Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne i można użyć go na wiele sposobów – zarówno na słodko i na słono. Wiele osób wykorzystuje je jako przekąskę w ciągu dnia, na imprezę, a także jako danie na kolację. Każdy znajdzie swoje ulubione zastosowanie ciasta francuskiego, nasze najczęstsze sprawdzisz poniżej. Jeśli szukasz inspiracji na małe przekąski – nie czekaj i przeczytaj nasz wpis!

Spis treści
Z parówką
Na pewno bardzo syta propozycja przygotowania ciasta francuskiego. U nas często występuje jako obiad lub kolacja, ale z powodzeniem można uznać również jako przekąska na imprezę – wystarczy przygotowane parówki w cieście francuskim pokroić na małe kawałki, które zjadać się będzie “na raz”.
Do ciasta francuskiego z parówką będziesz potrzebować:
- parówki,
- ketchup,
- ser żółty,
- jajko.
Z parówek ściągasz folię. Ciasto smarujesz ketchupem i kładziesz na nie ser żółty. Później kroisz całość w paski, którymi będziesz owijać parówkę.
Pamiętaj, żeby nie dawać w jedno miejsce podwójnej warstwy ciasta francuskiego, a obie końcówki parówki powinny wystawać bez żadnego dodatku.
Rozłóż swoje parówki na papierze do pieczenia. W misce roztrzep jajko na jednolitą masę i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego.
Tak przygotowane parówki w cieście francuskim włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Sprawdzaj je co jakiś czas, żeby jajko nie przypaliło się za bardzo – wtedy całość będzie gorzka i niesmaczna. Te parówki świetnie smakują!

Ślimaczki z serem i szynką
Ciasto z serem i szynką to również nasza propozycja, którą często przygotowujemy zarówno na imprezę jak i na kolację. Ślimaczki z szynką i serem bardzo łatwo przygotować i nie potrzeba tutaj wysokich zdolności kulinarnych.
Do tego przepisu będziesz potrzebować:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- plasterki szynki (najlepiej wędzoną, ale drobiowa też będzie w porządku),
- ser żółty,
- ketchup.
Ciasto rozłóż na blacie lub dużej desce do krojenia. Wysmaruj całość ketchupem. Na to wyłóż szynkę, a następnie ser żółty. Ułóż je tak, żeby było jak najmniej prześwitów na ciasto – na całe ciasto potrzeba około 6 ciu plasterków szynki i sera.
Zwiń swoje ciasto mocno dociskając je, żeby później nie było w nim dziur. Pokrój cały wałek w równe kawałki – około 2 cm szerokości. Dupki, które często nie mają ani szynki ani sera możesz z powodzeniem odciąć i zjeść (uważaj żeby nie zjeść za dużo surowego ciasta francuskiego, bo będzie Cię boleć brzuszek). Rozłóż swoje ślimaczki na blachę z papierem do pieczenia. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 15 minut – czasem troszkę dłużej, żeby całość ładnie się zarumieniła i przypiekła.
Do ślimaczków często dodajemy też nasz sos, który łatwo przygotować. Będziesz potrzebować majonez i przyprawę curry. Przygotuj go tyle ile potrzebujesz w zależności od ilości swoich przekąsek. Końcowo powinieneś dostać żółty majonez, który w smaku będzie miał wyrazisty posmak przyprawy curry. Jeśli jednak liczysz kalorie – do ślimaczków przygotuj po prostu ketchup w miseczce, w którym będziesz je maczać.

Z piersią z kurczaka
Ciasto francuskie z piersią z kurczaka może być propozycją, którą zjesz zarówno na imprezie jako przekąska, ale również jako danie główne (obiad). Nasz sposób przygotowywania ciasta francuskiego z piersią z kurczaka napisaliśmy w przepisie Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim.
Tę przekąskę przygotuj dokładnie tak samo jak w podanym przez nas przepisie. Na koniec jednak potnij pierś na ukos, żeby przygotować dla swoich gości paseczki z ciasta francuskiego z piersią z kurczaka.
Zadowolenie gości gwarantowane!

Z pieczarkami
Podsmaż pieczarki na oleju i dopraw swoimi ulubionymi przyprawami – w naszym przypadku to sól, pieprz i vegeta.
Następnie odlej wodę i olej z pieczarek.
Ciasto pokrój w kwadraty. Niektórzy ciasto polewają ketchupem lub pulpą pomidorową – jeśli chcesz, to możesz pominąć ten krok. Wyłóż na sam środek pieczarki, delikatnie dociskając je do ciasta francuskiego. Następnie połóż na pierwszą część, drugi taki sam kwadrat z ciasta francuskiego. Brzegi przyciśnij widelcem, tak jak przygotowuje się pierogi.
Ułóż wszystkie na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-30 minut, cały czas pilnując, żeby Twoja przekąska się nie spaliła!
Do środka możesz dodać również mięso mielone, suszone pomidory, doprawić do smaku solą i ulubionymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi.
Cebularze
Coś, co ostatnio nam wpadło do głowy – przekąski z ciasta francuskiego z cebulką smażoną świetnie smakują, więc trzeba to spróbować!
Cebulę czerwoną pokrój w kostkę, usmaż na patelni ładnie rumieniąc.
Później przełóż na ciasto francuskie, wysyp starty ser żółty lub parmezan, zawiń w rulon. Pokrój w około 2 cm kawałki, a następnie posyp makiem po górze (mak możesz zastąpić suszonym oregano lub dodając suszone pomidory). Połóż na blasze wyłożonej papierem. Zapiecz w piekarniku w 180 stopniach, aż do zarumienienia!

Na słodko z dżemem lub nutellą
Ciasto można też przygotować na słodko! Przygotuj do tego dżem lub nutellę – w zależności jak wolisz.
Rozłóż ciasto na blacie lub dużej desce, a następnie przekrój w pół. Posmaruj jedną połówkę dżemem lub nutellą. Następnie nałóż na posmarowaną część tą drugą.
Gdy całość będzie dobrze przylegać, potnij ciasto na długie paski. Później zacznij zwijać delikatnie swoje paski, ale w taki sposób, aby części nie rozjeżdżały się. Następnie przełóż na blachę. Jeśli któryś z warkoczy będzie za długi na Twoją blachę – przetnij w pół i połóż obok siebie.
Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz około 20 minut – uważaj, żeby ciasto francuskie nie spaliło się!
Czy może być na kolację?
Tak! Każdy z naszych przepisów możesz przygotować zarówno na kolację jak i na imprezę. To, w jaki sposób i kiedy zjesz to, co proponujemy zależy tylko i wyłącznie od Ciebie!
A jak przekąski z ciasta francuskiego spiszą się na imprezie?
Idealnie! Goście na pewno będą zadowoleni ze smaku przekąsek, które są banalnie proste. Pamiętaj, że wszystkie proponowane przez nas przekąski z ciasta francuskiego na imprezę będą smakować najlepiej na ciepło. Najlepiej dać je do piekarnika gdy Twoi goście już u Ciebie są i ciągle słyszysz burczenie w ich brzuszkach.
Pamiętaj też, żeby nie przygotowywać ciasta francuskiego na przeddzień imprezy – ciasto francuskie nie szczelnie zapakowane i pozostawione w lodówce zeschnie i nie będzie nadawało się do zjedzenia. Najlepszym sposobem podawania jest przygotowanie go chwilę przed podaniem. Nasze pomysły to idealne przekąski do piwa!
To jak? Który z przepisów najbardziej przypadł Ci do gustu? Co dziś będziemy jeść na imprezie?