Ser burrata jest uwielbiana przez wielu za jej kremową konsystencję i niesamowity smak. Często w mediach społecznościowych jest w towarzystwie pieczonych pomidorów z piekarnika i grzankami. Właśnie taki posiłek przygotowaliśmy w swojej kuchni. W naszym przypadku, tę burratę z pieczonymi pomidorami przygotowaliśmy na kolację, ale bez problemu może być ona również przygotowywana na pyszne śniadanie. Nie jest to skomplikowane danie, a czas przygotowania jest niski. Każdy powinien przygotować je chociaż raz w życiu!
Sprawdź jak przygotować całość. Uważaj – burrata z pomidorami może powodować uzależnienie!
Burrata z pomidorami i grzankami – przepis
Składniki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 burrata
- 2-3 bułki pełnoziarniste
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- czosnek (w proszku lub 1 ząbek)
- sól
- pieprz
- oregano
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Instrukcje
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Pomidorki myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przekrawamy w pół i wrzucamy do miski. Dodajemy nieco oliwy z oliwek, a następnie do smaku sól, pieprz, oregano i czosnek (jeśli dodajesz ząbek, to zetrzyj go). Mieszamy bardzo dokładnie. Przenosimy wszystko do naczynia żaroodpornego. Z dwóch stron wbijamy jajka. Przenosimy wszystko do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 10 minut zanim dodamy bułkę.
- W międzyczasie szybko kroimy bułkę w cienkie paseczki. Podlewamy delikatnie całość oliwą z oliwek, żeby grzanki się nam nie spaliły. Dodajemy do piekarnika obok naczynia żaroodpornego i pieczemy całość jeszcze przez 5 minut.
- Po wyciągnięciu pomidorków z jajkiem, zostawiamy je w żaroodpornym. Dekorujemy liśćmi bazylii lub natką pietruszki.
- Burratę najłatwiej jest porozrywać i porozcinać na mniejsze kawałki na osobnym talerzu, z którego będziecie brać ją, żeby posmarować grzanki.
- Na wierz tak przygotowanej grzaneczki dodajemy upieczone pomidorki koktajlowe.
Smacznego!
Zamiast grzanek, burrata z pomidorami będzie idealnie smakować również ze świeżą bagietką lub innym ulubionym pieczywem.
Przepis na burratę z pomidorami – wideo
Zamiast czytać – obejrzyj!