Szparagi są warzywem sezonowym, zawsze kojarzone z wyższą półką cenową i ich ciężką dostępnością w popularnych sklepach spożywczych. Są cenione zarówno za swój smak, jak również za lekkostrawność i niską zawartość kalorii (22 kcal na 100 gram produktu). Często można też spotkać się z artykułami, które mówią, że świeże szparagi są afrodyzjakiem. W Polsce przeważnie dostępne są szparagi, a także ich biała odmiana. Ta druga charakteryzuje się delikatniejszym smakiem oraz teksturą (spowodowane osłonięciem przed promieniami słońca). Dobra dobra, trochę teorii, ale przejdźmy wreszcie do tego, co nas interesuje najbardziej – z czym jeść szparagi!

Spis treści
Kiedy jest sezon na szparagi?
Żartowaliśmy, jeszcze jedna ważna sprawa – najlepszy moment na zakup białych szparagów i zielonych szparagów to od końca kwietnia do końca czerwca. W pozostałe miesiące w ciągu roku może przytrafić Ci się o wiele gorszy smak szparagów, co może spowodować, że nie polubisz się z nimi (a powinieneś!).
Tak więc pamiętajmy – z poniższego wpisu korzystamy cały maj oraz czerwiec!
Z czym podawać szparagi – najpopularniejsze dodatki?
Na pewno myśląc o cienkich szparagach, pierwsze co przychodzi Ci na myśl to szparagi z boczkiem. Nie jest to rzadkim przypadkiem, ale musisz pamiętać, że pierwsze, co musisz zrobić to odłamać zdrewniałe końcówki. Bardzo ważne – szparagi opłucz w zimnej wodzie. Później zawiń szparagi w boczek i posmaruj oliwą z oliwek. Następnie układamy je w naczyniu żaroodopornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Innymi dodatkami, które będą idealne do szparagów to:
- anchois,
- z bułką tartą,
- bułka tarta lub panko,
- wszelkiego rodzaju grzyby, m.in. borowiki, shiitake (zostawmy jednak w spokoju popularne polskie pieczarki),
- każdy kwaśny dodatek – ocet winny, balsamiczny czy sok z cytryny,
- masło lub oliwa,
- migdały, orzeszki piniowe
- białe sery – ricotta, twaróg wędzony, kozi ser,
- twarde żółte sery – parmezan, pecorino,
- młode ziemniaki,
- multum ziół oraz przypraw – bazylia, czosnek, estragon, imbir, koperek, pieprz czarny, biały, kajeński, szalotka, szczypiorek, tymianek.
A z czym przygotować białe szparagi?
Oczywiście pamiętaj, że zanim zaczniesz je przygotowywać, należy je obrać!
Najlepszym sposobem przygotowania tej odmiany szparagów jest, aby ugotować szparagi w wodzie (dodaj do wody szczyptę soli, pieprzu, a także cukru), blanszowanie i krótkie podsmażenie lub gotowanie na parze.
Natomiast jeśli chodzi o białe szparagi, to będą idealnie smakować ze stopionym masłem, oliwą, szynką długo dojrzewającą, jajkiem, sosem holenderskim czy dodając sos beszamelowy. Można również dodać do nich kurczaka, wszelkiego rodzaju grzyby, szalotkę i sok z cytryny.

Niestandardowe dodatki do szparagów
Każdy może kombinować ze smakiem w zależności od tego, jak najbardziej mu odpowiada. Wśród najpopularniejszych, które są wykorzystywane to ugotowane szparagi bez dodatków – wiele osób uwielbia je ze względu na swój wyrafinowany i specyficzny smak. Nie zawsze potrzebny jest do nich dodatek!
Oczywiście można również przygotować je zapiekane w cieście francuskim (szczególnie z dodatkiem boczku), z tahimi, do którego możesz dodać pomidorki koktajlowe czy pesto. Niektórzy wykorzystują nawet szparagi jako dodatek do pizzy!
Nie można również zapomnieć o pysznym połączeniu masła i czosnku, które zdecydowanie zapadnie Ci w pamięć.
Nie wiemy jak Wy, ale my już nie możemy doczekać się sezonu na szparagi białe i zielone! Czekamy z niecierpliwością!
Przepisy z wykorzystaniem szparagów
Przygotowaliśmy na naszej stronie już przepisy ze szparagami. Sprawdź z czym podawać szparagi zielone, w naszych przepisach:
– Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i boczkiem,
– Szparagi w boczku,
– Szparagi z boczkiem z piekarnika z jajkiem w koszulce.