Mamy takie rodzinne przepisy, których nie możemy odpuścić i na pewno będziemy je wciąż wykorzystywać. Tak właśnie jest z piersią z kurczaka faszerowaną mozzarellą i suszonymi pomidorami. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, co sprawia, że bardzo często pojawia się u nas na talerzu. Chcesz poznać przepis? Sprawdź poniżej!
Przepis na faszerowaną pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Składniki
- 2 piersi z kurczaka (jedna podwójna pierś z kurczaka)
- szynka parmeńska lub boczek w plastrach
- 10 dkg sera żółtego (najlepiej w kostce)
- pół mozzarelli
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Na początek umyj i oczyść pierś z kurczaka z wszelkich błonek i kostek. Polędwiczkę z wewnętrznej części piersi odetnij. Musimy zrobić kieszonkę w piersi – staramy się zrobić ją jak najgłębiej, na środku od grubszego boku. Całość solimy i pieprzymy (razem z utworzoną przed chwilą kieszonką) i odstawiamy na bok.
- Teraz przygotowujemy farsz – ser żółty zetrzyj na grubych oczkach (jeśli masz ser w plastrach, to pokrój w małe prostokąciki), dodaj posiekane suszone pomidory, pokrojoną połówkę mozzarelli i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec dodaj nieco oleju z suszonych pomidorów, dodaj sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy bardzo dokładnie.
- Teraz wracamy do piersi. Kieszonkę wypełniamy farszem, które przed chwilą wypełniliśmy. Dodajemy go tyle jak najwięcej, ale nie tyle, żeby zaczął wypadać z piersi. Dociskamy farsz od zewnątrz. Następnie owijamy otwartą kieszonkę i pierś boczkiem. Jeśli masz grubsze plastry boczku, powinny wystarczyć 2 plastry, w przypadku cieńszych, będą potrzebne 4-5 plastry.
- W naczyniu żaroodpornym rozlewamy nieco oleju z suszonych pomidorów. Wkładamy do niego piersi z kurczaka i znowu delikatnie podlewamy olejem z suszonych pomidorów.
- Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.