Z czym jajecznica? Pomysły

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Z czym jajecznica? Pomysły

Szukasz pomysłu na pyszną jajecznicę na śniadanie albo kolację? My przygotowujemy jajecznicę dosyć często, przez to, że to po prostu bardzo smaczny i syty posiłek. Dodatkowym atutem jest to, że robi się go bardzo szybko. Sprawdź jak lubimy przyrządzić jajecznicę na śniadanie!

Szynka lub kiełbasa

Najbardziej popularnymi dodatkami do jajecznicy są szynka i kiełbasa. To one dopełniają jej smak i sprawiają, że nasz posiłek staje się jeszcze bardziej syty.

Te dodatki wystarczy pokroić na małą kosteczkę i podsmażyć je na maśle, a w późniejszym czasie dodać jajka czy masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Bez problemu możesz zrobić jajecznicę z tak podstawowymi składnikami.

Z boczusiem

Ten dodatek możesz przygotować na dwa różne sposoby.

Z jednej strony masz do wykorzystania boczek wędzony lub parzony w kawałku. W tym przypadku odkrawasz skórę i kilka milimetrów tłuszczu, a mięso kroisz na małą kosteczkę. Odciętą skórkę kładziesz na patelni i pozwalasz się jej wytopić – to będzie naturalny tłuszcz, na którym podsmażysz boczek. Później dodane mięso rumienisz, a następnie wbijasz do niego jajko. Pamiętaj, że tak przygotowana jajecznica bardzo rzadko potrzebuje soli – usmażony boczek bardzo często jest słony sam w sobie.

Boczek możesz kupić również w plastrach. Na jednej patelni smażysz na maśle jajecznicę, a na drugiej pieczesz swój boczek. Do jego przygotowania możesz użyć również wody, którą zalejesz patelnię po dodaniu plastrów – wtedy boczek będzie jeszcze bardziej chrupiący, a to poprawi jakość Twojego posiłku!

pomysły na jajecznicę koniec smażenia

Z serem żółtym

Lubisz ser? My też! Często w momencie dodania jajek na patelnię dodajemy również ser żółty. Dzięki temu będzie on idealnie rozpuszczony, a cała jajecznica zgęstnieje. Jeśli dodamy go za wcześnie – jajecznica będzie gumowata, za późno – ser się nie rozpuści.

Przed dodaniem do jajecznicy, ser najlepiej jest pokroić w małe kawałeczki lub porozrywać palcami. Dzięki temu zapewnimy sobie łatwiejsze rozpuszczenie sera.

Z warzywami

Warzywa, podobnie jak szynka czy kiełbasa, również idealnie wpasowują się do jajecznicy! Sprawdź poniższą listę warzyw, które będą najlepiej smakować jako dodatek:

  • pomidory – pokrój na drobną kostkę i usmaż na maśle jako pierwsze, zanim dodasz jajka,
  • pieczarki – można pokroić je w paseczki lub w kostki i również trzeba smażyć je jako pierwsze, często są łączone z cebulą,
  • cebula – podsmażona na maśle będzie idealnie złocista i dopełni smak jajecznicy,
  • kurki – na pewno każdy słyszał o jajecznicy z kurkami – nic dodać, nic ująć!
  • szczypiorek – ten dodatek lepiej dodać dopiero po usmażeniu jajek, ze względu na to, że usmażony szczypiorek będzie po prostu skapciały i niedobry (czasem nawet może zrobić się gorzki). Drobno posiekany i posypany na górze jajek doda nam chrupkości i pikanterii, której często brakuje w jajecznicy,
  • cukinia – gdy nadchodzi sezon na cukinię, warto wykorzystać ją jako dodatek do jajecznicy! Smak, który powstanie na Twojej patelni będzie niepowtarzalny, a Ty co roku będziesz do niego wracać,
  • kukurydza – ta propozycja jest czasem spotykana, ale na pewno nie w naszym wykonaniu. Połowa z nas nie lubi kukurydzy i dlatego jest ona zakazana w kuchni. Niemniej jednak niektórzy dodają kukurydzę jako dodatek do jajecznicy,

Jajecznica królewska – składniki

Jak na bogato, to… połącz wszystkie powyższe składniki, ale jednocześnie zachowuj umiar! Najlepszymi połączeniami będą:

  • pieczarki, cebula i mięso (szynka, kiełbasa lub boczek)
  • pomidory, cebula i mięso
  • mięso i szczypiorek
  • boczek i kurki
  • cebula, mięso i ser żółty
  • itd.

Połączeń może być wiele, jednak nie zalecamy łączenia np. kukurydzy ze szczypiorkiem czy cukinią – wtedy nie będzie to Twoje największe uniesienie kulinarne.

W przypadku tej obszernej jajecznicy, na patelni rozpuszczamy masło, a później dodajemy wszelkie składniki. Na sam koniec posyp żółtym serem i roztop go. Na sam koniec (gotową jajecznicę) doprawiamy solą i pieprzem i podajemy ze świeżym pieczywem.

pomysły na jajecznicę z żółtym serem

Jajecznica z kurkami – składniki

Nie ma tu wielkiej filozofii, w naszej jajecznicy z kurkami zawsze znajdziemy:

  • cebulę,
  • kurki,
  • masło,
  • jajka,
  • szczypiorek,
  • świeże pieczywo.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Do pysznej jajecznicy z kurkami nie potrzeba nic więcej! Ona naprawdę świetnie smakuje.

Z czym jeszcze jeść jajecznicę?

Jajecznica jest na tyle fajna, że pomaga ona pozbyć się wszystkich resztek z lodówki. Możesz wykorzystać każdy zaległy składnik Twoich poprzednio przygotowanych dań. Jajecznica jest po prostu idealna dla osób, które uwielbiają żyć w zgodzie z regułą zero food waste.

Możesz też spróbować jajecznicy w wydrążonej bułce – nie zmienia to jakoś bardzo smaku jajecznicy, którą na co dzień możesz przygotować, ale zawsze jest to jakieś urozmaicenie.

Zazwyczaj przecier pomidorowy nie ma już w naszej jajecznicy miejsca. Powodowałby on tylko i wyłącznie rozwodnienie jajecznicy. Lepiej zamiast niego użyć świeżych pomidorów (nawet nie takie z puszki). Podobnie ser feta też według nas nie pasuje do jajecznicy.

Jajecznica Gordona Ramsaya

Nie byłoby przepisu, który wykonany przez Gordona Ramsaya nie byłby szukany w Internecie. Już od pewnego czasu w sieci krąży filmik ze słynną jajecznicą brytyjskiego kucharza, dlatego zebraliśmy tutaj najważniejsze informacje.

Przede wszystkim nie przyprawiaj jajecznicy na początku – zrób to dopiero przed podaniem. Dodając sól na samym początku sprawiasz, że Twoja jajówa wyjdzie bardziej wodnista i nie osiągnie swojej idealnej konsystencji.

Samo smażenie jajecznicy zacznij na zimnej patelni, używając do tego mały ogień. Nie rozpuszczaj wcześniej masła, a zamiast tego dodaj go wtedy, gdy dodajesz roztrzepane jajka.

Smażąc, mieszaj cały czas zawartość swojej patelni. W momencie rozpoczęcia ścinania się jajek powinieneś ściągnąć patelnię z ognia, mieszać cały czas, a gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, wrócić z patelnią na palnik. Rób tak do momentu, aż otrzymasz idealną kremową konsystencję.

W smażeniu jajecznicy w taki sposób najważniejsza jest jednak jakość jajek, które zostaną wykorzystane. Te, które pochodzą z supermarketów nie będą się do tego nadawać – warto postawić na te, które pochodzą od lokalnego i sprawdzonego dostawcy.

Przyrządzenie jajecznicy może być naprawdę bardzo przyjemne! Jakie dodatki do jajecznicy lubisz najbardziej?