W ostatnich latach zawód szefa kuchni stał się prestiżowy i pożądany. Możliwość eksperymentowania z rozmaitymi potrawami, czy też odtwarzania przepisów i urozmaicania ich, by wywoływać podziw klientów, wzbudza fascynację sztuką kulinarną. Jednakże praca w tym zawodzie to nie bułka z masłem – wymaga poświęcenia, pasji, odpowiednich predyspozycji i gotowości do nauki. Kucharz to nie jedyny zawód w tym obszarze – jakie jeszcze stanowiska można objąć w branży gastronomicznej? Czy to perspektywiczny kierunek rozwoju zawodowego?
Spis treści
Jakie są możliwości kariery w branży gastronomicznej?
Żeby dowiedzieć się, na jakie stanowiska obecnie prowadzony jest nabór w gastronomii i czego się oczekuje od potencjalnych pracowników, warto przejrzeć oferty w portalu GoWork, który publikuje również opinie o potencjalnych pracodawcach: https://www.gowork.pl/opinie/restauracje;kat.
Jest to szeroki sektor, w którym zatrudniani są zarówno wykwalifikowani i doświadczeni szefowie kuchni, kucharze różnych specjalizacji, cukiernicy, jak i osoby o mniejszych kwalifikacjach do pomocy. Żeby restauracja sprawnie funkcjonowała, zespół muszą tworzyć także managerowie, czy ludzi do obsługi klienta – barmani, bariści i kelnerzy.
Warto przeanalizować swoje mocne strony, predyspozycje, możliwości i oczekiwania. W zawodzie kucharza bardzo ważna jest pasja. Łatwy dostęp do informacji i możliwość samokształcenia sprawiają, że bardziej w tej profesji liczą się umiejętności, niż posiadane dyplomy. Nauka w szkołach branżowych, czy też doszkalanie na rozmaitych kursach, zdobywanie doświadczenia podczas stażów i praktyk, również jest ważne i pozwala poznać branżę od podszewki i opanować podstawy.
Specjaliści od zarządzania zespołem, którzy potrafią kalkulować zyski, nadzorować procesy związane z zaopatrzeniem i ogólnie pracą restauracji, doskonale sprawdzą się na stanowiskach kierowniczych. Pomocne w tym może być skończenie odpowiednich studiów z zakresu gastronomii i hotelarstwa i wzmocnienie ich o podyplomówkę z zarządzania lub marketingu.
Jak wyglądają perspektywy zatrudnienia w branży gastronomicznej?
Osoby, które odznaczają się talentem, kompetencjami i dobrą organizacją pracy z pewnością znajdą zajęcie w tym obszarze. Pasjonaci sztuki kulinarnej doceniani są przez restauratorów. Również w wielu regionach Polski zauważane są braki kadrowe wśród mniej wyspecjalizowanego personelu. Przyjmowane do pracy są także osoby do przyuczenia. Gastronomia po okresie kryzysu związanego z pandemią, znów się odradza. Lokale gastronomiczne chętnie odwiedzane są przez gości, prężnie też działa sektor zamówień.
Szukając zatrudnienia w branży gastronomicznej lub każdej innej, warto odwiedzić profesjonalny serwis z ofertami pracy – https://www.gowork.pl/opinie. Dostępne są w nim również opinie na temat pracodawców, które ułatwiają podjęcie decyzji dotyczącej tego, gdzie warto aplikować. To pomocne wskazówki przy szukaniu dobrej pracy.
Na jakie zarobki można liczyć w tym obszarze zawodowym?
Nie jest łatwo odpowiedzieć jednoznacznie, na jakie zarobki można liczyć w branży gastronomicznej. Wynagrodzenie zależne jest od wielu czynników m.in. stanowiska, na którym się pracuje, doświadczenia, renomy lokalu gastronomicznego, czy lokalizacji. Zaczynając przygodę w gastro jako pomoc kuchenna, zazwyczaj otrzymuje się najniższą krajową. Stawiając na rozwój i poszerzając swoje kompetencje, można wspinać się po kolejnych szczeblach kariery zawodowej. Osoby, które odnoszą sukcesy w tej dziedzinie, mogą szukać zatrudnienia w najlepszych restauracjach oferujących duże pieniądze.