Korniszony – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Korniszony – przepis

Korniszony, a inaczej nazywane ogórkami konserwowymi otrzymuje się przez marynowanie oraz wekowanie ogórków w zalewie z wody, octu, cukru i soli kuchennej. Dodaje się do tej zalewy również odpowiednie przyprawy, które powodują, że ogórki otrzymują dodatkową warstwę smaku, za które każdy je uwielbia.

W naszych domach rodzinnych używa się jednego i tego samego przepisu już od pokoleń. Sprawdź nasz przepis na ogórki i jak są przygotowywane korniszony w naszych domach, skorzystaj z niego i przekazuj dalej!

Sprawdzony przepis na ogórki korniszony

To, w jakim rozmiarze będziesz mieć swoje ogórki gruntowe zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Z naszej zalewy możesz mieć małe marynowane ogóreczki lub porządne ogórki.

Pod wpływem temperatury, ogórki zmieniają kolor. Pamiętaj, żeby zalewać gorącą zalewą!

Do czego dodawać korniszony?

Korniszony (ogórki konserwowe) mogą bez problemu zastępować jakąkolwiek sałatkę, którą będziesz przygotowywać w swoim domu. U nas szczególnie często ogórki korniszony jada się z gulaszem (oczywiście z makaronem), karminadlami (kotlety mielone), ale będą również pasować do wszelkiego rodzaju kotletów, np. schabowego czy filetu z piersi z kurczaka.