Imbir

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Imbir

Imbir (łac. zingiber officinale) jest bardzo popularny – dietetycy używają go w wielu rodzajach diet, nasze mamy dodawały go do herbaty na przeziębienie i do potraw jako intensywna przyprawa, jest także bardzo silnym afrodyzjakiem. Jest ogólnodostępny, ale mało osób zna jego wszystkie właściwości lecznicze. W kuchni imbir powinien się pojawić. Specyficzny smak, popularna przyprawa, świeży oddech i lek na przeziębienie – to imbir! Sprawdź artykuł, w którym dowiesz się nieco więcej o imbirze – jego właściwości, zastosowanie lekarskie i to bardziej nietypowe zastosowanie, przeciwwskazania i do czego jeszcze może być stosowany!

Imbir – właściwości lecznicze

Opisując wszystkie właściwości lecznicze i zastosowanie jakie ma imbir można się pogubić – nie wykorzystuje się go tylko w kuchni jako przyprawa. Ten niepozorny korzeń to skarbnica witamin i minerałów potrzebnych do codziennego życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, przez co ma bardzo duże zastosowanie w dietetyce. W składzie imbiru można znaleźć witaminy C, B1 i B2, witaminy z grupy E, A oraz K. Dodatkowo, w dużych ilościach występuje w nim kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo i potas. Można spotkać w nim także olejki eteryczne i żywice, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnym. Nie bez powodu stosuje się herbatę z imbirem (rozgrzewająca herbata, która jest idealna na jesień). Powoduje ona złagodzenie kaszlu, rozrzedzenie śluzu, hamowanie skurczu oskrzeli, a takę działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Imbir jest szczególnie zalecany w czasie zwykłego przeziębienia czy kataru lub mocniejszych stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. W połączeniu z cynamonem, cytryną, miodem i kurkumą, imbir bardzo silnie rozgrzewa i działa przeciwgorączkowo.

Warto także nadmienić, że imbir działa bardzo pozytywnie na układ odpornościowy (wykazuje działanie przeciwbakteryjne) organizmu poprzez ukrwienie i dotlenienie komórek. Zmniejsza on lepkość krwi, podnosi ciśnienie, stężenie cholesterolu LDL (nazywanego także złym cholesterolem), poprawia także koncentrację, dodaje energii i witalności.

Imbir pomaga także w pracy układu pokarmowego i trawiennego. Ma on działanie żółciopędne i rozkurczowe. Z powodzeniem likwiduje wzdęcia, zwiększa ślinotok (poprawa procesu trawienia przez wydzielanie śliny w dużej ilości), widoczna jest także poprawa jakości soku żołądkowego.

Właściwością imbiru jest także jego moczopędność – usuwa nadmiar wody w tkankach organizmu. Rozgrzewa zmarzluchów. Niweluje także mdłości występujące po narkozie czy chemioterapii. Imbir stosowany codziennie poprawia apetyt niejadków.

Imbir na odchudzanie

Imbir przez właściwości stymulacji przemiany materii, wspomaga spalanie tłuszczu odłożonego wokół ud, bioder i talii i jest bardzo często wykorzystywany w dietach odchudzających. Prozdrowotny korzeń imbiru niszczy także toksyny zalegające w organizmie przyspieszając metabolizm i powodując utratę na wadze. Bardzo często imbir stosowany jest w tabletkach na odchudzanie.

Surowy korzeń redukuje także cholesterol LDL, który przeważnie jest wiązany z nadwagą. Pobudza także krążenie przez rozłożenie tłuszczu blokującego tętnice.

Przygotowanie napoju odchudzającego składającego się z imbiru i kurkumy jest bardzo proste i może wykonać ją praktycznie każdy – wszystkie składniki są dostępne w każdym sklepie. Nie ma tutaj możliwości wystąpienia efektu jojo. Poniżej znajduje się krótki przepis na napój z imbirem na odchudzanie.

100g imbiru zawiera tylko 80 kcal!

Imbir

Imbir – przepisy na napoje wspomagające odchudzanie

Napój na odchudzanie:

  • 4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy,
  • 4 łyżki świeżego korzenia imbiru,
  • 2 łyżki stołowe miodu,
  • 4 szklanki wody.

Tak przygotowany napój najlepiej pić na czczo z samego rana, ale można popijać go także w ciągu dnia – spowoduje to zastrzyk energii i nawodnienia. Spożywanie imbiru 30 minut przed posiłkiem sprawi, że szybciej poczujesz sytość i zjesz zdecydowanie mniej.

Innym, dobrym napojem z imbiru, który wspomaga w odchudzaniu jest napój z dodatkiem soku z cytryny. Potrzebny jest do tego wyciśnięty sok z kilku cytryn, który trzeba wstępnie podgrzać na niewielkim ogniu. Do jeszcze ciepłego soku cytrynowego, trzeba dodać kilkanaście plasterków korzenia imbirowego. Następnie dodaje się do tego litr przegotowanej wody. Dzięki popijaniu wywaru przez cały dzień, przemiana materii będzie o niebo lepsza.

Popularnym przepisem jest także zielona herbata z imbirem – szczególnie duże zastosowanie jest wśród Azjatów. Ten rodzaj herbaty ma bardzo dużo właściwości leczniczych, a także silne działanie antyoksydacyjne, a w połączeniu z cudotwórczym imbirem może doprowadzić do zgrabnej sylwetki i płaskiego brzucha.

Chłodną propozycją napoju wspomagającego odchudzanie to mięta, cytryna i świeży imbir. Właściwości tego specyfiku wpływa pozytywnie na organizm i pozwolą na redukcję nadmiernych kilogramów. Potrzebne będą:

  • świeża mięta,
  • imbir pokrojony w plasterki lub sproszkowany imbir,
  • cytryna pokrojona w plasterki,
  • przegotowana lub mineralna woda.

Całość należy ze sobą wymieszać, a następnie wstawić do lodówki na kilkanaście minut. Oprócz poprawy perystaltyki jelit zapewnionej przez imbir, otrzymać można smaczny, zdrowy i orzeźwiający napój, który zda niejeden egzamin w upalne, letnie dni! A imbir będzie działał swoje!

Imbir w ciąży

Do dziś nie ma dokładnego badania stwierdzającego szkodliwość imbiru w ciąży, ale lekarze zdecydowanie odradzają spożywanie go w pierwszym trymestrze ciąży. Imbir, podobnie jak chrzan, jest pikantny, a w tym okresie kobiety mają wyostrzone smaki i zapachy. Może to doprowadzić do negatywnych skutków.

Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że imbir jest idealny dla każdej kobiety w ciąży, ze względu na to, że powstrzymuje on mdłości i nudności. Należy jednak pamiętać, że można spożywać go maksymalnie 2 gramy dziennie w formie sproszkowanej. Większa dawka imbiru może doprowadzić do skurczu macicy, co może skutkować poronieniem lub przedwczesnym porodem. Ważne jest także, aby pamiętać, że spożywanie go w postaci surowego korzenia jest zdecydowanie odradzane. Można natomiast przygotować z niego wywar, który będzie działał przeciwwymiotnie. Wystarczy zalać plaster imbiru wodą i gotować przez 15 minut.

Imbir – uprawa

Uprawa imbiru w polskich warunkach niestety nie jest możliwa. Ta roślina uprawna pochodzi z Azji i to właśnie tam jest jej największa podaż. W Polsce z roku na rok można zauważyć wzrost importu świeżego lub sproszkowanego imbiru. Wynika to za sprawą prozdrowotnych właściwości i smaku tego korzenia.

Można zaryzykować i spróbować wyhodować imbir nawet na parapecie. Wystarczy do tego korzeń imbiru z wyrastającym pędem, doniczka. Imbir należy przykryć cienką warstwą ziemi i pilnować, aby była ona mokra i ciepła, tak samo jak temperatura w pomieszczeniu. Będzie to przypominać warunki naturalnego wyrastania imbiru – Indie, Chiny, Tajwan, Bangladesz, Nepal czy Nigeria (tropikalna Azja).

Imbir

Imbir – przeciwwskazania

Imbir ma także swoje przeciwwskazania. Ta roślina to silne działanie, smak i aromat, dlatego powinno się go wykluczać w przypadku chorowania na hemofilię, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, refluksu żołądkowo-przełykowego. Korzeń imbiru może w tych przypadkach działać leczniczo, ale nie zostało to jednoznacznie potwierdzone przez naukowców i dietetyków. Przeciwskazania pojawiają się także przy chorobach takich jak nadciśnienie, cukrzyca, choroby dróg żółciowych, zaburzenia krzepliwości krwi, najlepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym w sprawie spożywania imbiru. Może on wtedy niepożądanie wchodzić w interakcje z przyjmowanymi tabletkami.

Należy pamiętać także, że niewskazane jest także spożywanie imbiru w standardowych ilościach w czasie pierwszego trymestru ciąży. Wówczas można przyjmować maksymalnie 2 gramy imbiru dziennie.

Imbir jest potężnym korzeniem, który może przydać się każdemu, a jego stosowanie może okazać się być bardzo zdrowe. Jako składnik wielu leków wpływa pozytywnie na cały organizm. Poprawia trawienie, ma właściwości przeciwzapalne, można spożywać go w postaci sproszkowanej lub świeżego korzenia. Najważniejszym jest, aby skonsultować spożywanie go z lekarzem prowadzącym, a nie po prostu zacząć go jeść. Zrób coś dla swojego zdrowia i układu pokarmowego. Prozdrowotne działanie i pomoc w jakiejkolwiek dolegliwości – więcej o jego właściwościach nie trzeba mówić.