Mozzarella jest bardzo wdzięcznym dodatkiem do wszelkich dań. Można ją traktować jak ser żółty, który jest po prostu bardziej fit. Propozycji podania mozzarelli jest wiele, ale które będą najlepsze? Sprawdź nasz wpis, w którym przedstawiamy najlepsze pomysły na mozzarellę! Przygotuj pysznego sera mozzarella!
Spis treści
Mozzarella – co to takiego
Włoski ser podpuszczkowy, który wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic (samice gatunku woła domowego), czasem z mleka krowiego lub połączenia ich dwóch. Kupić je można w kawałku o kształcie kulki, które są zanurzone w serwatce. Bardzo często używa się ich tradycyjnej, włoskiej kuchni – lazanii, caprese i pizzy.
Mozzarella jest źródłem ogromnej ilości witamin i pozostałych związków, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Posiada ponad 15 g tłuszczu w jednej kulce, przez co jest bardzo kaloryczna, ale to nie jest coś, czym powinniśmy się przejmować. Kwasy tłuszczowe zawarte w mozzarelli są bardzo zróżnicowane. Jednym z nich jest sprzężony kwas linolowy, który jest katalizatorem procesu lipolizy tkanki tłuszczowej, a więc pomaga w spalaniu tłuszczu, ma działanie antybakteryjne i buduje tkankę mięśniową. Dlatego też, wiele sportowych świrów i cateringów dietetycznych go używa.
Mozzarella jako dodatek na imprezę
Bardzo popularnym i fajnym podaniem mozzarelli to po prostu talerz z pomidorami. Nasz ser pokrój w równe, cienkie plastry, podobnie zrób z pomidorem. Na talerzu ułóż je naprzemiennie – mozzarella, pomidory, mozzarella itd. Gdy już rozłożysz, posyp wszystko oregano, solą i pieprzem, a następnie skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Podawaj najlepiej z chrupiącą bagietką, troszkę podpieczoną w piekarniku lub pałeczkami chlebowymi, które także polejesz kropelkami oliwy z oliwek. Możesz dać trochę bazylii. Nazywa się to carpaccio i jest jedną z włoskich propozycji antipasti.
Mini zapiekanka
Do zapiekanki będziesz potrzebować chleb, pomidory, suszone pomidory, przyprawy (sól, pieprz, oregano), ser feta a także naszego głównego gościa – mozzarellę. Kromki chleba pokrój w małe kosteczki, podobnie zrób z pomidorami i ich suszonymi wersjami, serem feta oraz mozzarellą.
Wymieszaj całość, daj do naczynia żaroodpornego. Posyp to solą, pieprzem, oregano, trochę bazylii, podlej delikatnie olejem z suszonych pomidorów. Zapiekaj, aż ser się całkowicie roztopi.
Taka mała przekąska spisze się idealnie na imprezę, jest bardzo syta i przyjemna w spożywaniu.

Sałatki z mozzarellą
Chrupiąca sałatka z melonem – przepis
Bardzo fajnym pomysłem jest także wykorzystanie mozzarelli w wersji małych kuleczek (kulki mozzarelli), które możesz dorwać w np. biedronce. Będziesz potrzebować takie składniki:
- oliwa z oliwek,
- miód,
- sok z cytryny,
- melona,
- rukolę,
- mozzarellę,
- pomidorki koktajlowe,
- ziarna słonecznika.
Sposób przygotowania:
Melona przekrój na pół, usuń pestki, wydrąż kuleczki. Obierz go. Mozzarellę wyciągnij z serwatki, pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a słonecznik upraż.
Rukolę, pomidorki i mozzarellę połącz z melonem, a całość posyp słonecznikiem i podlej małą ilością oliwy z oliwek. Najlepiej będzie to smakować z bagietką, która powinna być delikatnie chrupiąca, np. po delikatnym podpieczeniu w piekarniku. To danie możesz podać z odrobiną bazylii.
Omlet z mozzarellą – przepisy
W końcu znudzi się nam zwykły omlet czy zwykła jajecznica i będziemy oczekiwali czegoś… więcej! Sprawdźmy jak zrobić omlet!
Składniki:
- jajka,
- mąka,
- mleko,
- pomidorki koktajlowe (lub zwykłe pomidory),
- mozzarella,
- oliwki,
- pieczarki,
- oregano, sól, pieprz, szczypiorek.
Przygotuj ciasto na omlety – jajko wymieszaj z solą, pieprzem, mąką, mlekiem i wymieszaj. Pieczarki podsmaż, a wszystkie pozostałe składniki musisz pokroić na plasterki. Na patelni usmaż omlet z jednej strony, a następnie obróć i ułóż składniki według takiej kolejności, którą użylibyśmy na pizzy. Pozwól całości się ładnie podsmażyć i roztopić – najlepiej przykrywając patelnię.
Gdy wszystko będzie już gotowe, posyp całość szczypiorkiem.
Pozostałe propozycje
Kanapka na wypasie
Ta propozycja jest jedną z najlepszych, którą kiedykolwiek jedliśmy, ale nie będzie ona dobra dla studentów. Dlaczego? Sprawdź składniki:
- ciabatta z ziołami prowansalskimi (dostępna w Tesco),
- masło 82%,
- sałata lodowa lub maślana,
- szynka, najlepiej drobiowa,
- ser żółty,
- mozzarella,
- pomidory,
- rukola,
- pesto,
- oliwki,
- sól, pieprz, oregano.
Swoją bułkę przekrój na pół, a następnie dodaj wszystkie składniki według kolejności na liście powyżej. Tak przygotowana kanapka nie będzie tradycyjną, nudzącą się wszystkim kanapką z szynką i serem, a w zamian tego będziesz ją wspominać na wiele godzin po zjedzeniu!

Smażona mozzarella – przepis
Podobnie jak czeski smażony syr, możesz także przygotować smażoną mozzarellę, która z pewnością zaspokoi kubki smakowe każdej wymagającej osoby! Ta propozycja nie jest do końca dietetyczna i fit, ale komu na tym zależy?! Sprawdź, co będziesz potrzebować:
- mozzarella,
- bułka tarta,
- przyprawa włoska
- sól,
- pieprz,
- jajka,
- mąka,
- olej do smażenia.
Na talerzu wymieszaj ze sobą bułkę tartą, przyprawę włoską, sól i pieprz. Na osobnym talerzu ubij jajko, na trzecim talerzu rozsyp mąkę.
Mozzarellę możesz pokroić w słupki, dzięki czemu będzie ona łatwa do złapania podczas jakiejkolwiek imprezy. Tak przygotowany ser obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Jeśli chcesz, żeby Twoja panierka była gruba, a mozzarella jeszcze bardziej chrupiąca, możesz obtoczyć swojego paluszka w jajku, a potem znowu w bułce tartej.
Teraz, wszystkie swoje paluszki włóż do zamrażalnika na jakieś 2 godziny, żeby ser zrobił się bardzo twardy, dzięki czemu nie wypłynie podczas smażenia.
Mozzarella jest bardzo wdzięcznym produktem – oprócz mnogości propozycji podania, pozostaje ona naprawdę bardzo pyszna.
Kanapka z serem mozzarella to bardzo dobra kompozycja, mimo że czasem przyjdzie nam ochota na coś jak sałatka z mozzarellą.
Który z pomysłów, które podaliśmy wykorzystasz? Daj znać w komentarzu!