Romantyczna kolacja? A może pyszne śniadanie, które ma zachwycić drugą połówkę? Niezależnie od powodu, na pewno spodoba Ci się nasz przepis, do którego natchnęła nas luźna pogawędka o szparagach w boczku. Sprawdź nasz przepis!
Poniższe proporcje składników są przeznaczone na dwie osoby.
Składniki
- ok. 300 g zielonych szparagów
- 2 jajka
- 1 opakowanie boczku w plastrach
- 2 bułki – najlepiej jasne
- sól
- pieprz
- ocet
- oliwa z oliwek
Instrukcje
- Na samym początku dobrze opłucz szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki i przekrój je w pół. Przekrój również bułki w poprzek.
- Na blasze wyłóż papier do pieczenia. Z jeden strony połóż bułki miąższem do góry. Z drugiej wyłóż obok siebie szparagi i przykryj je plastrami boczku, tworząc mini igloo. Oliwą z oliwek delikatnie posmaruj boczek i skrop kilkoma kroplami bułki. Piecz przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
- W tym czasie przygotuj jajka w koszulce. Zagotuj posoloną wodę, a następnie zalej zimną wodą, żeby woda nie bulgotała. Dodaj trochę octu, żeby białko jajek ścięło się szybciej. Na środku przygotuj wir wodny szybko mieszając wodę. Do miseczki wlej jajko, którą później będziesz delikatnie kłaść w wodzie i powoli ale zdecydowanie wylejesz do wody. Jajko po benedyktyńsku powinno gotować się około 2 minut, żeby żółtko się nie ścięło.
- Gdy boczek i szparagi będą już gotowe wyciągnij bułkę i połóż na nie w odpowiedniej kolejności – szparagi, plastry boczku, a na końcu jajko w koszulce.
- Posyp świeżo zmielonymi solą i pieprzem.
Pyszności, nieprawdaż?