Ser mozzarella – z czym

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Ser mozzarella – z czym

Ser mozzarella jest bardzo wdzięcznym dodatkiem do wszelkich dań. Można ją traktować jak ser żółty, który jest po prostu bardziej fit. W niektórych przypadkach w kuchni mozzarella jest niezastąpiona. Propozycji podania mozzarelli jest wiele, ale które będą najlepsze? Sprawdź nasz wpis, w którym przedstawiamy najlepsze pomysły na mozzarellę! Przygotuj pysznego sera mozzarella!

Ser mozzarella – co to takiego

Włoski ser podpuszczkowy, który wytwarzany jest z mleka bawolego (samice gatunku woła domowego), czasem z mleka krowiego lub połączenia ich dwóch. Kupić je można w kawałku o kształcie kulki, które są zanurzone w serwatce. Oryginalna mozzarella produkowana jest we Włoszech. Bardzo często używa się ich tradycyjnej, włoskiej kuchni – lasagne, caprese i pizzy.

Mozzarella jest serem bogatym w witaminy i pozostałe związki, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Posiada ponad 15 g tłuszczu w jednej kulce, przez co jest bardzo kaloryczna, ale to nie jest coś, czym powinniśmy się przejmować. Kwasy tłuszczowe zawarte w mozzarelli są bardzo zróżnicowane. Jednym z nich jest sprzężony kwas linolowy, który jest katalizatorem procesu lipolizy tkanki tłuszczowej, a więc pomaga w spalaniu tłuszczu, ma działanie antybakteryjne i buduje tkankę mięśniową. Dlatego też, wiele sportowych świrów i cateringów dietetycznych go używa.

Ten rodzaj sera ma w swoim składzie tłuszcze nasycone, przez co osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 lub choroby układu krążenia powinny uważać z jego spożywaniem.

Ser mozzarella ma miękką konsystencję (elastyczną konsystencję), biały kolor, a w smaku jest bardzo neutralny. Dlatego też najlepiej spisuje się z dodatkami o mocnym smaku.

Ser mozzarella di bufala campana (z mleka bawolego) i fior di latte (przygotowywany z mleka krowiego) to prawdziwe mozzarelle pochodzące z Włoszech, które często można spotkać w restauracjach włoskich inwestujących w swoje pizze. Nie każda pizzeria używa takiego sera mozzarella. Zazwyczaj wiąże się to z większym kosztem pizzy, co potem jest odczuwalne na naszym portfelu.

Ser mozzarella jako dodatek na imprezę

Bardzo popularnym i fajnym podaniem mozzarelli to po prostu talerz z pomidorami. Nasz ser pokrój w równe, cienkie plastry, podobnie zrób z pomidorem. Na talerzu ułóż je naprzemiennie – mozzarella, pomidory, mozzarella itd. Gdy już rozłożysz, posyp wszystko oregano, solą i pieprzem, a następnie skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Podawaj najlepiej z chrupiącą bagietką, troszkę podpieczoną w piekarniku lub pałeczkami chlebowymi, które także polejesz kropelkami oliwy z oliwek. Możesz dać trochę bazylii. Nazywa się to carpaccio i jest jedną z włoskich propozycji antipasti.

Mini zapiekanka

Do zapiekanki będziesz potrzebować chleb, pomidory, suszone pomidory, przyprawy (sól, pieprz, oregano), ser feta a także naszego głównego gościa – mozzarellę. Kromki chleba pokrój w małe kosteczki, podobnie zrób z pomidorami i ich suszonymi wersjami, serem feta oraz mozzarellą.

Wymieszaj całość, daj do naczynia żaroodpornego. Posyp to solą, pieprzem, oregano, trochę bazylii, podlej delikatnie olejem z suszonych pomidorów. Zapiekaj, aż ser się całkowicie roztopi.

Taka mała przekąska spisze się idealnie na imprezę, jest bardzo syta i przyjemna w spożywaniu.

rodzaj sera

Sałatki z mozzarellą

Chrupiąca sałatka z melonem – przepis

Bardzo fajnym pomysłem jest także wykorzystanie mozzarelli w wersji małych kuleczek (kulki mozzarelli), które możesz dorwać w np. biedronce. Będziesz potrzebować takie składniki:

  • oliwa z oliwek,
  • miód,
  • sok z cytryny,
  • melona,
  • rukolę,
  • mozzarellę,
  • pomidorki koktajlowe,
  • ziarna słonecznika.

Sposób przygotowania:

Melona przekrój na pół, usuń pestki, wydrąż kuleczki. Obierz go. Mozzarellę wyciągnij z serwatki, pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a słonecznik upraż.

Rukolę, pomidorki i mozzarellę połącz z melonem, a całość posyp słonecznikiem i podlej małą ilością oliwy z oliwek. Najlepiej będzie to smakować z bagietką, która powinna być delikatnie chrupiąca, np. po delikatnym podpieczeniu w piekarniku. To danie możesz podać z odrobiną bazylii.

Omlet z mozzarellą – przepisy

W końcu znudzi się nam zwykły omlet czy zwykła jajecznica i będziemy oczekiwali czegoś… więcej! Sprawdźmy jak zrobić omlet!

Składniki:

  • jajka,
  • mąka,
  • mleko,
  • pomidorki koktajlowe (lub zwykłe pomidory),
  • mozzarella,
  • oliwki,
  • pieczarki,
  • oregano, sól, pieprz, szczypiorek.

Przygotuj ciasto na omlety – jajko wymieszaj z solą, pieprzem, mąką, mlekiem i wymieszaj. Pieczarki podsmaż, a wszystkie pozostałe składniki musisz pokroić na plasterki. Na patelni usmaż omlet z jednej strony, a następnie obróć i ułóż składniki według takiej kolejności, którą użylibyśmy na pizzy. Pozwól całości się ładnie podsmażyć i roztopić – najlepiej przykrywając patelnię.

Gdy wszystko będzie już gotowe, posyp całość szczypiorkiem.

Pozostałe propozycje

Kanapka na wypasie

Ta propozycja jest jedną z najlepszych, którą kiedykolwiek jedliśmy, ale nie będzie ona dobra dla studentów. Dlaczego? Sprawdź składniki:

  • ciabatta z ziołami prowansalskimi (dostępna w Tesco),
  • masło 82%,
  • sałata lodowa lub maślana,
  • szynka, najlepiej drobiowa,
  • ser żółty,
  • mozzarella fior di latte (z mleka krowiego) pokrojona na mniejsze kawałki,
  • pomidory,
  • rukola,
  • pesto,
  • oliwki,
  • sól, pieprz, oregano.

Swoją bułkę przekrój na pół, a następnie dodaj wszystkie składniki według kolejności na liście powyżej. Tak przygotowana kanapka nie będzie tradycyjną, nudzącą się wszystkim kanapką z szynką i serem, a w zamian tego będziesz ją wspominać na wiele godzin po zjedzeniu!

kanapka z mozzarella to ser

Smażona mozzarella – przepis

Podobnie jak czeski smażony syr, możesz także przygotować smażoną mozzarellę, która z pewnością zaspokoi kubki smakowe każdej wymagającej osoby! Ta propozycja nie jest do końca dietetyczna i fit, ale komu na tym zależy?! Sprawdź, co będziesz potrzebować:

  • mozzarella,
  • bułka tarta,
  • przyprawa włoska
  • sól,
  • pieprz,
  • jajka,
  • mąka,
  • olej do smażenia.

Na talerzu wymieszaj ze sobą bułkę tartą, przyprawę włoską, sól i pieprz. Na osobnym talerzu ubij jajko, na trzecim talerzu rozsyp mąkę.

Mozzarellę możesz pokroić w słupki, dzięki czemu będzie ona łatwa do złapania podczas jakiejkolwiek imprezy. Tak przygotowany ser obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Jeśli chcesz, żeby Twoja panierka była gruba, a mozzarella jeszcze bardziej chrupiąca, możesz obtoczyć swojego paluszka w jajku, a potem znowu w bułce tartej.

Teraz, wszystkie swoje paluszki włóż do zamrażalnika na jakieś 2 godziny, żeby ser zrobił się bardzo twardy, dzięki czemu nie wypłynie podczas smażenia.

Mozzarella jest bardzo wdzięcznym produktem – oprócz mnogości propozycji podania, pozostaje ona naprawdę bardzo pyszna.

Kanapka z serem mozzarella to bardzo dobra kompozycja, mimo że czasem przyjdzie nam ochota na coś jak sałatka z mozzarellą.

Mozzarellę możesz łączyć również z makaronami. Pamiętaj jednak, że już ugotowany makaron najlepiej jest odstawić z palnika i powoli mieszać z mozzarellą do jej całkowitego rozpuszczenia się. Jeśli zostawisz ją na palniku – spiecze się i nie roztopi.

Ser mozzarella – przepisy

Na naszej stronie są dostępne przepisy z wykorzystaniem sera mozzarella. Zainspiruj się naszymi przepisami:

Spróbuj i przekonaj się jakie to pyszne!