Risotto z chorizo – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Risotto z chorizo – przepis

Pewnie nie uwierzysz, ale… nigdy nie przygotowywaliśmy risotto. Nigdy nawet nie jedliśmy go w restauracji! Jedyne risotto, jakie próbowaliśmy to takie z cateringu dietetycznego. W końcu musieliśmy go spróbować w normalnej, nie „fit” wersji. Nasza wiedza przed poszukiwaniem przepisu – risotto robi się z ryżu i wina.

Po długich poszukiwaniach, znaleźliśmy idealny dla nas przepis na risotto na portalu, z którego często korzystamy – przepisy.pl. Mają ponad 11 000 różnych różniastych przepisów, które można wykorzystać w każdej chwili. Polecamy sprawdzić!

Mały disclaimer przed przepisem: przy wyborze wina do risotto pamiętaj, że wino powinno być ze szczepu Muscat – te wina są zazwyczaj miękkie i z niewielką kroplą kwasowości. Ważne jest również to, żeby wino było białe półsłodkie. Sugerujcie się również ceną. Kupując jedno z najtańszych win, za np. 10 – 12 zł możesz spodziewać się tego, że w czasie przygotowywania risotto będzie unosić się zapach drożdży (skwaśniałego lub zepsutego wina czy owoców), co może się odbić na smaku potrawy. Kupując wino z wyższej półki, możemy zabezpieczyć się przed nieprzyjemnym smakiem i zapachem.

Nie przedłużając – sprawdź nasz przepis na risotto z chorizo! Poniższe proporcje składników są na dwie porcje!