Szparagi są warzywem sezonowym, zawsze kojarzone z wyższą półką cenową i ich ciężką dostępnością w popularnych sklepach spożywczych. Są cenione zarówno za swój smak, jak również za lekkostrawność i niską zawartość kalorii (22 kcal na 100 gram produktu). Często można też spotkać się z artykułami, które mówią, że szparagi są afrodyzjakiem. W Polsce przeważnie dostępne są szparagi zielone, a także ich biała odmiana. Ta druga charakteryzuje się delikatniejszym smakiem oraz teksturą (spowodowane osłonięciem przed promieniami słońca). Dobra dobra, trochę teorii, ale przejdźmy wreszcie do tego, co nas interesuje najbardziej – z czym jeść szparagi!

Spis treści
Kiedy jest sezon na szparagi?
Żartowaliśmy, jeszcze jedna ważna sprawa – najlepszy moment na zakup białych i zielonych szparagów to od końca kwietnia do końca czerwca. W pozostałe miesiące w ciągu roku może przytrafić Ci się o wiele gorszy smak szparagów, co może spowodować, że nie polubisz się z nimi (a powinieneś!).
Tak więc pamiętajmy – z poniższego wpisu korzystamy cały maj oraz czerwiec!
Z czym podawać szparagi – najpopularniejsze dodatki?
Na pewno myśląc o cienkich szparagach, pierwsze co przychodzi Ci na myśl to szparagi owijane w boczek. Nie jest to rzadkim przypadkiem, ale musisz pamiętać, że pierwsze, co musisz zrobić to odłamać zdrewniałe końcówki. Bardzo ważne – szparagi opłucz w zimnej wodzie. Później zawiń szparagi w boczek i posmaruj oliwą z oliwek. Następnie układamy je w naczyniu żaroodopornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Innymi dodatkami, które będą idealne do szparagów to:
- anchois,
- z bułką tartą,
- bułka tarta lub panko,
- wszelkiego rodzaju grzyby, m.in. borowiki, shiitake (zostawmy jednak w spokoju popularne polskie pieczarki),
- każdy kwaśny dodatek – ocet winny, balsamiczny czy sok z cytryny,
- masło lub oliwa,
- migdały, orzeszki piniowe
- białe sery – ricotta, twaróg wędzony, kozi ser,
- twarde żółte sery – parmezan, pecorino,
- młode ziemniaki,
- multum ziół oraz przypraw – bazylia, czosnek, estragon, imbir, koperek, pieprz czarny, biały, kajeński, szalotka, szczypiorek, tymianek.
A z czym przygotować białe szparagi?
Oczywiście pamiętaj, że zanim zaczniesz je przygotowywać, należy je obrać!
Najlepszym sposobem przygotowania tej odmiany szparagów jest, aby ugotować szparagi w wodzie (dodaj do wody szczyptę soli, pieprzu, a także cukru), blanszowanie i krótkie podsmażenie lub gotowanie na parze.
Natomiast jeśli chodzi o dodatki do białych szparagów, to będą idealnie smakować ze stopionym masłem, oliwą, szynką długo dojrzewającą, jajkiem, sosem holenderskim czy dodając sos beszamelowy. Można również dodać do nich kurczaka, wszelkiego rodzaju grzyby, szalotkę i sok z cytryny.

Niestandardowe dodatki do szparagów
Każdy może kombinować ze smakiem w zależności od tego, jak najbardziej mu odpowiada. Wśród najpopularniejszych, które są wykorzystywane to ugotowane szparagi bez dodatków – wiele osób uwielbia je ze względu na swój wyrafinowany i specyficzny smak. Nie zawsze potrzebny jest do nich dodatek!
Oczywiście można również przygotować je zapiekane w cieście francuskim (szczególnie z dodatkiem boczku), z tahimi czy pesto. Niektórzy wykorzystują nawet szparagi jako dodatek do pizzy!
Nie można również zapomnieć o pysznym połączeniu masła i czosnku, które zdecydowanie zapadnie Ci w pamięć.
Nie wiemy jak Wy, ale my już nie możemy doczekać się sezonu na szparagi białe i zielone! Czekamy z niecierpliwością!
Przepisy z wykorzystaniem szparagów
Przygotowaliśmy na naszej stronie już przepisy ze szparagami. Sprawdź te, które już są dostępne:
– Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i boczkiem,
– Szparagi w boczku,
– Szparagi z boczkiem z piekarnika z jajkiem w koszulce.