Sezon na szparagi w pełni, więc trzeba go porządnie wykorzystać! Uwielbiamy każdy makaron i wszelkiego rodzaju posiłki z jego użyciem, więc musieliśmy przygotować taki, który będzie z dodatkiem szparagów. Dodatkowo uwielbiamy dodatek jakim są suszone pomidory – zawsze dodają niesamowitego smaku i aromatu. Sprawdź co pysznego przygotowaliśmy i wypróbuj we własnej kuchni!
Proporcje składników z przepisu na ten pyszny makaron są przygotowane dla dwóch osób. My używamy zielone szparagi, ale możesz spróbować również białe szparagi.
Spis treści
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym ze szparagami – przepis
Składniki
- pół cebuli
- 15 dkg boczku
- 20 dkg szparagów
- 8 suszonych pomidorów ze słoika
- 150 g makaronu
- 100 ml śmietanki
- sól
- pieprz
- papryka wędzona
- papryka słodka
- pieprz cayenne
- nieco parmezanu
Instrukcje
- Na początek najlepiej przygotować wszystkie składniki. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, odetnij zdrewniałe końcówki. Szparagi kroimy pod małym kątem odstawiając główki szparagów na bok (będziemy je dodawać na sam koniec). Boczek pokrój w małą kostkę. Suszone pomidory pokrój w paski.
- Na patelnię wlej nieco oleju ze słoika suszonych pomidorów i rozgrzej go. Dodaj cebulę (ewentualnie ząbek czosnku) i podsmaż na złoty kolor. Do tego dodaj pokrojony boczek i podsmaż. Gdy mięso będzie już delikatnie podsmażone, dodaj pokrojone szparagi (bez główek). W tym czasie zacznij gotować makaron penne w osolonej wodzie. Gdy szparagi już delikatnie zmiękną, dodaj suszone pomidory i smaż przez około 3 minuty. Dodaj na patelnię około chochelkę wody z gotowania makaronu oraz 100 ml śmietanki. Gdy sos zgęstnieje, dodaj pieprz, paprykę wędzoną, paprykę słodką i pieprz cayenne. Dodajemy również wcześniej odcięte główki zielonych szparagów. Powoli podgrzewaj całość, dodaj ugotowany makaron na patelnię i wymieszaj bardzo dokładnie.
- Podawaj posypane startym parmezanem. Możesz dodać na wierzch posiekaną natkę pietruszki.
Łatwizna i to bardzo szybko przygotowana!
Możesz również dodać na koniec pomidorki koktajlowe, które delikatnie zmienią smak całego dania.
Pyszny makaron z suszonymi pomidorami i szparagami – Filmik
Sprawdź jak łatwo przygotować nasz przepis!
Do tego przepisu nie potrzebujesz dużej ilości soli – musisz jedynie posolić makaron, który będziesz gotować. Resztę załatwia podsmażany boczuś, który przy wytapianiu tłuszczu nadaje słonego smaku wszystkim składnikom posiłku.