Dziś przychodzimy z typowym warzywem w maju – szparagami! Nie każdy je lubi, ale jeśli ktoś już polubi – to nie może skończyć! Szparagi zielone można przygotować na wiele sposobów, co opisaliśmy w artykule – z czym jeść szparagi.
Poniżej przedstawiamy Wam najprostszy i najbardziej znany sposób przygotowania szparagów – owinięte w boczek, który każdy zna bardzo dobrze!
Sprawdź, życzymy Ci smacznego! Tak przygotowane szparagi zapamiętasz na długo!
Składniki
- 500g zielonych szparagów
- 150g boczku wędzonego w plasterkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Opłucz szparagi i odłam zdrewniałe końcówki – poznasz je po tym, że ciężko jest przeciąć je nożem. Szparag owiń plasterkiem boczku. U nas zostały dwa szparagi bez boczku. Dodaliśmy zamiast niego ser pleśniowy – idealnie będzie pasować również z jakimkolwiek serem. Może to być mozarella, gorgonzola, parmezan czy zwykły ser żółty.
- Połóż całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmaruj oliwą z oliwek.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
- Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Możesz również piec z dodatkiem gałązki rozmarynu.
Szparagi zawinięte w plasterki boczku zamiast w piekarniku, możesz podpiec zielone szparagi na patelni grillowej. Oczywiście zamiast zielonej odmiany szparaga, możesz użyć również szparagi białe.
Już usmażone szparagi możesz dodatkowo posypać tartym parmezanem dla fajniejszego smaku. Możesz nawet podać z jajkiem sadzonym czy innymi dodatkami. Możesz uznać te szparagi za idealną imprezową przekąskę!