Sos kurkowy – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Sos kurkowy – przepis

Zastanawiasz się w jaki sposób przygotować pyszny sos kurkowy? To doskonały dodatek do wszelkich posiłków! Sprawdź naszą propozycję i dowiedz się nieco więcej na temat sosu kurkowego z naszego bloga!

Jak zrobić sos kurkowy – tradycyjny przepis

Ten przepis możesz przygotować również z kurek mrożonych. Sos, do którego wykorzystasz świeże kurki oczywiście będzie smakować lepiej, ale jeśli nie masz ich pod ręką, to mrożone kurki wystarczą.

A jeśli nie wiesz jak dobrze oczyścić kurki, to łap nasz wpis – Jak umyć kurki?

Smacznego!

przepis na sos kurkowy ze świeżych kurek

Tradycyjny sos kurkowy – z czym podać?

Sos z kurek najlepiej smakuje z makaronem (dowolnym rodzajem makaronu). U nas najczęściej jest to tagliatelle. Oprócz tego, będzie pasować idealnie do mięsa, a w tym do polędwiczki wieprzowej i piersi z kurczaka.

Czy sos kurkowy można mrozić?

Oczywiście, bo mrozić kurki można! Jeśli dobrze wygotujemy nasz sos z kurek, to będzie można go zamrozić i dzięki temu cieszyć się pysznym sosem również poza sezonem na kurki. Ważne jest jednak to, że po rozmrożeniu czasem trzeba dodać trochę wody, żeby sos kurkowy nie był zbyt słony i gęsty. Jeśli przesadzisz z ilością wody, to po prostu dopraw solą sos.

przepis na sos kurkowy z mrożonych kurek

Przepisy z sosem kurkowym

Na swoim blogu publikowaliśmy już przepisy z wykorzystaniem sosu kurkowego. Sprawdź te, które najbardziej przypadły nam do gustu:
Risotto z kurkami,
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym.