Biszkopt – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Biszkopt – przepis

Biszkopt jest istną podstawą dla każdego z ciast. Każdy szanujący się domowy cukiernik powinien czuć się niemalże zobowiązany do znania porządnego przepisu na niego. Niezależnie od tego, czy szukasz przepisu na biszkopt z 3, 4, 5 czy 6 jaj, to nasz najprostszy sposób przeliczania ilości składników ułatwi Twoje życie!

Przepis, z którego korzystamy był wykorzystywany w naszej rodzinie od zawsze – mama jednego z nas poznała go od swojej mamy, a my będziemy kontynuować tę biszkoptową tradycję! Jeśli masz za zadanie upiec biszkopt – patrz na nasz przepis! Sprawdź, co oferuje prawdziwa, tradycyjna kuchnia!

Jak upiec biszkopt idealny?

Wcale nie musisz mieć szczegółowo rozpisanego przepisu ciasta biszkoptowego! Pamiętaj, że niektóre z przepisów na ciasta każą zrobić biszkopt z 3 jajek, a inne. z 5 czy nawet 6ciu jajek! I jak się tutaj nie pogubić?! Zapamiętaj tylko te kilka zasad i pieczenie będzie łatwiejsze:

  • na każde 1 jajko, dodajemy 3 dkg cukru kryształu i 3 dkg mąki krupczatki,
  • na każde 3 jajka, dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • białka ubijamy ręcznie, żeby nie doprowadzić do rozgrzewania ich,
  • sztywna piana po dodaniu żółtek i cukru musi być gładka i jednolita – nie może być czuć cukru kryształu (lub zamienników cukru).

Te kilka prostych zasad zapewni Ci dobrze upieczony sam biszkopt. Nie używamy mąki pszennej – zamiast tego mąkę krupczatkę.

Chcesz więcej? Poniżej przedstawiamy Ci przykładowy przepis na biszkopt z 4 jajek. Sprawdź!

Przepis na puszysty biszkopt z 4 jaj na dużą blachę

Przepis na ciemny biszkopt kakaowy?

Czy szukasz jednak jak zrobić trochę biszkoptu kakaowego? Nic trudnego! W momencie dodawania mąki do ubitych białek, musisz dodać również kakao (my zawsze używamy popularne Deco Moreno). W jakiej ilości? To ponowie zależy od ilości jajek i pozostałych składników, a dla przykładowych 4 jaj, powinieneś dodać około pół łyżki kakao.

Jak upiec idealny biszkopt na tort?

Zadanie jest proste. Powyżej masz przepis. W założeniu tamtego przepisu, trzeba było wziąć dużą, fajną prostokątną blachę. W przypadku tortu weź okrągłą blachę. I to ją wysmaruj tłuszczem, ale nie dawaj papieru do pieczenia (nie będzie to potrzebne bo okrągłe tortownice mają łatwe otwieranie, dzięki któremu bez problemu wyciągniesz ciasto). I w taki sam sposób upiecz ten biszkopt – niezależnie czy zrobisz biszkopt jasny czy ciemny. Tak jak robiłbyś z pozostałymi.