Z czym jeść wafle ryżowe

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Z czym jeść wafle ryżowe

Po zjedzeniu dużej ilości słodyczy czy niezdrowego jedzenia, każdemu z nas przychodzi w końcu ochota na coś bardziej dietetycznego. Z pomocą przychodzą wafle ryżowe. Dzięki temu, że w sklepach są dostępne wafle bez dodatków, możemy je przygotować na własny sposób, wykorzystując tym samym naszą pomysłowość. Nie jest to jednak studnia bez dna – pomysły w końcu się kończą, a z pomocą przychodzi nasz wpis! Sprawdź!

Wafle ryżowe jako kanapka na śniadanie

Bardzo prosta propozycja, ale posiadająca wiele wariantów! Taki sposób podania jest nawet przedstawiany na etykietach niektórych z producentów wafli ryżowych. Co najlepiej użyć do takich kanapek? Nam najbardziej odpowiada dodatek w postaci serka śmietankowego, łososia – surowego lub pieczonego – oraz ewentualnego surowego ogórka. W innym wariancie – wykorzystaj serek camembert i żurawinę. Zakopiański przysmak w Twoim domu!

Tak naprawdę z wafla ryżowego możesz zrobić kanapkę jaką tylko chcesz, nawet z musztardą, szynką czy serem żółty. Warto jednak pamiętać, żeby nie dawać tutaj coś mniej zdrowego, np. w postaci majonezu.

Wafle ryżowe jako pizza niczym u Włocha

Najbardziej zwariowany pomysł, ale chyba najbardziej satysfakcjonujący. Do pizzy potrzebować będziesz:

  • mielone mięso wołowe, wieprzowe, indycze z szynki
  • puszka pomidorów krojonych
  • cebula
  • czosnek
  • starty ser żółty
  • kukurydza z puszki
  • przyprawy wedle uznania (sól, pieprz, oregano, bazylia)

Podsmaż cebulę, czosnek. Dodaj do tego mięso. Po delikatnym podsmażeniu, dodaj puszkę pomidorów i odczekaj, aż woda się odparuje. Dodaj do tego kukurydzę. Wymieszaj dokładnie.

Następnie, tak wymieszane składniki nałóż na wafle ryżowe, posyp serem żółtym i zacznij zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni celsjusza. Gdy ser żółty będzie już ładnie roztopiony, wyciągnij wafle ryżowe z piekarnika.
Smacznego!

Wafle ryżowe jako deser na umilenie dnia

Zawsze możesz wykorzystać ten dietetyczny produkt do niecnych celów – zrób z niego mały deser! Wykorzystaj do tego np. dżem, masło orzechowe (więcej przepisów z masłem orzechowym tutaj – „z czym jeść masło orzechowe„) lub nutellę, które po prostu rozsmarujesz na waflu ryżowym. Uważaj jednak z tym, ile używasz słodkich składników – słodkie bardzo mocno uzależnia. Jeśli masz już z tym problem – sprawdź wpis “jak ograniczyć słodycze”, który z pewnością Ci pomoże. Podaliśmy tam nasze sposoby na zmniejszenie apetytu na słodkie przekąski całego dnia.

Lubisz jeszcze większe eksperymenty? Dodaj do nutelli czy masła orzechowego banana, który dopełni smak naszego pysznego deseru z wafli ryżowych!

Z każdym daniem najlepiej eksperymentować. Nie ważne czy jest to hummus czy wafle ryżowe – nawet najdziwniejsze połączenie może zdać egzamin!
Wafle ryżowe spisują się idealnie jak zamiennik chleba (pieczywo białe zdecydowanie nie jest zdrowe) na każdej diecie, której jesteś. Warto pamiętać, aby składniki, które dobierasz do wafli było zgodne z Twoimi preferencjami jak i stylem diety. Wykorzystaj ten rodzaj zamiennika pieczywa jako przekąskę i czyj się lepiej! Warzywa mile widziane!

A z czym Wy najbardziej lubicie wafle ryżowe? Dajcie znać w komentarzu!