Wymienione w tytule gatunki mocnych alkoholi należą do najpopularniejszych wysokoprocentowych trunków na świecie. Ich popularność wiąże się oczywiście z tym, że barmani – zawodowi i domorośli – bardzo chętnie podają je różnym eksperymentom, poszukując najlepszych sposobów degustacji oraz najciekawszych kompozycji smakowych powstających z ich udziałem. Istnieje zatem wiele różnych propozycji serwowania znanych i kochanych mocnych specjałów. Przyjrzyjmy się tym najlepszym z nich!
Spis treści
Jak pić wódkę, czyli jak postępować z klasyką?
Wódki to zdecydowanie najpopularniejsze mocne alkohole w Europie Środkowo-Wschodniej i Wschodniej. Zarówno wódki o klasycznym smaku, jak i aromatyzowane ich warianty zgodnie z tradycją pija się bez dodatków, z kieliszka. Dopiero po jego wychyleniu można sięgnąć po popitkę lub zagryzkę. Zwyczaj ten cieszy się dużą popularnością zwłaszcza podczas różnego rodzaju przyjęć – urodzin, imienin no i oczywiście wesel. Tradycja picia „czystej” lub „smakowej” w wydaniu solowym ma jednak silną konkurencję w postaci wpływów barmańskich. Wódkę miesza się – z dobrymi rezultatami – z colą, Fantą, Sprite’em, sokiem jabłkowym, pomarańczowym… i naprawdę wieloma innymi. Oczywiście wódka to również baza dla wielu świetnych drinków o nieco bardziej złożonej recepturze, w której obok soków mogą jej towarzyszyć m.in. syropy, bittersy czy likiery. Koktajle z wódką, które warto mieć na uwadze, szykując szampańską zabawę, to m.in. Cosmopolitan, Sex on the Beach, Screwdriver, Lemon Drop czy Appletini.
Karaibski rum i obietnica pysznej przygody
W przeciwieństwie do wódki rumu nie kojarzymy raczej z piciem solo (choć nie do końca słusznie, o czym zaraz napiszemy). Aromatyczny rum – czyli alkohol powstający z przefermentowanego soku lub melasy trzciny cukrowej – stanowi nieodzowny składnik wielu przepysznych koktajli, których nie może zabraknąć wśród propozycji żadnego szanującego się cocktail-baru. Jasny rum w połączeniu z sokiem z limonki, miętą i cukrem daje orzeźwiające Mojito, z sokiem ananasowym i mleczkiem kokosowym deserową Piña Coladę, z niezastąpioną colą i sokiem z limonki natomiast uniwersalne Cuba Libre. Jeśli natomiast sięgniesz po rum złoty, możesz na przykład wyczarować polecane przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów połączenie znane jako Barracuda, w którym ten tropikalny alkohol zaszczycają swoją obecność likier Galliano, sok z ananasa, sok z limonki i modne Prosecco. Gdy natomiast za barem znajdziesz butelkę rumu ciemnego, sprawdź, czego jeszcze będziesz potrzebować, aby przyrządzić Dark’n’Stormy lub Zombie. I przekonaj się, jaki rum Lidl poleca koneserom!
Jak zatem widzisz, poszczególne gatunki rumu mają swoje wyjątkowe połączenia, w których czują się i smakują najlepiej. Musisz jednak wiedzieć, że rum ciemny, zwłaszcza bardzo wiekowy, przez koneserów pijany bywa również bez dodatków (lub na lodzie), jak dobra whisky. Podobnie jak rum aromatyzowany, choć możesz też wykorzystać go do ulubionych drinków, licząc na bardzo ciekawy efekt!
Tequila, czyli trunek o ognistym temperamencie!
Tequila to kolejny z mocnych alkoholi, które fascynują licznymi możliwościami degustacji. W popkulturze (i nie tylko) utrwalił się oczywiście obraz zlizywania z dłoni soli, wypijania kieliszka tequili i zagryzania jej cytryną (lub innym cytrusem). Niektórzy ponadto podkreślają, że w ten sposób wypada pić tequilę srebrną (blanco), złotej natomiast (oro), nie powinna towarzyszyć sól, lecz cynamon. Preferując podejście tradycyjne, warto oczywiście wziąć udział w tych „ceremonia” czy „rytuałach”. Jeśli natomiast drzemie w Tobie miksolog spragniony nowych wrażeń, poznaj potencjał barmański alkoholu produkowanego z soku z agawy niebieskiej w meksykańskim Jalisco! Zacznij od Margarity (z likierem triple sec i sokiem z limonki) i Tequila Sunrise (z grenadyną i sokiem pomarańczowym). Po zaliczeniu podstaw możesz postawić na przykład na tak ciekawe opcje jak wybitnie deserowa Piña Coronado (z sokiem ananasowym i sokiem z cytryny, syropem waniliowym i likierem z czarnego bzu) czy Mexicana (tequilę zestaw z sokiem ananasowym, grenadiną i sokiem z cytryny). Czy to wszystko? To zaledwie kilka wielu wystrzałowych pomysłów na drinki!
Podobnie jak rum (no i wódkę), wysokiej jakości złotą tequilę, czyli tę, która ma za sobą długi pobyt w beczce, pija się też solo. Wiekowe tequile añejo (do 3 lat w beczce) oraz extra añejo (do 9) sączone z eleganckiego szkła mogą cieszyć konesera tak samo jak prestiżowe whisky. A jeśli już o tej kategorii destylatów mowa – sprawdź, jakie whisky Lidl poleca na Winnicy Lidla.