Focaccia pojawiała się bardzo często w cateringu dietetycznym, który zamawialiśmy, więc w końcu przyszedł czas na to, żeby przygotować ten włoski placek na własną rękę! Oczywiście przepis nie jest szybki, trzeba się nieco natrudzić i być cierpliwym. Ale z pewnością warto przygotować ten przepis! Sprawdzaj od razu i od razu leć wyrabiać ciasto!
Proporcje składników są rozpisane na blachę o długości 30 cm. Focaccia, która wyjdzie z poniższego przepisu na dużej blasze do pieczenia będzie cienka i chrupiąca. Jeśli chcesz zrobić swoją focaccię puszystą, zwiększ składniki dwukrotnie lub wypiekaj placek na mniejszej blaszce.
Składniki
- 10 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru lub ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek
- trochę suszonych pomidorów (około pół słoiczka)
- sól
- rozmaryn / tymianek / oregano / zioła prowansalskie
Instrukcje
- Drożdże pokrusz do kubka, dodaj 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru (lub zamiennika) i 2 łyżki mąki. Wymieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno wystarczyć 20 minut.
- Pozostałą mąkę (250 g minus 2 łyżki) wrzucamy do miski, dodajemy łyżeczkę soli, łyżkę oliwy z oliwek. Następnie dodajemy drożdże i pozostałą część ciepłej wody. Mieszamy wszystkie składniki łyżką (najlepiej drewnianą łyżką) i formujemy w kulę. Wysypujemy ciasto na blat posypany mąką i wyrabiamy przez minimum 15 minut – powinno być gładkie oraz elastyczne.
- Blachę do pieczenia natłuszczamy oliwą z oliwek. Na blacie rozwałkowujemy wcześniej przygotowane ciasto – powinno mieć około 30 cm długości. Następnie przekładamy je do blachy. Przykrywamy przeźroczystą folią i odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Ciasto posypujemy solą (najlepiej gruboziarnistą, morską), suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki i ziołami. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na minimum godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy focaccię do rozgrzanego piekarnika na około 15 – 20 minut na złoty kolor. Uważaj na suszone pomidory, bo mogą się mocno przyjarać w takiej temperaturze.
I jak? Nieco zeszło, warto było?
Spis treści
Focaccia krok po kroku
Sprawdź krótki filmik jak przygotować focaccię krok po kroku!
Focaccia – dodatki, która będą pasować
Włosi, tak samo jak pizzę lubią przygotowywać bardzo prosto. Najbardziej klasycznie przygotowana focaccia jest z rozmarynem i grubą solą morską. Popularna jest również focaccia z pomidorami – koktajlowymi lub suszonymi. Nie ma tu jakiś dziwnych wariacji.
Innymi dodatkami, które będą pasować do focacci, to czosnek (najlepiej cieniutko pokrojony i rozsypany po całości), cebula czy cukinia.
Czym w ogóle jest focaccia?
Focaccia jest jedną z potraw kuchni włoskiej – jest to rodzaj drożdżowego pieczywa, które przygotowuje się jak ciasto na pizzę. Jest natomiast nieco grubsze niż pizza. Focaccię podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań, przykładowo zup czy sałatek. We Włoszech jest podawana jako przystawka lub jako podstawa kanapek – bez problemu może zastępować chleb.
Z czym jeść focaccię?
Focaccia może być idealną bazą do wszelkiego rodzaju posiłków – niezależnie czy chcesz zjeść go ją w wersji fit czy nie. Potraktuj jako główną część swojego dnia lub jako jego baza. Focaccię możesz zjeść:
- z dipem ziołowym i rukolą,
- z papryką, pomidorkami, oliwkami i czerwoną cebulą,
- z pastą jajeczną z suszonymi pomidorami,
- z pastą z makreli i warzywami,
- z hummusem i warzywami,
- z oliwą z oliwek.