Oznaczenie jajek

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Oznaczenie jajek

Jajka je praktycznie każdy, niezależnie czy jest dzieckiem czy dorosłą osobą. Przygotowujemy z nich jajecznicę, gotujemy na twardo czy przygotowujemy z nich śniadanie wielkanocne. To, czym jednak nie przejmujemy się za młodu to oznaczenia jajek, które są widoczne na każdej ze skorupek jajek w supermarketach. Przed zakupem jajek warto wdrożyć się w znaczenie liter i cyfr, dlatego sprawdź nasz artykuł!

Oznaczenie jajek

Oznaczenia na jajkach dotyczą kilku różnych cech jajek. Niektóre z nich są bardziej kluczowe przy wyborze, a pozostałe nie są aż tak cenną informacją.

Wielkość

To, co jest ważne dla nas to przede wszystkim wielkość jajek. Podobno rozmiar nie ma znaczenia, ale z pewnością bardziej najesz się jajecznicą z jajek wielkości L niż S. Dostępne są rozmiary jajek:
– S – małe, o wadze poniżej 53g,
– M – średnie, o wadze pomiędzy 53g a 63g,
– L – duże, o wadze pomiędzy 63g a 73g,
– XL – bardzo duże, o wadze większej niż 73g.

Na rozmiar jajka ma też wpływ to, w jaki sposób były karmione kury. Im większe jaja, tym większe prawdopodobieństwo, że kury były karmione w sposób nieekologiczny lub nienaturalny. Im mniejsze, tym lepsze właściwości odżywcze jajek. Im większe jajko to również coraz cieńsza skorupka, a to powoduje ryzyko pęknięcia w czasie gotowania.

Dlatego też najczęściej polecanymi jajkami są jajka o rozmiarze S lub M.

Kod na jajkach

Kod na skorupce ma strukturę X-YY-AABBCCDD. Co dokładnie oznaczają poszczególne litery?

X oznacza sposób w jaki hodowane są kury:
0 – ekologiczny,
1 – wolnowybiegowy,
2 – ściółkowy,
3 – klatkowy.
Podobnie jak rozmiar, jest to jedna z ważniejszych szczególnych cech jajka, na które konsumenci patrzą przy decyzji zakupowej.

Podczas zakupu jajek warto rozważyć kupno jak najniższego numeru dot. hodowli kur.

Chów ekologiczny jest najbardziej odpowiednim i humanitarnym sposobem chowu kur, który odpowiada ich naturalnemu środowisku. Spacerują one na świeżym powietrzu, żywią się trawą, a przede wszystkim są karmione w sposób naturalny.

Jednym z pośrednich chowów jest wolnowybiegowy chów, który oznacza, że kury hodowane są w warunkach częściowo wybiegowych – na noc są one zamykane do klatek. Jest to zdecydowanie korzystne dla zdrowia i jakości życia kur.

Chów ściółkowy oznacza, że kury mają swoje zamknięte pomieszczenia, np. hala z wyłożoną słomą, po której mogą się bezproblemowo poruszać, ale nie wychodzą jednak na świeże powietrze.

Najgorszy sort jajek to chów klatkowy, w którym kury są przetrzymywane ciasno w klatkach, bardzo często są również okaleczane i karmione w automatyczny sposób. Często odcina się im dzioby i pazury, żeby nie mogły ranić siebie nawzajem. Zdarza się również, że nie mogą one nawet rozprostować skrzydeł w swoich klatkach. Niestety, w Polsce 90% jajek to wciąż ”trójki”. To, co je wyróżnia to zdecydowanie cena – są one najtańszymi możliwymi jajkami dostępnymi w supermarketach.

YY oznacza kod kraju Unii Europejskiej, w którym chowano kury. Dla Polski jest to po prostu PL.

AABBCCDD
Ostatnim z fragmentów, który można znaleźć na jajku to tak naprawdę weterynaryjny kod identyfikacyjny. Dzięki niemu każdy z nas ma możliwość dotarcia do farmy, która wyprodukowała jajko, które będziemy kupować.

AA – województwo,
BB – powiat,
CC – zakres działalności,
DD – kod firmy.

Oznaczenia dot. kodu województwa oraz powiatu można znaleźć w spisie Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).

Ogólnie o jajkach

Jajka to przede wszystkim woda, białka, tłuszcze (jednonienasycone, nasycone, wielonienasycone), węglowodany i popiół. Jedząc jajka możemy liczyć na dostarczenie do naszego organizmu składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, żelazo, jod, sód, potas, chlor, magnez, fluor, miedź, siarka, mangan, cynk. Witaminy zawarte w jajkach to głównie witaminy A, D, E, B1, B2, B6, B12, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotyna, chlorek choliny. To, czego brakuje w jajkach to witamina C.