Przez jakiś czas byliśmy przymuszeni do tego, żeby zmienić tradycyjne smażone kotlety z piersi zmienić na gotowane piersi z kurczaka. Nie narzekaliśmy, więc chcielibyśmy pochwalić się tym, co przygotowaliśmy – pierś z kurczaka z sosem z suszonych pomidorów. Sprawdź jak je przygotować!
Poniżej przestawione proporcje są odpowiednie dla dwóch osób.
Składniki
- jedna pojedyncza pierś z kurczaka
- około 20 dkg ziemniaków
- vegeta
- liść laurowy
- nieco selera
- 2 marchewki
- kawałek pietruszki
- pół cebuli
- por (opcjonalnie)
- 3 kulki ziela angielskiego
- oregano
- oliwa z oliwek
- SOS
- 150 ml mleka
- 3/4 łyżki mąki pszennej
- 35 g suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka wędzona
- pieprz cayenne
Instrukcje
- Na początek przygotujmy pierś z kurczaka – całość musimy oczyścić z tłuszczu, błonek czy kości. Najlepiej, żebyśmy pokroili pierś w mniejsze prostokąty – dzięki temu pierś szybciej dojdzie.
- Ziemniaki obmywamy, drapaczką dokładniej czyścimy skórę ziemniaków, brzydkie punkty wycinamy. Wszystko przerzucamy do miski, dodajemy nieco oliwy z oliwek i posypujemy solidnie solą. Mieszamy dokładnie. Wykładamy na papier do pieczenia na blasze i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku.
- W tym czasie zaczynamy przygotowywać wodę, w której będziemy gotować piersi z kurczaka. Do garnka nalewamy zimną wodę i dodajemy seler, marchewkę, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, ziele angielskie, por i doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, oregano. Do tej zimnej wody dorzucamy od razu przygotowane przed chwilą piersi z kurczaka. Powinny gotować się przez około 20-25 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy sos z suszonych pomidorów – do miski wrzucamy mleko, mąkę i suszone pomidory i blendujemy całość. Na patelni rozgrzewamy olej (np. z suszonych pomidorów), dorzucamy czosnek i gdy się zarumieni, dodajemy to, co zblenowaliśmy przed chwilą. Gdy już zgęstnieje i się zredukuje, dodajemy wszystkie przyprawy do smaku.
- Gdy wszystko już będzie gotowe, podajemy z jakąś sałatką lub gotowanymi warzywami.
Pychotka, no nie?
Nasz przepis krok po kroku w formie wideo: