Czasem potrzebujemy znaleźć jakąś fit przekąskę, coś na słodko, co zaspokoi naszą chcicę na zakazane słodycze. Z pomocą przychodzi budyń jaglany, który został nam podpowiedziany przez catering dietetyczny Masterdieta. Sprawdź to w jaki sposób przygotowujemy nasz budyń jaglany i spróbuj samemu! Jest co próbować!
Składniki
- szklanka wody
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100g),
- 3/4 szklanki mleka - 130g,
- 1 średni banan,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- owoce lub konfitura
Instrukcje
- Zacznij gotować szklankę wodę ze szczyptą soli.
- Kaszę jaglaną przesyp do gęstego sita z małymi dziurkami. Płuczemy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem.
- Jak woda zacznie się gotować, przesyp do niej kaszę jaglaną i gotuj tak długo, aż cała woda wyparuje i wchłonie się do kaszy. Gdy całość już się ugotuje, przesyp wszystko do blendera, dodaj banana, wiórki kokosowe, a także zimne mleko.
- Wszystko zacznij blendować do uzyskania jednolitej masy co jakiś czas kontrolując co się dzieje z naszym budyniem. Jeśli będzie on zbyt rzadki - dodaj banana (przy tych proporcjach zazwyczaj dodajemy), jeśli zbyt gęsty - dodaj trochę zimnego mleka. Każdy powinien dostać taki budyń jagalny, jaki uwielbia najbardziej.
- Całość przenieś do niewysokich szklanek.
- Na górę możesz położyć wszystko, w naszym przypadku były to plasterki banana, borówki amerykańskie oraz orzechy włoskie.
Tak naprawdę możesz dodać do swojego budyniu jaglanego cokolwiek na górę, co tylko lubisz. Możesz dać tam również jabłko, dżem, żurawinę czy granat. Najlepiej jest jednak przy tym przepisie dodać coś kwaśnego. Cały deser jest dość słodki, dlatego takie przełamanie będzie wręcz idealne!
Budyń jaglany idealnie wpasowuje się w dietę, która będzie zawierała zarówno pełnowartościowe i zbilansowane posiłki, jak również małe przekąski dla łakomczuszków. Akurat ten przepis był w diecie bez glutenu i laktozy. Oczywiście, tak samo jak catering dietetyczny, my również daliśmy mleko bez laktozy do naszego przepisu.
Jeśli jednak nie musisz tak kurczowo trzymać się diety, możesz na górę dodać trochę wiórków czekolady, kokosa czy nawet polać całość sosem czekoladowym lub toffi. Pyszności!