Obiad wielkanocny w nowoczesnym stylu

Blog przez żołądek do serca

Artykuł Sponsorowany

Obiad wielkanocny w nowoczesnym stylu

Świąteczny obiad w Wielką Niedzielę w wielu rodzinach jest niemal tak samo ważny, jak wielkanocne śniadanie. Nie wiesz, co podać, by zaskoczyć gości? Niech na Twoim stole pojawią się sprawdzone, tradycyjne dania w nowej odsłonie! Na pewno zyskają uznanie wszystkich gości.

Faszerowane jaja i inne przystawki – nie tylko na śniadanie wielkanocne

Obiad wielkanocny dla całej rodziny warto rozpocząć od zaserwowania gościom przystawek. Obok nich ustaw kieliszki na lekki alkohol (np. białe wino, ajerkoniak) i inne napoje. Umili to gościom czas oczekiwania na zebranie się wszystkich biesiadników, a dodatkowo od razu wprawi wszystkich w dobry nastrój.

Jakie przystawki sprawdzą się na świątecznym stole? Trudno wyobrazić go sobie bez przekąsek z jajkiem! W święta wielkanocne równie dobrze smakują także świeże warzywa z dipem albo krakersy z dodatkiem oryginalnych past kanapkowych!

Jajka faszerowane na wielkanocny obiad

Faszerowane jajka to absolutna klasyka. Nie oznacza to jednak nudy! Jajka podaj np. z:

  • makrelą, kiszonym ogórkiem i czerwoną cebulą;
  • śledziem i burakami;
  • śmietankowym serkiem i suszonymi pomidorami.

Sprawdzone pomysły na wprowadzenie nowych smaków

Wielkanoc to świetna okazja, aby zaskoczyć rodzinę oryginalnymi smakami i potrawami doprawionymi aromatycznymi przyprawami. Jak?

Jako przystawki podaj np. awokado faszerowane pastą jajeczną, krakersy z pastą pomidorową albo serkiem i rzodkiewką, roladki ze szpinakiem albo koreczki z łososiem i świeżymi warzywami!

Takie smaki na pewno zaskoczą gości i sprawią, że z niecierpliwością będą oczekiwać, aż na dobre rozpocznie się wielkanocny obiad.

Pierwsze danie na wielkanocny obiad? Tradycyjna zupa z twistem!

Obowiązkowe danie obiadowe na świąteczny stół? W wielu domach będzie to wielkanocny żurek! Jeśli chcesz, pozostań przy tej tradycji. Wyrazisty smak ciepłej zupy podkreśl jednak w niecodzienny sposób – jako dekorację ułóż na niej… pieczone jajka!

Wystarczy, że ubijesz białka na sztywną pianę, wyłożysz na blaszce piekarnika, tworząc na środku wgłębienia i podpieczesz. Pod koniec pieczenia, w każde wgłębienie wsuń żółtko i dopiecz jeszcze ok. 2-3 minut.

Co zamiast żurku? Podaj np. różnorodne kremy chrzanowe! Ich smak wzbogaci biała kiełbasa oraz pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Danie możesz też podać z ziemniakami.

Do przygotowania pysznego kremu chrzanowego najlepiej skorzystać od razu z dużego garnka (świetnie sprawdzą się np. garnki z Florina.pl) – Twoi goście na pewno poproszą o dokładkę!

Szynka pieczona, indyk czy schab pieczony? Dania, które zachwycą Twoich gości

Zastanawiasz się co podać na obiad wielkanocny jako danie główne? Soczyste, aromatyczne mięso to zawsze świetny pomysł! Do wyboru jest wiele opcji: pieczony schab, pieczeń rzymska, karkówka albo mięsa drobiowe (pieczony indyk czy kurczak). Niemal każde z nich najlepiej smakuje z chrupiącą skórką – podczas przygotowywania obiadu na pewno więc przydadzą Ci się różnej wielkości patelnie!

Z czym podawać mięsa? Może w sosie miodowo musztardowym? To idealna propozycja na wielkanocny obiad!

Równie dobrze sprawdzi się także przygotowany na małym ogniu sos chrzanowy, a dla bardziej wymagających – sos kaparowy albo cebulowy z dodatkiem suszonych pomidorów.

Warzywa i inne dodatki do drugiego dania

Przygotowane mięso na wielkanocny stół zaserwuj z odpowiednimi dodatkami. Dzięki nim Twój obiad nabierze eleganckiego, a przy tym nowoczesnego wyrazu. Mogą to być np. kluski nadziewane warzywami albo ziemniaki pieczone z… bulionem! Jak je przygotować?

Ziemniaki dopraw ulubionymi przyprawami (np. czosnkiem, tymiankiem, bazylią; możesz dodać też ziele angielskie) i podsmaż. Włóż do naczynia żaroodpornego, przygotuj bulion i zalej ziemniaki do połowy wysokości. Piecz w temp. 200°C przez ok. 20 minut.

Nie zapomnij też o surówkach! Jako dodatek do mięs dobrze sprawdzi się młoda kapusta, buraczki albo świeże sałaty z pomidorkami koktajlowymi, świeżą papryką oraz ulubionymi kiełkami.

Świąteczny obiad w wielu domach to przede wszystkim okazja do spotkania z bliskimi i wspólnego spędzenia czasu. Na pewno upłynie on w miłej atmosferze, jeśli na stole pojawią się pyszne dania – i to nie tylko te całkiem tradycyjne. Zainspiruj się więc naszymi pomysłami i w tym roku zaskocz swoich gości!