Szakszuka to klasyka wśród dań śniadaniowych! Pojawia się w każdej z restauracji czy kawiarnii, które oferują dania śniadaniowe. Na pewno nie może jej zabraknąć w hipsterskich wersjach lokali, w których szakszuka smakuje jakoś tak bardziej… hipstersko. My naszą szakszukę przygotowujemy z jednego sprawdzonego przepisu, którym teraz również się dzielimy. Dla nas najważniejsze jest to, żeby szakszuka miała bardzo wyrazisty smak, który jest spowodowany dużą ilością przeróżnych przepisów.
Zainteresowany? No to sprawdź nasz przepis na szakszukę!
Spis treści
Jak zrobić szakszukę?
Sprawdź nasz przepis i nigdy więcej nie zastanawiaj się, jak przygotować ją w odpowiedni sposób!
Składniki
- puszka krojonych pomidorów lub 4 pomidory + opcjonalnie trochę passaty lub pulpy pomidorowej
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Pokrój w drobną kosteczkę czosnek, a następnie lekko podsmaż go na oliwie z oliwek. Po zeszkleniu czosnku dodaj ostrą paprykę, wędzoną paprykę oraz kmin rzymski. Podsmaż krótko przez minutę.
- Pokrój pomidory w kostkę o boku około 1-1,5 cm. Dorzuć je do czosnku. Podduś pomidory przez 5-7 minut, aż staną się miękkie, a kostka przestanie być regularna. Jeśli Twoje pomidory są mało soczyste (mają mało soku), dodaj odrobinę wody, żeby na patelni było nieco sosu (jeśli używasz puszkę krojonych pomidorów, to dodaj całość wraz z sosem).
- Po podduszeniu zrób w pomidorach wgłębienia przesuwając je delikatnie. We wgłębienia wbijaj po 1 jajku. Dopraw całość solą i pieprzem – nie mieszaj całości! Po prostu to zostaw!
- Na patelnię połóż pokrywkę, co diametralnie skróci czas przygotowywania potrawy, a także sprawi, że Twoje jajka będą idealnie ścięte- białko się zetnie, a żółtko zostanie płynne. Teraz powinno wystarczyć około 4-5 minut, aż do ścięcia się jajek (czasem może być dłużej, jeśli jajka są zimne).
- Po ścięciu się jajek posyp całość natką pietruszki i podawaj na patelni, na której szakszuka była przygotowywana.
- Podawaj z bagietką delikatnie podpieczoną w piekarniku – powinna chrupać, ale nie być mocno zarumieniona.
Pyszne, co? Mamy dla Ciebie jeszcze garstkę informacji i ciekawostek na temat szakszuki. Zostań – nie zanudzimy Cię!
Skąd pochodzi szakszuka?
Szakszuka, która oznacza dosłownie mieszankę (z języka arabskiego to „wielki bałagan”) i pochodzi z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Danie pochodzi najprawdopodobniej z Tunezji lub Jemenu.
Szakszuka – przepis orygnialny
Oryginalnie do szakszuki używa się pomidory, cebulę, czosnek, czerwoną paprykę, papryczkę chilli, kmin rzymski, jajka, zielone oliwki oraz owczy ser.
W aktualnych czasach odchodzi się od niektórych ze składników, maksymalnie upraszczając przygotowanie szakszuki – zaprzestano używania papryki, papryczki chilli, oliwek czy owczego sera. A to wszystko dla naszych hipsterów!
Szakszuka – przyprawy
To właśnie przyprawy użyte w szakszuce sprawiają, że danie jest wyjątkowe. Wśród nich są ostra papryka, wędzona papryka, kmin rzymski, harrisa (pasta z papryki chilli, czosnku, kminku, kminu rzymskiego, kolendry i oliwy z oliwek), a także oregano, bazylia.
Jednego jesteśmy pewni, jeśli nie dodamy przypraw do szakszuki, to otrzymamy coś podobnego do tureckiej jajecznicy z pomidorami zwanej menemen.
Jak jeść kaszszukę?
W izraelskich oraz marokańskich kawiarniach szakszuka zawsze podawana jest na patelni, na której była przygotowana. Jeśli chcesz poczuć się jak w dobrej zagranicznej restauracji lub w polskim hipsterskim lokalu to możesz również tak zrobić. Pamiętaj jednak, że nie musisz i możesz przełożyć porcje na talerze – najpierw układamy sos pomidorowy, później jajko. Dzięki temu żółtko będzie mogło rozpływać się po całym sosie.
Szakszukę jada się z pieczywem, którym wyciera się resztki sosu zgromadzone na patelni (w restauracjach jest to normalny widok, nie będzie żadnego faux pas jeśli tak zrobisz). Możesz również spróbować do szakszuki dodać hummus.
Jak Polacy nazywają szakszukę?
To jest chyba najśmieszniejsza część tego wpisu. Szakszuka nie ma bardzo skomplikowanej nazwy, ale wiadomo jak to ze słowami pochodzącymi z innych języków – każdy lubi je przekręcić 😉 Polacy szakszukę nazywają również:
- szalszuka,
- szakszulka,
- szakszułka,
- szakazuka,
- szekszuka,
- sakszuka,
- szakszyka,
- szakszula,
- szkaszuka,
- szakszuke,
- szaksuka (tu widzimy rosyjskie korzenie),
- kszakszułka,
- szakszika,
- szekszułka,
- szakaszuka,
- szalazuka,
- szkszuka,
- szaszuka,
- kszakszuka.
To pyszne danie nie jedno ma imię, ale każdemu chodzi o jedno i o to samo! Jeśli tyle ludzi szuka szakszuki (niezależnie od odmiany nazwy tego posiłku), to coś musi być na rzeczy!
Do napisania!