Biszkopt jest istną podstawą dla każdego z ciast. Każdy szanujący się domowy cukiernik powinien czuć się niemalże zobowiązany do znania porządnego przepisu na niego. Niezależnie od tego, czy szukasz przepisu na biszkopt z 3, 4, 5 czy 6 jaj, to nasz najprostszy sposób przeliczania ilości składników ułatwi Twoje życie!
Przepis, z którego korzystamy był wykorzystywany w naszej rodzinie od zawsze – mama jednego z nas poznała go od swojej mamy, a my będziemy kontynuować tę biszkoptową tradycję! Jeśli masz za zadanie upiec biszkopt – patrz na nasz przepis! Sprawdź, co oferuje prawdziwa, tradycyjna kuchnia!
Spis treści
Jak upiec biszkopt idealny?
Wcale nie musisz mieć szczegółowo rozpisanego przepisu ciasta biszkoptowego! Pamiętaj, że niektóre z przepisów na ciasta każą zrobić biszkopt z 3 jajek, a inne. z 5 czy nawet 6ciu jajek! I jak się tutaj nie pogubić?! Zapamiętaj tylko te kilka zasad i pieczenie będzie łatwiejsze:
- na każde 1 jajko, dodajemy 3 dkg cukru kryształu i 3 dkg mąki krupczatki,
- na każde 3 jajka, dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- białka ubijamy ręcznie, żeby nie doprowadzić do rozgrzewania ich,
- sztywna piana po dodaniu żółtek i cukru musi być gładka i jednolita – nie może być czuć cukru kryształu (lub zamienników cukru).
Te kilka prostych zasad zapewni Ci dobrze upieczony sam biszkopt. Nie używamy mąki pszennej – zamiast tego mąkę krupczatkę.
Chcesz więcej? Poniżej przedstawiamy Ci przykładowy przepis na biszkopt z 4 jajek. Sprawdź!
Przepis na puszysty biszkopt z 4 jaj na dużą blachę
Składniki
- 4 jajka
- 12 dkg cukru kryształu
- 12 dkg mąki krupczatki (nie mąki pszennej)
- porządna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Instrukcje
- Na początku rozdzielamy żółtko od białek.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Najlepiej jest to zrobić ręczną trzepaczką, dzięki czemu białka nie będą się nagrzewać i będziemy mieć większe prawdopodobieństwo puszystego i pysznego ciasta. Dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku. Cała piana musi być jednolita – nie mogą chrzęścić pod zębami kryształki cukru. Do pięknej i puszystej piany dodajemy powoli mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Gdy całość będzie już jednolita, brytfankę smarujemy niewielką ilością tłuszczu (margaryna lub mleko), a na to papier do pieczenia. Wylewamy przygotowaną przed chwilą pianę na biszkopt.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut na termoobiegu. Podczas pieczenia biszkoptu za pomocą suchego patyczka sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone – jeśli po wbiciu i wyciągnięciu jest on wilgotny, oznacza to, że ciasto wciąż jest nieupieczone.
- Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę do wystygnięcia – broń Cię Panie boże przed wyciąganiem go z formy przed ostygnięciem! Biszkopt wyjdzie idealnie, zaufaj nam – to sprawdzony przepis.
Przepis na ciemny biszkopt kakaowy?
Czy szukasz jednak jak zrobić trochę biszkoptu kakaowego? Nic trudnego! W momencie dodawania mąki do ubitych białek, musisz dodać również kakao (my zawsze używamy popularne Deco Moreno). W jakiej ilości? To ponowie zależy od ilości jajek i pozostałych składników, a dla przykładowych 4 jaj, powinieneś dodać około pół łyżki kakao.
Jak upiec idealny biszkopt na tort?
Zadanie jest proste. Powyżej masz przepis. W założeniu tamtego przepisu, trzeba było wziąć dużą, fajną prostokątną blachę. W przypadku tortu weź okrągłą blachę. I to ją wysmaruj tłuszczem, ale nie dawaj papieru do pieczenia (nie będzie to potrzebne bo okrągłe tortownice mają łatwe otwieranie, dzięki któremu bez problemu wyciągniesz ciasto). I w taki sam sposób upiecz ten biszkopt – niezależnie czy zrobisz biszkopt jasny czy ciemny. Tak jak robiłbyś z pozostałymi.