Nie wiemy jak u Ciebie, ale u nas pasta śledziowa była kiedyś bardzo często na naszym stole. Sobotnie śniadanie, świeże bułki z piekarni i nic więcej nie trzeba oprócz pasty śledziowej. Nasz przepis przygotowywaliśmy już od dłuższego czasu, a teraz chcemy się nim pochwalić! Sprawdź, w jaki sposób przygotowujemy pastę śledziową z twarożkiem!
Przepis na pastę ze śledzia
Składniki
- 25 dkg sera białego
- 1 płat solonego śledzia
- pół średniej cebuli
- łyżka śmietany 18%
- pieprz (opcjonalnie)
Instrukcje
- Na początku solonego śledzia moczymy w misce z wodą przez około 30 minut, żeby pozbyć się nadmiernej soli.
- Cebulę obieramy i przekrawamy w mniejsze kawałki. Gdy śledzie się już wymoczą, również kroimy w mniejsze kawałki.
- Do maszynki do mielenia wrzucamy w pierwszej kolejności cebulę, a następnie śledzia. Później dodajemy ser biały (twaróg). Dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy.
- Możemy doprawić pieprzem. Nie potrzebna jest tutaj już sól, ponieważ śledzie są już dość słone, a pasta na następny dzień (jeśli przetrwa) pasta będzie jeszcze bardziej słona.