Chcesz przygotować bardzo łatwy przepis na ciasto francuskie z mięsem mielonym? Przygotowujemy w swojej kuchni taki, którym zachwyci się każdy – gwarantujemy! Sprawdź jak przygotowujemy mięso mielone w cieście francuskim, serem żółtym i pieczarkami i zrób go we własnej kuchni!
W cieście francuskim mięso mielone – przepis
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 20 dkg pieczarek
- 30 dkg mięsa mielonego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- średnia cebula
- łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- 10 dkg sera żółtego (może być w plastrach)
- jajko
- sezam lub czarnuszka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Cebulę kroimy w małą kosteczkę, a pieczarki w plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czekamy aż zeszkli się. Dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy aż do odparowania wody.
- Dodajemy mięso mielone i czekamy, aż straci surowy kolor – ważne jest, żeby nie smażyć mięsa za długo, żeby nie otrzymać twardego i suchego mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
- Mieszamy dokładnie i odstawiamy z ognia. Przesypujemy farsz do miski i dajemy się mu ostudzić.
- Do ostudzonego farszu dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy.
- Na blasze wyłożonej papierem, na której będziemy piec rozkładamy francuskie ciasto. Na jego środku wykładamy farsz. Posypujemy wierzch serem.
- Po wyłożeniu nacinamy boki ciasta francuskiego na paski i zaczynamy zaplatać na przemian – raz z lewej, a raz z prawej strony.
- Wierzch ciasta francuskiego smarujemy białkiem (lub rozkłóconym jajkiem) i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut – ciasto powinno być ładnie zarumienione.
- Podajemy z ziemniakami czy batatami.
Smacznego!
Nasza propozycja ciasta francuskiego z mięsem mielonym smakuje idealnie z ziemniakami czy batatami upieczonymi w piekarniku z dodatkiem przypraw – papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, oregano, nieco pieprzy cayenne, sól, pieprz.