Focaccia – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Focaccia – przepis

Focaccia pojawiała się bardzo często w cateringu dietetycznym, który zamawialiśmy, więc w końcu przyszedł czas na to, żeby przygotować ten włoski placek na własną rękę! Oczywiście przepis nie jest szybki, trzeba się nieco natrudzić i być cierpliwym. Ale z pewnością warto przygotować ten przepis! Sprawdzaj od razu i od razu leć wyrabiać ciasto!

Proporcje składników są rozpisane na blachę o długości 30 cm. Focaccia, która wyjdzie z poniższego przepisu na dużej blasze do pieczenia będzie cienka i chrupiąca. Jeśli chcesz zrobić swoją focaccię puszystą, zwiększ składniki dwukrotnie lub wypiekaj placek na mniejszej blaszce.

I jak? Nieco zeszło, warto było?

Focaccia krok po kroku

Sprawdź krótki filmik jak przygotować focaccię krok po kroku!

Focaccia – dodatki, która będą pasować

Włosi, tak samo jak pizzę lubią przygotowywać bardzo prosto. Najbardziej klasycznie przygotowana focaccia jest z rozmarynem i grubą solą morską. Popularna jest również focaccia z pomidorami – koktajlowymi lub suszonymi. Nie ma tu jakiś dziwnych wariacji.

Innymi dodatkami, które będą pasować do focacci, to czosnek (najlepiej cieniutko pokrojony i rozsypany po całości), cebula czy cukinia.

Czym w ogóle jest focaccia?

Focaccia jest jedną z potraw kuchni włoskiej – jest to rodzaj drożdżowego pieczywa, które przygotowuje się jak ciasto na pizzę. Jest natomiast nieco grubsze niż pizza. Focaccię podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań, przykładowo zup czy sałatek. We Włoszech jest podawana jako przystawka lub jako podstawa kanapek – bez problemu może zastępować chleb.

Z czym jeść focaccię?

Focaccia może być idealną bazą do wszelkiego rodzaju posiłków – niezależnie czy chcesz zjeść go ją w wersji fit czy nie. Potraktuj jako główną część swojego dnia lub jako jego baza. Focaccię możesz zjeść:

  • z dipem ziołowym i rukolą,
  • z papryką, pomidorkami, oliwkami i czerwoną cebulą,
  • z pastą jajeczną z suszonymi pomidorami,
  • z pastą z makreli i warzywami,
  • z hummusem i warzywami,
  • z oliwą z oliwek.