Pewnie nie uwierzysz, ale… nigdy nie przygotowywaliśmy risotto. Nigdy nawet nie jedliśmy go w restauracji! Jedyne risotto, jakie próbowaliśmy to takie z cateringu dietetycznego. W końcu musieliśmy go spróbować w normalnej, nie „fit” wersji. Nasza wiedza przed poszukiwaniem przepisu – risotto robi się z ryżu i wina.
Po długich poszukiwaniach, znaleźliśmy idealny dla nas przepis na risotto na portalu, z którego często korzystamy – przepisy.pl. Mają ponad 11 000 różnych różniastych przepisów, które można wykorzystać w każdej chwili. Polecamy sprawdzić!
Mały disclaimer przed przepisem: przy wyborze wina do risotto pamiętaj, że wino powinno być ze szczepu Muscat – te wina są zazwyczaj miękkie i z niewielką kroplą kwasowości. Ważne jest również to, żeby wino było białe półsłodkie. Sugerujcie się również ceną. Kupując jedno z najtańszych win, za np. 10 – 12 zł możesz spodziewać się tego, że w czasie przygotowywania risotto będzie unosić się zapach drożdży (skwaśniałego lub zepsutego wina czy owoców), co może się odbić na smaku potrawy. Kupując wino z wyższej półki, możemy zabezpieczyć się przed nieprzyjemnym smakiem i zapachem.
Nie przedłużając – sprawdź nasz przepis na risotto z chorizo! Poniższe proporcje składników są na dwie porcje!
Składniki
- 100g ryżu arborio
- 450 ml rosołu (bulionu)
- 75 ml białego wina
- 3 suszone pomidory w oleju
- ćwierć cebuli
- ząbek czosnku
- 15 g masła
- 30 g serka Philadelphia (lub innego śmietanowego serka kanapkowego)
- 30 g startego parmezanu (parmigiano reggiano)
- pieprz
- oliwa z oliwek
Instrukcje
- Na początku najlepiej jest przygotować wszystkie składniki. Cebulę oraz czosnek pokrój w małą kosteczkę i odstaw na bok. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki, a chorizo w plastry.
- Podgrzej bulion (zadbaj szczególnie o to, żeby był mocno doprawiony – w połączeniu z innymi składnikami, straci swój smak). Podczas przygotowywania risotto pilnuj, aby bulion cały czas lekko się gotował.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj chorizo. Podsmaż go przez kilka minut, aż zrobi się chrupiące i wytopi swój tłuszcz. Następnie zdejmij chorizo z patelni i postaw z boku, pozostawiając tłuszcz na patelni.
- Teraz na patelni smażymy cebulę tak długo, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i suchy ryż. Całość smaż przez około 5-8 minut.
- Teraz jeden z najprzyjemniejszych momentów – wlej wino na patelnię z ryżem. Mieszaj cały czas, aż do jego wyparowania. Teraz możesz ustawić odmierzenie czasu na 20 minut – tyle łącznie będziesz gotować risotto.
- Gdy wino już odparuje, zacznij dolewać do ryżu gorący bulion – np. po jednej chochli. Gdy pierwsza chochla już wyparuje, dodaj kolejną, potem kolejną i tak w kółko, aż całość wyparuje. Oczywiście dolewając bulion, pamiętaj o ciągłym mieszaniu.
- Gdy zużyjesz już cały bulion i całość wyparuje wyparuje, dodaj suszone pomidory, masło, serek philadelphia i parmezan.
- Bardzo dokładnie wymieszaj całość. Kiedy składniki zaczną się topić, risotto powinno zrobić się kremowe. W tym kroku dodaj chorizo, dodaj też pieprz w zależności od preferencji i ostrości chorizo (w naszym przypadku nie musieliśmy dodawać pieprzu, wystarczyła włoska kiełbasa, która sama w sobie była już bardzo pikantna). Sól nie powinna być już potrzebna – chorizo i parmezan są wystarczająco słone.
- Smacznego!