Bułki zna każdy! Uwielbiamy je jeść na śniadanie, podwieczorek czy kolację, ale też jako dodatek do różnych potraw. W sklepach możemy spotkać wiele różnych rodzajów bułek i każdy z nas ma swojego ulubieńca. Specjalnie dla Ciebie zebraliśmy listę najpopularniejszych bułek, które można kupić w sklepach. Sprawdź nasz artykuł!
Spis treści
Jakie są rodzaje bułek?
Najpopularniejszych rodzajów bułek jest w sumie 10 – każde z nich opisaliśmy w poniższej liście. Jeśli znudziło Ci się codzienne jedzenie kajzerek, zjedz jakąkolwiek inną bułkę z naszej listy! Sprawdź, co jeszcze dobrego możesz zjeść.
Kajzerka
Jedna z najbardziej podstawowych bułek dostępnych w piekarniach czy sklepach spożywczych. Nazwa kajzerki pochodzi od cesarza (kajzera) Józefa I, który zachwycił się kształtem bułek w 1789 roku. Tradycyjnie kształt rozety był wykonywany ręcznie, obecnie piekarzy wyręcza najnowsza technologia i maszyny wyciskające ciasto. Często jest wypiekana z makiem lub sezamem.
Bagietka
Nazywana też bułką paryską lub francuską i jest jednym z najpopularniejszych symboli Francji. Niektórzy mówią, że została wymyślona przez piekarzy Napoleona, ponieważ tylko tak długą bułkę francuski dowódca mógł schować do kieszeni. W obecnych czasach bagietka może osiągać długość nawet do 1 metra, jest wypiekana z mąki pszennej i wyróżnia się złocistą i mocno chrupiącą skórką.
Bardzo często można spotkać w sklepach już wcześniej przygotowaną bagietkę z różnymi dodatkami. Np. mogą być to czosnkowe bagietki lub bagietki przekrojone w poprzek i przygotowane jako małe zapiekanki.
Brioszka
Ten rodzaj bułki nazywany jest często również bułką maślaną – jest czymś pomiędzy wyrobem cukierniczym a piekarniczym. Do jej przygotowania potrzebna jest duża ilość masła i jajek – to im zawdzięcza delikatny miąższ. Jej skórka jest niezwykle cienka i złocista. Bułka najprawdopodobniej pochodzi z XV wieku z Francji. Brioszkę można podawać w postaci wytrawnej oraz ze słodkimi dodatkami, dzięki którym bułka staje się deserem. Sprawdź nasz przepis na brioszkę.
Ciabatta
Odpowiedź kuchni włoskiej na francuskie bagietki. Stworzył ją wenecki piekarz Arnoldo Cavallari prezentując ją w 1982 roku swoim klientom. Jest płaska, trochę wydłużona i spłaszczona z miękką i delikatnie chrupiącą skórką i dużymi, nieregularnymi dziurami w miąższu. Każdy z regionów Włoszech ma swoją własną odmianę ciabatty. Jest popularna szczególnie przy przygotowywaniu panini – popularnej włoskiej kanapki na ciepło.
Obwarzanek
Kto nie zna obwarzanka? Ma kształt splecionego, skręconego pierścienia, a po uformowaniu są obgotowywane (obwarzane – stąd też nazwa) w wodzie, a po odsączeniu posypywane różnymi dodatkami – najczęściej jest to sól, mak, sezam, ser lub ziarna, a następnie pieczone do zarumienienia. Obwarzanki są najsłynniejszym symbolem Krakowa, a w 2010 roku zostały wpisane do unijnego rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (znajdują się tam również normy wymiarów, wagi oraz koloru obwarzanków).
Bajgiel
Bardzo podobny do obwarzanka, który swoje korzenie ma w Galicji. Bajgiel podobnie jak obwarzanka, przed pieczeniem jest obgotowywany. Jest to okrągła bułka z dziurką w środku, ma błyszczącą i chrupiącą skórkę oraz delikatny miąższ. Ciekawostką bajgli jest to, że w kulturze żydowskiej były prezentem, który dawało się kobietom zaraz po urodzeniu dziecka. Ze względu na migrację żydów do Stanów Zjednoczonych, bajgle stały się bardzo popularne w USA, w którym od początku XX wieku systematycznie wypiekano ten rodzaj bułek.
Precel
Niemiecki symbol piekarzy. Podobnie jak poprzednicy – obwarzanki i bajgle – precle również obgotowuje się przed rozpięciem pieczenia. Mają inny kształt i przypominają cyfrę 8. Legenda mówi, że kształt precla pochodzi od zakonnika, który uczył dzieci modlitwy i stworzył bułkę, która przypomina ręce założone na ramiona. Ten rodzaj bułki był również inspiracją do precelków – twardych i słonych przekąsek z długim terminem spożycia.
Małpi chleb
Rodzaj bułki mniej znany w Polsce, ale szczególnie lubiany w Stanach Zjednoczonych. Monkey bread to kęsy ciasta uformowane w małe kuleczki obtoczone w roztopionym maśle, cukrze i cynamonie, czasem również z posiekanymi orzechami. To tzw. odrywane pieczywo.
Baozi
Bułeczki z mąki pszennej, tłuszczu, drożdży, cukru i octu ryżowego typowe dla kuchni chińskiej. Nadziewa się je przeróżnymi nadzieniami – mięsnymi oraz wegetariańskimi. Najczęściej można się spotkać z baozi przygotowywanymi na parze, czasem smażone. Dodaje się do nich sos sojowy oraz pastę chilli.
Lussekatt
Ten rodzaj bułek przyjmuje również nazwę Lussebulle, lussekatter, saffron bun. Są to słodkie, szafranowe bułeczki popularne w krajach skandynawskich. Nazywa się je oczami świętej Łucji – są wypiekane 13 grudnia (dzień jej święta) oraz w okresie adwentowym. Kształtem przypomina literę S ozdobioną rodzynkami lub koryntkami. Lussekatt mają mocny, żółty kolor spowodowany użyciem szafranu.
Oczywiście najpyszniejsze będą samodzielnie przygotowane domowe bułki bez wyrastania.