Przepis na makaron z pesto ze słoika jest szczególnie potrzebny, gdy zostało nam pesto z innego przepisu. Zero waste w kuchni jest zawsze dobre! Ten sposób przygotowania makaronu z pesto jest bardzo łatwy i może go przygotować go każdy i to w dodatku szybko! Zajmie maksymalnie 30 minut (jeśli nie włączysz największej mocy palnika podczas zagrzewania wody do gotowania makaronu). Sprawdź jak przygotować makaron z pesto!
W przepisie wykorzystujemy pesto ze słoika, ale oczywiście jeśli chcesz przygotować pesto w swoim domu, to możesz bez problemu go użyć!
Użyj do przepisu rodzaj makaronu jaki tylko chcesz, my wybraliśmy penne (popularne rurki).
Jak zrobić makaron z pesto?
Składniki
- 15 dkg makaronu
- podwójna pierś z kurczaka
- kopiata łyżka pesto ze słoika
- pół słoika suszonych pomidorów
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- parmezan / bazylia (do dekoracji)
Instrukcje
- Makaron gotujemy al’dente według instrukcji na opakowaniu.
- W międzyczasie przygotowujemy pierś – oczyszczamy i kroimy w niewielkie prostokąciki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Kroimy również suszone pomidory w paski.
- Gdy makaron się już ugotuje, odcedzamy i przekładamy na patelnię do kurczaka. Dodajemy pesto bazyliowe i suszone pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy i przez chwilę podsmażamy.
- Podajemy posypując tartym parmezanem lub świeżą bazylią.