Odmiany jabłek

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Odmiany jabłek

Jabłka jabłuszka. Zapewne większość osób myśląc o jabłkach, ma w głowie piękne okrągłe, błyszczące, soczyste czerwone jabłka odbijające świecące słońce na horyzoncie. Jak zapewne wiesz, jabłka jak większość owoców czy warzyw ma swoje odmiany. W naszym artykule zebraliśmy listę polskich jabłek, które musisz poznać! Sprawdź nasz wpis i poznaj kilka odmian jabłek!

Rodzaje polskich jabłek

Poniżej lista najpopularniejszych i najczęściej spotykanych w sklepach spożywczych polskich jabłek. Oprócz nazwy, dowiesz się do czego najbardziej pasują poszczególne odmiany jabłek. Ale już bez zbędnego przedłużania – sprawdź po prostu listę rodzajów polskich jabłek!

Gala

Gala jest zimową odmianą, która charakteryzuj intensywnym czerwonym kolorem. Zazwyczaj są to średniej lub małej wielkości jabłka o gładkiej i lekko błyszczącej skórze. Są chrupiące, soczyste, a także słodkie i aromatyczne. Ta odmiana jabłek najlepiej nadaje się do sałatek i soków. Doskonale też sprawdzą się jako zdrowa i smaczna przekąska w ciągu dnia. Ale to akurat niemal jak każda odmiana 😉

Są to zimowe odmiany jabłoni.

rodzaje jabłek polskie jabłka

Ligol

Ligol to nasze rodzime odmiany, które pojawiły się na skutek skrzyżowania odmian Golden Delicious i Linda. Zrywa się je zazwyczaj już od października, jednak najbardziej do spożycia nadają się dopiero końcem sezonu zimowego. Są to dużej wielkości jabłka, a ich skórka jest twarda, błyszcząca i nieco tłusta w dotyku. Z reguły mają zielonkawe zabarwienie z charakterystyczną czerwoną plamką, przez niektórych ładnie określaną jako rumień. Ligol są kruche, bardzo soczyste i słodko-kwaskowate. To idealna odmiana jabłek, która bardzo często hodowana jest w przydomowych ogródkach i która najczęściej wykorzystywana jest do jedzenia na surowo, do sałatek oraz do przetworów.
Jabłka Ligol idealnie nadają się do jedzenia na surowo i do sałatek.

Lobo

Odmiana ta dojrzałość osiąga w połowie września. Lobo są średniej wielkości, kuliste i lekko spłaszczone. Ich skórka jest gładka, błyszcząca i zielonożółta. Ma ciemnokarminowy rumieniec na prawie całej powierzchni, często ma na sobie również charakterystyczny woskowy nalot. Są bardzo soczyste, kruche, o słabym aromacie i kwaskowato-słodkim smaku. Jabłka Lobo są odpowiednie do jedzenia na surowo. Idealnie też sprawdzą się do deserów (często nazywa się je również odmianą deserową) i przetworów – to z nich powstają pyszne musy i marmolady.

Gloster

Gloster to odmiana, która kwitnie końcem maja, a do zbioru gotowe są dopiero w październiku. Rodzi duże jabłka, stożkowate i prawie całe pokryte wyraziście czerwoną skórką owoce. Mają zielono-czerwony kolor i błyszczącą skórkę. Jabłka w smaku są słodko-kwaśne i mają drobnoziarnisty i soczysty miąższ, który bardzo powoli ciemnieje. Jabłka Gloster to doskonały składnik do sałatek owocowych oraz różnego rodzaju ciast. Bardzo fajne są również do przyrządzania soków owocowych.

Szampion (popularnie sprzedawane jako Champion)

Szampiony są bardzo aromatyczne i doskonale sprawdzają się w obróbce termicznej (soki, konfitury, dżemy, musy, przeciery). Ten rodzaj jabłka ma lekko wydłużony kształt o żółto-czerwonej skórce. Owoce te zazwyczaj są średnie i mają lekko chropowatą skórkę. Mają słodki smak i są lekko podobne do gruszki. Odmiana ta jest soczysta i lekko kwaskowa.

Antonówka

Antonówka to jedna z najstarszych tradycyjnych odmian jabłek, która cały czas jest bardzo popularna w Polsce. Prawdopodobnie ze względu na to, że jest wyjątkowo smaczna. Owoc ten jest ma żółte jabłko i ma gładką błyszczącą skórkę. Jabłka są duże i pachnące, o lekko kwaskowatym miąższu, który podczas leżakowania zyskuje na kruchości. Odmianę tę najczęściej wykorzystuję się jako zdrową przekąskę na surowo lub do produkcji soków i różnych przetworów, takich jak dżemy czy konfitury czy ciast i deserów.

Są to wczesne odmiany jabłek zbierane latem.

Szara reneta

Odmiana szara reneta, która odzyskuje swoją świetność. To starsza odmiana jabłek z charakterystyczną matową, szaro-oliwkową skórką, która często pokryta jest plamami. Można rozpoznać ją po okrągłym kształcie, niezbyt intensywnym zapachu i tym, że ma winny (a według niektórych winno-korzenny) posmak i jasnozielony miąższ. Idealnie nadaje się do wypieków i przetworów i doskonale sprawdza się jako domowe chipsy. Jest to kwaśna odmiana i zawiera ona dużo witaminy C.

Cortland (kortland)

Jabłka odmiany Cortland zazwyczaj są średniej wielkości i mają zieloną cienką skórkę z karminowym rumieńcem i woskowym nalotem oraz soczysty, kruchy i mocno orzeźwiający miąższ. Są zdecydowanie słodsze od wcześniej wspomnianej odmiany Lobo i również mają winno-korzenny posmak. Cortland świetnie sprawdzą się jako zwykła przekąska na co dzień, a także jako główny składnik przetworów. Cortlandy również określa się jako jabłka deserowe.

Są to jesienne odmiany jabłoni

Kosztela

Zimowa odmiana jabłek, która często określana jest również Wierzbówką Zimową. Jest ona jednak zbierana wcześniej (bo od września), a charakteryzuje się bardzo kwaśnym i twardym owocem. Jeśli jabłko będzie zebrane wcześniej, można je przechowywać w chłodzie przez kilka miesięcy do momentu, aż będą słodkie z charakterystycznym smakiem. Te jabłka są delikatne – bardzo łatwo je obtłuc, a w dodatku szybko zaczynają sinieć. Jabłka te są zazwyczaj żółtozielone, a niekiedy pojawia się na nich delikatny rumień, czy inne plamki. W Polsce uznaje się je jako jedną z najsłodszych odmian. Jabłka te również określanie są mianem deserowych. Lepiej nie jeść ich bezpośrednio po zerwaniu z drzewa, ponieważ wtedy są bardzo twarde, przez co nie można w pełni delektować się ich smakiem. Można zjeść je na surowo, ale również do przetworów, kompotów, dżemów oraz do szarlotek.

polskich jabłek polskie jabłka

Malinowa oberlandzka (potocznie malinówka)

Odmiana ta była kiedyś jedną z najbardziej popularnych odmian (przynajmniej w Polsce). Zaskoczymy Cię! Nazwa jabłek pochodzi od… malinowego koloru opiewającego skórkę jabłka! Ma również delikatny fioletowy rumieniec i charakteryzuje się smukłym kształtem. Miąższ tych jabłek jest biały, bardzo soczysty oraz chrupki. Jedząc ten rodzaj jabłka, można wyczuć (jak sama nazwa wskazuje) malinową nutę. Odmiana ta ma również bardzo intensywny zapach. Malinówkę można jeść jako przekąskę oraz wykorzystywać do ciast, suszenia oraz do soków.

Rubin

Odmiana ta charakteryzuje się bardzo dużymi owocami i o pomarańczowej skórce z tłustym nalotem. Z kolei miąższ jest bardzo kruchy, soczysty, słodki smak. Jest to idealne jabłko deserowe i doskonale sprawdza się jako przekąska w ciągu dnia.

Delikates

Prawdziwy delikates wśród jabłek… nie tylko z nazwy! Jest to polska odmiana jabłek, która ma drobnoziarnisty, bardzo kruchy śnieżnobiały miąższ i gładką zielono-żółtą skórkę z widocznym dużym czerwonym rumieńcem. Charakteryzuje je to, że mają kulisty kształt oraz zwężenie ku dołu. Delikatesy to jedna z najbardziej uniwersalnych odmian, ponieważ można wykorzystywać ją na każdy sposób, jaki się nam zamarzy! Od jedzenia na surowo, przez wszelkiego rodzaju wypieki, kończąc na suszeniu. Ze względu na uniwersalność jabłka te często dostaniemy w sklepach spożywczych i warzywniakach. 

polskie jabłka golden delicious

Papierówka

Kolejna staropolska odmiana jabłek, która znana jest ze swojej charakterystycznej jasnożółtej lub jasnozielonej barwy i białego miąższu. Jest to odmiana wiosenna, która świeżo po zebraniu jest bardzo kwaśna, a z czasem staje się coraz słodsza – to głównie w takiej wersji są one spożywane. Początkowe zbiory zaczynają się lipcu. Są delikatne – łatwo mogą się obić, więc trzeba być bardzo ostrożnym podczas transportu. Odmiana ta z powodzeniem może być hodowana w przydomowym ogródku i często również kojarzy się z dzieciństwem.  

Można jeść je na surowo, wykorzystywać do szarlotki, kompotów, przetworów z jabłek. Trzeba jednak pamiętać o ważnym aspekcie – papierówki trzeba przetwarzać bardzo szybko. Są to wczesne odmiany jabłoni zbierane latem.

Jonagold

Jonagold to zimowa odmiana i charakteryzuje się bardzo dużymi owocami o żółto-zielonej skórce z czerwonym rumieńcem. Są bardzo kruche i soczyste, a miąższ mają lekko kwaskowaty smak. Można jeść je na surowo, a także używać do pieczenia, gotowania, duszenia czy smażenia. Wykorzystuje się je również w sałatkach. Jest to jeden z rodzajów jabłek, który nadaje się do mrożenia.

odmiany jabłek

Golden delicious

Jabłka rodzaju Golden delicious są średniej wielkości o stożkowatym kształcie. Skóra znana jest z zielonkawożółtawej lub żółtej barwy z delikatnym rumieniem. Dodatkowo jest błyszcząca, a często także ordzawiona. Ich miąższ jest kremowo-żółty i ma winno-słodki posmak. Charakteryzuje się tym, że jest chrupiący i kremowy. Jabłka same w sobie są bardzo aromatyczne i soczyste i ze względu na swój smak określane są jako jabłka deserowe. Doskonale nadają się do jedzenia na surowo oraz do ciast i przetworów.

Kilka słów o jabłkach

Musimy wspomnieć o zdrowotnych aspektach tego owocu. Nie bez powodu anglicy mają swoje powiedzenie “an apple a day keeps the doctor away”, co w wolnym tłumaczeniu znaczy “jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza zdala ode mnie”. Jabłka powinny być wdrażane zarówno do codziennej diety, jak spożywane jako zdrowa przekąska

Jakie są właściwości zdrowotne tych pysznych owoców? Średniej wielkości jabłko dostarcza organizmowi około 75 kcal. Bogate jest ono w witaminy A, C (najwięcej jej jest tuż pod skórką), K oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo bogate są w przeciwutleniacze, wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, a także błonnik. Ze względu na swój niski indeks glikemiczny, jabłka nie powodują szybkiego wzrostu poziomu we krwi (IG jabłka wynosi zaledwie 38), a błonnik powoduje, że po zjedzeniu tego owocu odczuwamy sytość. Jabłka pomogą nam w obniżaniu „złego” cholesterolu oraz poziomu glukozy we krwi, regulowaniu pracy układu pokarmowego i przeciwdziałaniu zaparciom oraz ze względu na dużą zawartość witaminy C pozytywnie wpłyną na naszą cerę.

Ciekawostką, z której jako Polacy powinniśmy być dumni, jest to, że Polska jest największym w Europie i trzecim na świecie producentem jabłek. Co prawda owoce te dostępne są przez cały rok, jednak dopiero na jesień dostaniemy najlepsze plony, czyli świeże i pyszne owoce. To właśnie wtedy jest idealny moment na przygotowywanie domowych przetworów, soków czy pysznych ciast.

To jak? Które jabłka są Twoimi ulubionymi?