Biszkopt jest istną podstawą dla każdego z ciast. Każdy szanujący się domowy cukiernik powinien czuć się niemalże zobowiązany do znania porządnego przepisu na niego. Niezależnie od tego, czy szukasz przepisu na biszkopt z 3, 4, 5 czy 6 jaj, to nasz najprostszy sposób przeliczania ilości składników ułatwi Twoje życie!
Przepis, z którego korzystamy był wykorzystywany w naszej rodzinie od zawsze – mama jednego z nas poznała go od swojej mamy, a my będziemy kontynuować tę biszkoptową tradycję! Jeśli masz za zadanie upiec biszkopt – patrz na nasz przepis! Sprawdź, co oferuje prawdziwa, tradycyjna kuchnia!
Spis treści
Jak upiec biszkopt idealny?
Wcale nie musisz mieć szczegółowo rozpisanego przepisu ciasta biszkoptowego! Pamiętaj, że niektóre z przepisów na ciasta każą zrobić biszkopt z 3 jajek, a inne. z 5 czy nawet 6ciu jajek! I jak się tutaj nie pogubić?! Zapamiętaj tylko te kilka zasad i pieczenie będzie łatwiejsze:
- na każde 1 jajko, dodajemy 3 dkg cukru kryształu i 3 dkg mąki krupczatki,
- na każde 3 jajka, dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- białka ubijamy ręcznie, żeby nie doprowadzić do rozgrzewania ich,
- sztywna piana po dodaniu żółtek i cukru musi być gładka i jednolita – nie może być czuć cukru kryształu (lub zamienników cukru).
Te kilka prostych zasad zapewni Ci dobrze upieczony sam biszkopt. Nie używamy mąki pszennej – zamiast tego mąkę krupczatkę.
Chcesz więcej? Poniżej przedstawiamy Ci przykładowy przepis na biszkopt z 4 jajek. Sprawdź!
Przepis na puszysty biszkopt z 4 jaj na dużą blachę
Składniki
- 4 jajka
- 12 dkg cukru kryształu
- 12 dkg mąki krupczatki (nie mąki pszennej)
- porządna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Instrukcje
- Na początku rozdzielamy żółtko od białek.
- Ubijamy pianę – białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Najlepiej jest to zrobić ręczną trzepaczką, dzięki czemu białka nie będą się nagrzewać i będziemy mieć większe prawdopodobieństwo puszystego i pysznego ciasta. Pod koniec dodajemy cukier – powoli i delikatnie łączymy.
- Do ubitej piany dodajemy żółtka (po jednym żółtku). Cała piana musi być jednolita – nie mogą chrzęścić pod zębami kryształki cukru. Do pięknej i puszystej piany dodajemy powoli przesianą mąkę oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Gdy całość będzie już jednolita, brytfankę smarujemy niewielką ilością tłuszczu (margaryna lub mleko, a co ważne nie wolno smarować boków formy), a na to papier do pieczenia (pieczenia kładziemy tylko na dół formy). Wylewamy przygotowaną przed chwilą pianę na biszkopt.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut na termoobiegu. Podczas pieczenia biszkoptu za pomocą suchego patyczka sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone – jeśli po wbiciu i wyciągnięciu jest on wilgotny, oznacza to, że ciasto wciąż jest nieupieczone.
- Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę do wystygnięcia – broń Cię Panie boże przed wyciąganiem go z formy przed ostygnięciem! Biszkopt wyjdzie idealnie, zaufaj nam – to sprawdzony przepis.
Jeśli zamierzasz zaraz po upieczeniu, upiec drugi biszkopt, to formę musimy smarować tłuszczem (oprócz boków formy).
Przepis na ciemny biszkopt kakaowy?
Czy szukasz jednak jak zrobić trochę biszkoptu kakaowego? Nic trudnego! W momencie dodawania mąki do ubitych białek, musisz dodać również kakao (my zawsze używamy popularne Deco Moreno). W jakiej ilości? To ponowie zależy od ilości jajek i pozostałych składników, a dla przykładowych 4 jaj, powinieneś dodać około pół łyżki kakao.
Jak upiec idealny biszkopt na tort?
Zadanie jest proste. Powyżej masz przepis. W założeniu tamtego przepisu, trzeba było wziąć dużą, fajną prostokątną blachę. W przypadku tortu weź okrągłą blachę. I to ją wysmaruj tłuszczem, ale nie dawaj papieru do pieczenia (nie będzie to potrzebne bo okrągłe tortownice mają łatwe otwieranie, dzięki któremu bez problemu wyciągniesz ciasto). I w taki sam sposób upiecz ten biszkopt – niezależnie czy zrobisz biszkopt jasny czy ciemny. Tak jak robiłbyś z pozostałymi.