Jesteś fanem suszonych pomidorów? My bardzo go lubimy i często wykorzystujemy do wszelkiego rodzaju kanapek czy obiadów. Z suszonych pomidorów można zrobić również sos! Sprawdź jak przygotować, w końcu po to tutaj jesteś!
Podane proporcje są na dwie osoby!
Składniki
- 300 ml mleka
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 70 g suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka wędzona
- pieprz cayenne
Instrukcje
- Do miski wrzucamy suszone pomidory, mleko oraz mąkę. Bledujemy całość.
- Na patelni rozgrzewamy olej (może być ze słoiczka z suszonych pomidorów), a następnie wrzucamy czosnek. Czekamy aż ładnie się zarumieni i dodajemy wcześniej zblendowane mleko z suszonymi pomidorami.
- Doprowadzamy sos do wrzenia, żeby delikatnie się zredukował i doprawiamy do smaku – nieco soli, pieprzu, papryki słodkiej, wędzonej oraz pieprz cayenne.
- Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty – można dodać mleko, a jeśli jest bardzo rzadki – dalej redukujemy na patelni.
- Oczywiście podajemy na ciepło!
Wyjdzie bardzo kremowy i delikatny – jeśli wolisz bardziej wyrazisty, to dodaj więcej suszonych pomidorów (np. 100 – 150 g suszonych pomidorów).
Taki sos można wykorzystać zarówno do mięsa, makaronu, kanapki czy czego tylko Ci się zamarzy!
A jeśli potrzebujesz szczególnej pomocy, to tutaj filmik pokazujący jak przygotować ten pyszny sosik do mięs: