Oznaczenia jajek

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Oznaczenia jajek

Jajka je praktycznie każdy, niezależnie czy jest dzieckiem czy dorosłą osobą. Przygotowujemy z nich jajecznicę, gotujemy na twardo czy przygotowujemy z nich śniadanie wielkanocne. To, czym jednak nie przejmujemy się za młodu to oznaczenia na jajkach, które są widoczne na każdej ze skorupek w supermarketach (lub czasem na opakowaniu jajek). Przed zakupem jajek warto wdrożyć się w znaczenie liter i cyfr, dlatego sprawdź nasz artykuł!

Oznaczenie jajek

Oznaczenia na jajkach dotyczą kilku różnych cech jajek. Niektóre z nich są bardziej kluczowe przy wyborze, a pozostałe nie są aż tak cenną informacją.

Wielkość

To, co jest ważne dla nas to przede wszystkim wielkość jajek. Podobno rozmiar nie ma znaczenia, ale z pewnością bardziej najesz się jajecznicą z jajek wielkości L niż S. Wielkość jajek spośród których możesz wybrać:
– S – małe, o wadze poniżej 53g,
– M – średnie, o wadze pomiędzy 53g a 63g,
– L – duże jajka, o wadze pomiędzy 63g a 73g,
– XL – bardzo duże, o wadze większej niż 73g.

Na rozmiar jajka ma też wpływ to, w jaki sposób były karmione kury. Im większe jaja, tym większe prawdopodobieństwo, że hodowane kury były karmione w sposób nieekologiczny lub nienaturalny. Im mniejsze, tym lepsze właściwości odżywcze jajek. Im większe jajko kurze to również coraz cieńsze skorupy, a to powoduje ryzyko pęknięcia w czasie gotowania.

Dlatego też najczęściej polecanymi jajkami są jajka o rozmiarze S lub M. Pod kątem witamin i minerałów – najlepiej poradzi sobie chów ekologiczny.

Oznaczenia jajek – 0, 1, 2, 3

Kod na skorupce ma strukturę X-YY-AABBCCDD. Co dokładnie oznaczają poszczególne litery?

X to oznaczenie kodu systemu chowu:
0 – ekologiczny,
1 – jajka kur z wolnego wybiegu,
2 – ściółkowy,
3 – jaja z chowu klatkowego.
Podobnie jak rozmiar, jest to jedna z ważniejszych szczególnych cech jajka, na które konsumenci patrzą przy decyzji zakupowej.

Podczas zakupu jajek warto rozważyć kupno jak najniższego numeru dot. hodowli kur.

Jajka z chowu ekologicznego są z pochodzenia najbardziej odpowiedniego i humanitarnego chowu kur, który odpowiada ich naturalnemu środowisku. Spacerują one na świeżym powietrzu, żywią się trawą, a przede wszystkim są karmione w sposób naturalny.

Jednym z pośrednich chowów jest wolnowybiegowy chów, który oznacza, że kury hodowane są w warunkach częściowo otwartych – na noc są one zamykane do klatek. Jest to zdecydowanie korzystne dla zdrowia i jakości życia kur.

jajka w sprzedaży detalicznej handlu detalicznego

Chów ściółkowy oznacza, że kury mają swoje zamknięte pomieszczenia, np. hala z wyłożoną słomą, po której mogą się bezproblemowo poruszać, ale nie wychodzą jednak na świeże powietrze. Wiele osób jest przeciwko chowu ściółkowego, choć mamy jeszcze gorszy chów (dostępny poniżej).

Najgorszy sort jajek to chów klatkowy, w którym kury są przetrzymywane ciasno w klatkach, bardzo często są również okaleczane i karmione w automatyczny sposób (o wiele gorsze warunki chowu kur). Często odcina się im dzioby i pazury, żeby nie mogły ranić siebie nawzajem. Zdarza się również, że nie mogą one nawet rozprostować skrzydeł w swoich klatkach. Niestety, w Polsce 90% jajek to wciąż ”trójki”. To, co je wyróżnia to zdecydowanie cena – są one najtańszymi możliwymi jajkami dostępnymi w supermarketach. Jajka od kur hodowanych w ten sposób to mniejsze składniki mineralne i witaminy. Pamiętaj – nie kupujemy jajka z chowu klatkowego!

YY oznacza kod kraju Unii Europejskiej, w którym chowano kury. Dla Polski jest to po prostu PL.

AABBCCDD
Ostatnim z fragmentów, który można znaleźć na jajku to tak naprawdę weterynaryjny kod identyfikacyjny. Dzięki niemu każdy z nas ma możliwość dotarcia do farmy, która wyprodukowała jajko, które będziemy kupować.

AA – województwo,
BB – powiat,
CC – zakres działalności,
DD – kod firmy.

Oznaczenia na jajkach dot. kodu województwa oraz powiatu można znaleźć w spisie Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).

Ogólnie o jajkach

Jajka to przede wszystkim woda, białka, tłuszcze (jednonienasycone, nasycone, wielonienasycone), węglowodany, kwasy tłuszczowe i popiół. Jedząc jajka możemy liczyć na dostarczenie do naszego organizmu składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, żelazo, jod, sód, potas, chlor, magnez, fluor, miedź, siarka, mangan, cynk. Witaminy zawarte w jajkach to głównie witaminy A, D, E, B1, B2, B6, B12, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotyna, chlorek choliny. To, czego brakuje w jajkach to witamina C.

A czy Ty sprawdzasz oznaczenia na jajkach? Pamiętaj kupując jajka – im droższe jajka, tym lepszy sposób chowu kur! Teraz już wiesz jakie jajka kupować!