Przygotowywaliśmy brownie z masłem orzechowym, gdy został nam praktycznie cały słoik masła orzechowego, a masło było na fajnej promocji. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste i może go przygotować każdy! Ostrzegamy jednak przed banalną rzeczą – jak zaczniesz go jeść, nie będziesz w stanie przestać! Sprawdź nasz przepis!
Przepis na brownie z masłem orzechowym
Składniki
- BROWNIE
- kostka masła (200 g)
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 135 g mąki
- KREM
- 500 g mascarpone
- 70 g cukru pudry
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 350 g masła orzechowego
- POLEWA
- 100 g mlecznej czekolady
- 2,5 łyżki oleju kokosowego
Instrukcje
- Na początku rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło roztapiamy. Dodajemy 2 gorzkie czekolady połamane na kosteczki i cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i ściągamy z ognia. Nie możemy za bardzo podgrzać tej samy.
- W misce ubijamy jajka – najlepiej na samym początku ubić białka na puch, a potem stopniowo dodawać żółtka. Dodajemy czekoladę z masłem i mieszkamy na gładką masę.
- Dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy. Pozostałą czekoladę łamiemy na kawałeczki (nie muszą być kostki), dodajemy do masy i mieszamy dokładnie.
- Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut – aż ciasto będzie upieczone, możemy sprawdzić ciasto patyczkiem.
- Przygotowany spód musimy całkowicie ostudzić.
- Gdy ciasto będzie już zimne mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż zwiększy swoją objętość. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy, aż składniki się połączą. Wykładamy na brownie i wstawiamy do lodówki.
- Ostatnią część czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Roztopioną czekoladę rozlewamy po wierzchu ciasta robiąc wzorki. Dajemy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!