Lubicie gofry?! Kto nie lubi dobrych gofrów?! Każdy je uwielbia, a szczególnie te chrupiące i puszyste. Nasz przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, na szczęście udało się nam zdobyć proporcje składników. Dziś dzielimy się z przepisem na ciasto na gofry! Przeczytaj, przygotuj i ciesz się pysznymi goframi!
Ten przepis na gofry możesz przygotować zarówno do gofrów na słodko, jak i w wytrawny sposób. To niemalże idealne gofry! Sprawdź!
Przepis na gofry
Z poniższych proporcji wychodzi około 10-ciu ładnych i pysznych gofrów.
Składniki
- 3 jajka
- 3/8 litra mleka (niecałe 1/2 litra mleka)
- 25 dkg mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 8 łyżeczek oleju
Instrukcje
- Na początku rozdzielamy żółtko od białka.
- Białko ubijamy na sztywną pianę.
- Do żółtek dodajemy mleko i miksujemy.
- Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól i olej. Mieszamy całość dokładnie aż do połączenia składników. Na tym etapie może Ci się wydawać, że ciasto jest bardzo suche – i takie powinno być! Zaraz to naprawimy pianą z białek.
- Do dokładnie wymieszanego ciasta stopniowo dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie dokładnie mieszamy.
- Gofrownicę przygotowujemy – najpierw dajemy nieco oleju, najlepiej rozprowadzić pędzelkiem. Rozgrzewamy ją (zazwyczaj gofrownice mają dwa światełka – jedno oznacza grzanie się, drugie pełne nagrzanie, celujemy w to drugie). Ciasto przelewamy do gofrownicy – w zależności od tego jakiego rozmiaru chcesz gofry, dodajesz więcej lub mniej ciasta.
- Musimy piec gofry przez około 7 minut – do ładnego zarumienienia. Pamiętaj – na początku pieczenia nie możesz otwierać gofrownicy ze względu na to, że jeśli otworzysz, to Twoje gofry się zdeformują i będą po prostu brzydkie i źle wypieczone. Jeśli chcesz skontrolować ich stan, to powinieneś sprawdzać po około 5 minutach od zamknięcia gofrownicy.
Dla nas to najlepszy przepis na domowe gofry! U Ciebie na pewno też gofry wyszły pyszne! Podajemy z ulubionymi dodatkami – świeżymi owocami, bitą śmietaną czy łososiem i koperkiem.
Przepis na gofry
Wolisz oglądać niż czytać? Sprawdź wideoporadnik!
Dodatki do gofrów
W zależności od swoich preferencji, możesz wykorzystać różne dodatki do gofrów – możesz nawet podejrzeć nasz osobny wpis nt. dodatków i wybrać swój ulubiony.
Ze względu na to, że chcieliśmy przygotować gofry w wersji bardziej fit, nie dekorowaliśmy ich bitą śmietaną. Zamiast tego jogurt grecki z odrobiną ksylitolu.
Gofry chrupiące
Każdemu marzą się chrupiące domowe gofry. Łatwo jest jednak nie osiągnąć swojego celu. Pamiętaj, że gotowe gofry najlepiej jest przełożyć go na coś, co będzie umożliwiało przepływ powietrza również od spodu.
Zostawiając gofry na talerzu, od dołu spocą się, a przez to zawilgną – tego zdecydowanie nie chcemy!