Każdy czasem ma ochotkę na coś, co jest bardziej fit, niż kiedykolwiek jemy! Wtedy z pomocą przychodzi banalny przepis na ciastka owsiane, które nie dość, że są zdrowe to jeszcze pyszne! Szybki i łatwy przepis – musisz go sprawdzić! Z naszych proporcji wychodzi około 15 ciasteczek.
Przepis na ciastka owsiane
Składniki
- 100 g masła
- 1,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)
- 3 łyżki mąki (najlepiej bezglutenowej)
- 4 łyżki ksylitolu (lub stewii)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ziaren - może to być słonecznik, pestki dyni lub w ogóle może ich nie być
- 2 jajka
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
Instrukcje
- Roztop masło.
- Do czystej miski wsyp płatki owsiane, mąkę, cukier, a także proszek do pieczenia i ziarna.
- Wlej powoli roztopione masło i wymieszaj dokładnie. Dodaj jaka i miód jeśli używasz i wymieszaj ponownie. Dobrze, żeby ciasto odstawić na 30 min - 1 godzinę, żeby mogło się przegryźć.
- Po tym czasie, nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Zacznij nabierać łyżką wcześniej przygotowaną masę i układaj na blasze formując kółka, delikatnie je płaszcząc.
- Piecz przez około 15 minut na złoty kolor - bardzo ważne, żeby pilnować swoje ciastka, żeby się nie spaliły.
Smacznego!
Do swoich fit ciastek owsianych możesz dodać owoce, które lubisz najbardziej – u nas borówki, bo zabrakło w sklepie malin. Idealnie będzie pasować również banan czy posmarowane masłem orzechowym.