Ostatnio dostaliśmy w posiadanie dynie, które musieliśmy mądrze wykorzystać. A jeszcze wcześniej jedliśmy rwany chlebek ziołowo-czosnkowy, który od jakiegoś czasu jest bardzo popularny. Dlatego też musieliśmy wykombinować coś z dynią. Przepis oczywiście otrzymaliśmy od tej samej osoby, od której otrzymaliśmy dynię.
Sprawdź przepis, który przygotowywaliśmy!
Składniki
- 350 g maki pszennej
- 1 mała saszetkach drożdży suszonych (może być na 0,5 kg z Oetkera)
- 1 łyżeczka cukru lub zamiennika cukru
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml ciepłego mleka
- 180 g puree z dyni
- 30 g miękkiego masła
- pęczek natki pietruszki
- 125 ml oliwy
- ząbek czosnku
- 100 g sera cheddar
- pół łyżeczki soli
- pieprz
Instrukcje
- Mąkę, drożdże oraz cukier i sól przesypujemy do miski i delikatnie mieszamy.
- Dodajemy podgrzane mleko, a także puree z dyni. Zaczynamy zagniatać ciasto, a pod koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło. Powinniśmy uzyskać jednolite, sprężyste ciasto. Jeśli klei się zbytnio do dłoni, dodajemy mąki (my musieliśmy dodać dodatkowo około 50g mąki), a jeśli jest zbyt suche, dodajemy mleko.
- Przykrywamy ścierką miskę z naszym ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia – powinno urosnąć minimum dwukrotnie.
- Teraz przygotujemy nadzienie ziołowe. Natkę pietruszkę opłucz i zblenduj z oliwą, czosnkiem i kawałkami sera. Dopraw do smaku solą i pierzem (głównie będziesz potrzebować pieprz, bo cheddar sam w sobie jest słony). Powinieneś otrzymać ładną, gładką masę. Możesz na tym etapie czuć, że nadzienie jest bardzo słone, ale nie przejmuj się – mdłe ciasto idealnie dopasuje się do nadzienia.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt. Wykładamy nasze nadzienie, a następnie tniemy ciasto na 6 równych prostokątów.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy nasz rwany chlebek do środka, formując z ciasta harmonijkę.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny, aby ciasto ponownie urosło.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut, aż do uzyskania złotego koloru. W naszym przypadku po około 15 minutach już widzieliśmy, że chlebek przybierał złoty kolor – po tak krótkim czasie będzie on po prostu nie dopieczony. My przełożyliśmy go na drugą półeczkę od dołu i piekliśmy 40 minut.
Hmm, a może by tak spróbować zupę krem z dyni w połączeniu z tym chlebkiem rwanym?