Szakszuka to klasyka wśród dań śniadaniowych! Pojawia się w każdej z restauracji czy kawiarnii, które oferują dania śniadaniowe. Na pewno nie może jej zabraknąć w hipsterskich wersjach lokali, w których szakszuka smakuje jakoś tak bardziej… hipstersko. Sycące śniadanie, które bardzo łatwo przygotować. Jeśli szukasz pomysłu na śniadanie – właśnie go znalazłeś! Czas gotowania to około 15 minut!
My naszą szakszukę przygotowujemy z jednego sprawdzonego przepisu, którym teraz również się dzielimy. Dla nas najważniejsze jest to, żeby szakszuka miała bardzo wyrazisty smak, który jest spowodowany dużą ilością przeróżnych przepisów. Wrzucamy Wam również zdjęcie gotowej potrawy, żebyście zobaczyli jak to pysznie wygląda!
Zainteresowany? No to sprawdź nasz przepis na szakszukę, który przygotowujemy w mojej kuchni!
Spis treści
Jak zrobić szakszukę?
Sprawdź nasz przepis i nigdy więcej nie zastanawiaj się, jak przygotować tę potrawę kuchni bliskiego wschodu w odpowiedni sposób! Czas przygotowania nie jest jakiś ogromny, a trudność samego przepisu jest naprawdę niska.
Składniki
- puszka krojonych pomidorów lub 4 sztuki świeżych pomidorów + opcjonalnie trochę passaty lub pulpy pomidorowej
- 3 duże jajka
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Pokrój w drobną kosteczkę czosnek, a następnie ten posiekany czosnek lekko podsmaż go na oliwie z oliwek. Po zeszkleniu czosnku dodaj ostrą paprykę, wędzoną paprykę oraz kmin rzymski. Możesz dodać również papryczkę chili (jeśli lubisz ostre), pokrojoną paprykę czy nawet ser feta. Podsmaż krótko przez minutę.
- Pokrój pomidory w drobną kostkę o boku około 1-1,5 cm. Tak pokrojone pomidory dorzuć je do czosnku. Podduś pomidory na większym ogniu przez 5-7 minut, aż staną się miękkie, a kostka przestanie być regularna. Jeśli Twoje pomidory są mało soczyste (mają mało soku), dodaj odrobinę wody, żeby na patelni było nieco sosu (jeśli używasz puszkę krojonych pomidorów, to dodaj całość wraz z sosem).
- Po podduszeniu zrób w pomidorach wgłębienia przesuwając je delikatnie. We wgłębienia wbijaj po 1 jajku. Jedna dziurka = jedno jajko. Dopraw solą i pieprzem – nie mieszaj całości! Po prostu to zostaw!
- Patelnię przykryj pokrywką, co diametralnie skróci czas przygotowywania potrawy, a także sprawi, że Twoje jajka będą idealnie ścięte- białko się zetnie, a żółtko zostanie płynne. Teraz powinno wystarczyć około 4-5 minut, aż do ścięcia się białka jajek (czasem może być dłużej, jeśli jajka są zimne).
- Po ścięciu się jajek posyp całość natką pietruszki (lub ze świeżą bazylią) i podawaj na patelni, na której szakszuka była przygotowywana.
- Gotową szakszukę podawaj na patelni z bagietką delikatnie podpieczoną w piekarniku (lub jakimkolwiek innym świeżym pieczywem) – powinna chrupać, ale nie być mocno zarumieniona.
Pyszne, co? Wypróbuj przepis, nie pożałujesz!
Mamy dla Ciebie jeszcze garstkę informacji i ciekawostek na temat szakszuki. Zostań – nie zanudzimy Cię!
Skąd pochodzi szakszuka?
Szakszuka, która oznacza dosłownie mieszankę (z języka arabskiego to „wielki bałagan”) i pochodzi z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Danie pochodzi najprawdopodobniej z Tunezji lub Jemenu.
Szakszuka – przepis orygnialny
Oryginalnie do szakszuki używa się różne składniki. Są to pomidory, cebulę, czosnek, czerwoną paprykę, papryczkę chilli, rzymski kmin, jajka, zielone oliwki oraz owczy ser.
W aktualnych czasach odchodzi się od niektórych ze składników, maksymalnie upraszczając przygotowanie szakszuki – zaprzestano używania papryki, papryczki chilli, oliwek czy owczego sera. A to wszystko dla naszych hipsterów!
Szakszuka – przyprawy
To właśnie przyprawy użyte w szakszuce sprawiają, że danie jest wyjątkowe. Wśród nich są ostra papryka, wędzona papryka, kmin rzymski, harrisa (pasta z papryki chilli, czosnku, kminku, kminu rzymskiego, kolendry i oliwy z oliwek), a także oregano, bazylia.
Jednego jesteśmy pewni, jeśli nie dodamy przypraw do szakszuki, to otrzymamy coś podobnego do tureckiej jajecznicy z pomidorami zwanej menemen.
Jak jeść szakszukę?
W izraelskich oraz marokańskich kawiarniach szakszuka zawsze podawana jest na patelni, na której była przygotowana. Jeśli chcesz poczuć się jak w dobrej zagranicznej restauracji lub w polskim hipsterskim lokalu to możesz również tak zrobić. Pamiętaj jednak, że nie musisz i możesz przełożyć porcje na talerze – najpierw układamy sos pomidorowy, później jajko. Dzięki temu żółtko będzie mogło rozpływać się po całym sosie.
Szakszukę jada się z pieczywem, którym wyciera się resztki sosu zgromadzone na patelni (w restauracjach jest to normalny widok, nie będzie żadnego faux pas jeśli tak zrobisz). Możesz również spróbować do szakszuki dodać hummus.
Jak Polacy nazywają szakszukę?
To jest chyba najśmieszniejsza część tego wpisu. Szakszuka, czyli nasze pyszne jajka z sosem pomidorowym, nie ma bardzo skomplikowanej nazwy, ale wiadomo jak to ze słowami pochodzącymi z innych języków – każdy lubi je przekręcić 😉 Polacy szakszukę nazywają również:
- szalszuka,
- szakszulka,
- szakszułka,
- szakazuka,
- szekszuka,
- sakszuka,
- szakszyka,
- szakszula,
- szkaszuka,
- szakszuke,
- szaksuka (tu widzimy rosyjskie korzenie),
- kszakszułka,
- szakszika,
- szekszułka,
- szakaszuka,
- szalazuka,
- szkszuka,
- szaszuka,
- kszakszuka.
To pyszne danie nie jedno ma imię, ale każdemu chodzi o jedno i o to samo! Jeśli tyle ludzi szuka szakszuki (niezależnie od odmiany nazwy tego posiłku), to coś musi być na rzeczy!
Do napisania!