Pampuchy, knedle i pierogi z owocami sezonowymi

Blog przez żołądek do serca

Artykuł Sponsorowany

Pampuchy, knedle i pierogi z owocami sezonowymi

Kluski i pierogi są tradycyjnymi polskimi daniami mącznymi. Przyrządza się je w wielu postaciach, dzięki czemu każdy znajdzie coś, co odpowiada jego kulinarnemu gustowi. W zależności od regionu kraju wykształciły się charakterystyczne przepisy i nazwy. Chcemy Wam przedstawić kilka propozycji, które świetnie komponują się z owocami sezonowymi. Wypróbuj nasze przepisy i delektuj się oryginalnym smakiem.

Co warto wiedzieć o daniach mącznych?

Na ukształtowanie kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Wśród tradycyjnych potraw bez zastanowienia wymienia się bigos czy schabowy, ale też pierogi. Potrawy mączne goszczą na polskich stołach w wielu wariantach. Niektóre są daniami typowo regionalnymi, co dodatkowo podkreślają specyficzne nazwy. Na przykład na Podhalu można zjeść hałuski, których bazę stanowią ziemniaki. W rejonach Suwalszczyzny dominują kartacze.

Produkty mączne są lubiane ze względu na to, że zapewniają uczucie sytości i oczywiście za unikalny smak. Wśród dietetyków nie cieszą się jednak dobrą sławą, ponieważ dostarczają dużo węglowodanów oraz sporą liczbę kalorii. Nie oznacza to, że należy z nich rezygnować. Po prostu nie powinny stanowić częstego elementu jadłospisu. Codzienne spożywanie potraw mącznych nie jest zdrowe i przy małej aktywności fizycznej przyczynia się do nadwagi. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu korzystać z tych tradycyjnych pyszności. Tym bardziej, gdy dodatek stanowią owoce sezonowe. Najwięcej owoców, doskonale komponujących się z potrawami mącznymi, dojrzewa latem. Bez ograniczeń sięgaj po truskawki, jagody, poziomki, porzeczki, maliny, wiśnie, jeżyny oraz śliwki. Możesz wykorzystać je jako nadzienie lub zrobić z nich aromatyczny sos albo mus.

Knedle z truskawkami w sosie czekoladowym

Truskawki i śliwki to najpopularniejsze nadzienia knedli. Skorzystaj z naszego przepisu na wersję z truskawkami w jeszcze słodszym wydaniu: https://uwielbiam.pl/przepis/knedle-z-truskawkami-i-sosem-czekoladowym. Knedle z czerwonymi owocami o aromatycznym zapachu to niekwestionowany przebój każdego lata. To też dobry sposób, aby przekonać dzieci do jedzenia owoców. Nasze knedle bardziej przypominają deser niż danie obiadowe, dlatego zasmakują niejadkom. Sos czekoladowy podbija serca nie tylko najmłodszych. Truskawki i czekolada stanowią połączenie doskonałe, dlatego po prostu wypróbuj recepturę. Gdy nie ma świeżych owoców, skorzystaj z mrożonych.

Kluski na parze z jagodami

W zależności od regionu Polski kluski na parze są nazywane również pampuchami lub parowańcami. Przygotowuje się je z drożdżowego ciasta. Mąkę połącz z solą, wymieszaj i zrób zagłębienie. Dodaj cukier oraz drożdże. Wlej mleko i oliwę, a następnie wyrób ciasto. Powinno być gładkie oraz elastyczne. Szczegółową instrukcję znajdziesz tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/kluski-na-parze-2. Po przygotowaniu bułeczek należy je wyłożyć w garnku do gotowania na parze, a wcześniej zagotować wodę. Kluski można ozdobić dżemem jagodowym lub przygotować sos ze świeżych jagód.  

Kluski leniwe z owocami sezonowymi i orzechami

Leniwe kluski są też często nazywane leniwymi pierogami. Przygotowuje się je z twarogu, mąki oraz jajek. Dobrze przygotowane są miękkie i rozpływają się w ustach. Po wyrobieniu ciasta pokrój go na małe kawałki. Kluski najlepiej gotować partiami, aby się nie posklejały. Cały przepis możesz sprawdzić na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/kluski-leniwe-3. Rozpuść masło i dodaj bułkę tartą. Gdy się zrumieni, obtocz w niej kluski. Posyp je orzechami włoskimi oraz sezonowymi owocami. 

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami to letnia klasyka. Pierogi goszczą na polskich stołach przez cały rok, ale z nadejściem ciepłych miesięcy warto postawić na wypełnienie owocami. Ciasto na pierogi przygotuj według klasycznego przepisu. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/pyszne-pierogi-z-truskawkami podaliśmy wszystkie potrzebne informacje. Truskawki pokrojone na połówki wkładamy do kółek wyciętych z ciasta. Po ugotowaniu nakładamy na wierzch śmietankę, dodajemy maliny i posypujemy szczyptą cynamonu.