Chcesz poznać nową propozycję na obiad? Sprawdź nasz przepis na pierś z kurczaka pod pierzynką!
My przygotowaliśmy filety z dodatkiem ryżu. Ty natomiast możesz dodać do nich cokolwiek tylko chcesz – ziemniaki, pieczone bataty czy nawet frytki. Wolność Tomku w swoim domku!
Proporcje z przepisu są na dwie porcje.
Składniki
- pierś z kurczaka
- 1 jajko
- woreczek ryżu
- 250 ml bulionu lub rosołu
- pęczek koperku
- ok. łyżka śmietany 18%
- ok. pół łyżki mąki
- brzoskwinie w puszce
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Zacznij gotować ryż według przepisu na opakowaniu.
- Oczyść pierś z kurczaka z kości i tłuszczu. Posól i popierz całość przygotowanych filetów.
- Rozbij jajko i rozdziel żółto od białka. Będziemy potrzebować tylko białko, więc żółtko możesz odłożyć do lodówki. Ubij sztywną pianę z białka. Następnie włóż do niej piersi i bardzo delikatnie oraz dokładnie obtocz je w białku. Możesz zostawić je na chwilę.
- W międzyczasie posiekaj koperek, a także podgrzej bulion.
- Do zagrzanego bulionu wsyp koperek, dodaj mąkę oraz śmietanę do momentu zakłócenia (zgęstnienia) sosu. Doprowadź sos koperkowy do wrzenia.
- Daj pierś na rozgrzany olej na patelni i smaż ją do ładnego zezłocenia z obu stron.
- Na talerz wyłóż ugotowany ryż, dodaj połówkę brzoskwini z puszki, wyłóż usmażoną pierś z kurczaka. Polej całość sosem koperkowym.
I jak? Zasmakuje Ci? A może spróbowałeś naszego przepisu i Ci odpowiada? Daj znać!