Rodzaje dyni

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Rodzaje dyni

Wraz z jesienią nadchodzi czas na wiele sezonowych warzyw i owoców. Z tą porą roku szczególnie kojarzy się dynia, która w okresie jesiennym bardzo często pojawia się na naszych talerzach, a według rankingów jest ona jednym z najczęściej spożywanych produktów. Dynia to znakomite właściwości odżywcze i zdrowotne, a także najważniejszy symbol Halloween – zarówno w Polsce, jak i w natywnych krajach takich jak Stany Zjednoczone. Nie przedłużając – sprawdźmy, jak odróżnić dynię jadalną od ozdobnej i jakie mamy odmiany dyni!

Dynia ozdobna a jadalna – różnice

Na samym początku, żebyś nie zaszkodził sam sobie musisz wiedzieć, czym różni się dynia jadalna od ozdobnej. 

Dynie jadalne – od odmiany zwyczajnej, aż po dynię olbrzymią – charakteryzują się smacznym i zdrowym miąższem, który często wykorzystywany jest w czasie pichcenia w kuchni.

Dynie ozdobne natomiast zawsze przybierają fantazyjne kształty, mają różnorakie kolory, są małe, trwałe i bardzo twarde.

Teraz skoro już wiesz jaka jest różnica – poznaj rodzaje dyni jadalnej!

Odmiany dyni jadalnej

Rodzajów dyni jadalnej jest bardzo dużo – można doliczyć się 45 odmian. Nie trzeba znać wszystkich dyń, ale chociaż te najpopularniejsze, z których możesz przygotować swoje pyszne dania!

Już wiesz jak wyglądają dynie ozdobne, teraz czas na konkrety. Poniżej spisaliśmy najpopularniejsze dynie, które możesz zarówno kupić w sklepie, jak i bez problemu uprawiać w swoim ogródku – nie są one aż tak wymagające jak ich pobratymcy. Jeśli spodziewasz się, że jadalne dynie nie będą zaskakiwać swoimi kształtami – nic bardziej mylnego! Niektóre z nich wyglądają jak gruszki, inne jak żołędzie i są w całej palecie barw – zielone, żółte, białe, brązowe. Różnią się strukturą miąższu i grubością skórki. I co najważniejsze – każda z odmian dyni ma inne zastosowanie w kuchni!

Sprawdź odmiany dyni jadalnej i do czego powinno się używać poszczególne rodzaje.

popularna odmiana dyni olbrzymiej

Dynia zwyczajna (łac. cucarbita pepo)

Dynia zwyczajna nosi swoją nazwę nie bez powodu – stanowi ona taką odmianę dyni, z którą można spotkać się najczęściej. Ma okrągły kształt i soczyście pomarańczową barwę (zdarzają się również przypadki, że dynia zwyczajna występuje jako podłużna). Osiąga monstrualne rozmiary, a miąższ i skórka są pomarańczowe lub żółte. Odmianami dyni zwyczajnej są kabaczek, patison i dynia makaronowa.

Do czego sprawdzi się idealnie?

Przede wszystkim jest idealna jako składnik wszelkiego rodzaju przetworów, zup oraz sosów. Trzeba ją jednak dobrze doprawić aromatycznymi przyprawami. Nie powinieneś jednak używać jej do dyniowych deserów – nie jest ona w ogóle słodka.

zielona dynia polska

Dynia makaronowa

Japońska odmiana dyni zwyczajnej, która przyjmuje różne kolory – od jasnozielonego, przez żółty, aż do pomarańczowego. Nazwa dyni makaronowej pochodzi od tego, że po ugotowaniu miąższ rozpada się na włókna, które w końcowym efekcie przypominają makaron. 

Do czego wykorzystać dynię makaronową?

Ma bardzo delikatny smak, a przez swoją konsystencję jest wykorzystywana do warzywnych makaronów (np. warzywne spaghetti), sosów i marynat octowych. Nie jest jednak dobrym składnikiem zup, deserów ze względu na swoją strukturę.

odmiany dyni dynia hokkaido

Japońska dynia Hokkaido

Jak wygląda dynia hokkaido? Jest intensywnie pomarańczowa i niewielkich rozmiarów ze spłaszczonym kształtem. Miąższ dyni Hokkaido jest złocisty i zwarty, a swoją popularność zawdzięcza bardzo cienkiej skórce, dzięki której dyni nie trzeba nawet obierać, wystarczy mocne wyszorowanie szczotką!

Jak wykorzystać dynię Hokkaido?

Dynia hokkaido pasuje do różnego rodzaju dań – zarówno na słodko, jak i na słono. Zawsze jednak polecane jest, aby piec ją w naczyniach do zapiekania lub gotować na parze. Możesz przygotować z niej zupy krem z dyni, wszelkiego rodzaju desery (ciasta, serniki), a także zapiekanki, puree z dyni i warzywa na parze.

rodzaje dyni piżmowej

Dynia piżmowa

Dynia piżmowa to ogromna gruszka! Taka 10-cio krotnie większa gruszka! To właśnie dzięki temu rozpoznasz ją najszybciej. Ma jasnożółtą skórkę i jasnopomarańczowy, zwarty miąższ z niewielką ilością pestek. W porównaniu do innych dyń jest raczej małą lub średniej wielkości odmianą dyni.

Do czego zjemy dynię piżmową?

Ze względu na swój słodkawy smak dynia piżmowa stała się bardzo uniwersalna – pasuje do dań na słodko i na słono. Zapiecz ją, dodawaj do ciast, blenduj na zupy i koktajle – wszystko będzie pysznie smakować! Przygotujesz z niej m.in. chleb i bułeczki, zupy, gulasze, zapiekanki, ciasta, babeczki, ciastka, dyniowe desery, puree, przetwory (np. dżem).

rodzaje dyni piżmowej

Dynia masłowa

Dynia masłowa (dynia butternut) jest odmianą dyni piżmowej. Jak wygląda? Jest mała, ale ma za to bardzo ciekawy kształt – wydłużony i dzwonowaty. Nie jest ona zbyt popularna w Polsce, ponieważ ciężko ją dostać, zazwyczaj jest ona uprawiana w ogródkach. Ma bardzo intensywnie pomarańczowy, słodkawy i kremowy miąższ.

Jak wykorzystać dynię masłową?

Ze względu na swój miąższ jest ona idealnym składnikiem na zupę – krem oraz puree.

dynię zwyczajną odmianach dyni

Dynia Muscat de Provence (prowansalska)

Muscat de Provence jest znana również jako dynia prowansalska lub dynia muszkatołowa. Jest sporych rozmiarów i ma kształt spłaszczonej kuli o przydymionej barwie. Kolor skórki tej dyni jest zależny od jej dojrzałości – może przybierać kolory od zielonego, aż do pomarańczowo-żółtego. Im dojrzalsza dynia prowansalska, tym więcej kolorów pomarańczowo-żółtych. Miąższ jest intensywnie pomarańczowy, gruby, soczysty, przez co zastosowanie dyni muszkatołowej znajdziemy przede wszystkim w zupach i przetworach. Należy jednak obierać ją ze skórki przed przygotowywaniem. Co ciekawe – dynia prowansalska odznacza się ona również zapachem słodyczy i melona.

Co można przygotować z dyni prowansalskiej?

Przede wszystkim będą tutaj przetwory – dżem, powidła, a także puree, zupy, placki i gnocchi (popularne w kuchni włoskiej).

zielona dynia rodzaje dyni

Dynia kabocha

Kolejna japońska odmiana dyni – ciemnozielona kabocha. Odznacza się chropowatą skórką z widocznymi paskami. Jej miąższ jest pomarańczowy i pozbawiony jakichkolwiek włókien. Nie jest dużych rozmiarów i ma spłaszczony kształt. Ze względu na swój słodki smak jest idealnym składnikiem dań na słodko.

Do czego wykorzystać Kabochę?

Sprawdzi się idealnie przede wszystkim w sernikach, ciastkach, babeczkach, ciastach i wszelkiego rodzaju deserach.

Kamo Kamo (Kumi Kumi)

Tym razem dynia z Nowej Zelandii. Ta odmiana nie jest zbyt duża i osiąga wagę do około 1 kilograma. Ma twardą, ciemnozieloną lub pomarańczową skórkę z ciemniejszymi paskami. Jej miąższ ma lekko orzechowy smak i jest wszechstronna w kuchni – wykorzystuje się ją do dań wytrawnych i na słodko.

Jak dobrze wykorzystać Kamo Kamo?

Przede wszystkim będą to zapiekanki i dynie faszerowane.

Powyższa lista odmian odmian dyni jest najpopularniejszą. Powiedz nam – jaką odmianę dyni przygotujesz dziś swój obiad?