbujesz?