Dodatki do pizzy – z czym ją jeść?

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Dodatki do pizzy – z czym ją jeść?

Spotykamy się tu, ponieważ albo właśnie planujesz przygotowanie domowej pizzy z naszego przepisu na ciasto na pizzę, albo jesteś w podbramkowej sytuacji i szukasz czegokolwiek, co pasowałoby do pizzy, której ciasto już przygotowałeś. Niezależnie od powodu musisz dowiedzieć się, jak najlepiej zrobić pizzę, jakie składniki i dodatki są najlepsze do pizzy. Sprawdź nasz wpis!

Dodatki do pizzy

Dodatki do pizzy można rozpatrywać na kilku płaszczyznach. Ważne jest, że niektóre ze składników są naturalnymi i tradycyjnymi komponentami, których połączenie jest nazywane danym rodzajem pizzy. Są także takie składniki, które powielają się w każdej pizzy. Co ważne – składniki nie mogą przyćmić smaku ciasta

dodatki do pizzy pizza wegetariańska

Obligatoryjne i zawsze występujące składniki:

  • sos pomidorowy (wyjątek to pizza bianca – biała pizza, która ma sos na bazie mleka),
  • ser (najczęściej jest to mozzarella).

Tradycyjne składniki

Prawdziwa włoska pizza wykorzystuje dodatki:

  • kapary,
  • karczochy,
  • anchois,
  • czarne oliwki,
  • prosciutto crudo (długo dojrzewająca szynka),
  • prosciutto cotta (długo gotowana szynka),
  • peperoncino,
  • chorizo (pikantne włoskie salami),
  • czosnek,
  • oregano,
  • gorgonzola.

Podział według wykorzystanych składników

Margheritta

Placek, sos pomidorowy, ser mozzarella, bazylia. Bez dodatków, bez udziwnień. Po prostu pizza.

Neapolitana
Nawiązująca do barw narodowych Włoszech – biały, czerwony i zielony. Przygotowywana z pomidorów, mozzarelli di bufala sampana z dodatkiem liści bazylii.

Pizza bianca

Biała pizza z białym sosem. W Rzymie tak samo nazywa się chleb zapieczony z dodatkiem soli. Dodaje się do niej liście rozmarynu.

Sycylijska
Kwadratowa pizza przygotowywana na grubym puszystym cieście, a główną rolę odgrywają oliwki czarne. W niektórych regionach oliwki są zastępowane sercami karczochów.

Ziti pizza

Popularna pizza z makaronem i 2 lub 3 serami. Ziti to rodzaj makaronu, który ma kształt prążkowanych rurek. Na placek daje się sos pomidorowy, na niego ugotowany al dente makaron wymieszany z ricottą i mozzarellą.

Pizza hawajska

Dla niektórych jedna z najlepszych pizz, dla pozostałych niewyobrażalny dodatek w postaci ananasa na pizzy. To się kocha lub nienawidzi.

Można również dodawać…

Wszystko! Kończą Ci się akurat pieczarki? A może mają już kilka dni i musisz je przesmażyć i do czegoś użyć? Zużyjesz je dzięki naszemu przepisowi na ciasto na pizzę! Jeśli nie wiesz jak zrobić pizzę, to nasz przepis Cię pokieruje!

Coraz częściej w pizzeriach w Polsce dostępne są pizze, w których użyty jest sos BBQ lub nawet sos carbonara. Szczególnie ten drugi (podawany w La Classica w Tychach) będzie idealnie smakował ze świeżą bazylią i pomidorki koktajlowe na górze.

Wykorzystaj również szynkę, kiełbasę, owoce morza (kalmary, krewetki, tuńczyk), kurczaka, suszone pomidory, oliwki zielone, wędzony boczek, sery – kozi, pecorino czy oscypek.

Oprócz tego po upieczeniu możesz posypać pizzę rukolą, szpinakiem lub liśćmi bazylii.

Oryginalne dodatki do pizzy

Są składniki, które są standardowe, ale istnieją też takie, które są rzadko spotykane lub nie są one tak bardzo przychylnie przyjmowane, jak te pierwsze. Zaliczają się do nich między innymi:

  • wcześniej wspomniany ananas,
  • ziemniaki pokrojone w plasterki,
  • buraki,
  • zielone szparagi,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • pieczona papryka,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • brokuły,
  • gruszka,
  • kimchi.

Tak naprawdę możesz wziąć to, co masz pod ręką. Nie każdy musi lubić kombinację słonego i słodkiego, a może właśnie Tobie smakuje? Co w takim razie powstrzymuje Cię przed tym, żeby połączyć słodką gruszkę z serem pleśniowym i serem kozim? No nic! Po prostu to zrób!

dodatki do pizzy pizzę wegetariańską

Dodatki do pizzy domowej

Włosi do tradycyjnej pizzy nie używają żadnego sosu – ani czosnkowego, koperkowego czy nawet ketchupu. Według nich już sama pizza ma swój sos, dlatego nie powinno się dodatkowo ingerować i dodawać ”czegoś z zewnątrz”. Dlatego często nie widzimy włochów w nie włoskich pizzeriach w Polsce. Na szczęście, zmniejsza to ilość przypadków zawałów serca w Polsce.

Jeśli jednak nie czujesz włoskiej krwi płynącej w swoich żyłach, bez problemu możesz wykorzystać do swojej pizzy:

  • sos czosnkowy,
  • sos bazyliowy,
  • pulpa pomidorowa/ketchup,
  • sos koperkowy,
  • sos meksykański,
  • sos curry,
  • wszelkiego rodzaju świeże warzywa, np. szpinak czy rukola.

Jesteśmy raczej z tego składu, który nie lubi dodatków w postaci sosów do pizzy. W dużej mierze zabija to smak naszego ulubionego placka. Na pewno najbardziej zauważalne jest to przy sosie czosnkowym, który może przestraszyć nawet Dracullę.

Jeśli więc chcesz poczuć smak pizzy – zjedz ją bez sosu. Jeśli smakują Ci sosy, które standardowo dostajesz do pizzy, lepiej zrób kanapkę czy inne danie i dodaj do tego swój sos. Zaoszczędź trochę pizzy innym.

Jak układać dodatki na pizzy?

Kolejność również jest ważna. Pierwsze na cienkie ciasto dajemy sos, następnie ser żółty, a później nasze wszystkie dodatki. Nie może ich być też za wiele – wtedy pizza oklapnie i będzie klapa.

Zasada każdego pizzermana – im bardziej dany składnik jest wilgotny, tym wyżej powinien on być. Dzięki temu nie pozwalamy ciastu za bardzo nawilgnąć.

dodatki do pizzy domowa pizza margherita

Nasza propozycja, z czym jeść pizzę

My proponujemy nasze ulubione składniki – oprócz sosu pomidorowego i sera żółtego dodajemy salami pepperoni, camembert, a po upieczeniu dodajemy umytą i osuszoną rukolę. 

Całość jest pyszna, nic tylko zakropić oliwą z oliwek i wcinać! W dobieraniu składników jesteśmy zdecydowanie mistrzami!