Dziś przychodzimy z typowym warzywem w maju – szparagami! Nie każdy je lubi, ale jeśli ktoś już polubi – to nie może skończyć! Szparagi można przygotować na wiele sposobów, co opisaliśmy w artykule – z czym jeść szparagi.
Poniżej przedstawiamy Wam najprostszy i najbardziej znany sposób przygotowania szparagów – owinięte w boczek, który każdy zna bardzo dobrze!
Sprawdź, życzymy Ci smacznego!
Składniki
- 500g zielonych szparagów
- 150g boczku wędzonego w plasterkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Opłucz szparagi i odłam zdrewniałe końcówki – poznasz je po ty, że ciężko jest przeciąć je nożem. Zawiń szparagi w boczku. U nas zostały dwa szparagi bez boczku. Dodaliśmy zamiast niego ser pleśniowy – idealnie będzie pasować również z jakimkolwiek serem. Może to być mozarella, gorgonzola, parmezan czy zwykły ser żółty.
- Połóż całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmaruj oliwą z oliwek.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
- Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.