Pizza domowa – przepis na blachę

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Pizza domowa – przepis na blachę

Kto nie lubi pizzy?! Trzeba być skrzywionym, żeby nie lubić tego przysmaku włoskiej kuchni. Co ciekawe – dla Włochów pyszna pizza nie jest obiadem, a jedynie przekąską w ciągu dnia. Czasem zbierzemy się w sobie i chce się nam samemu zrobić pyszną pizzę w domu, zamiast zamawiać w lokalnej pizzerii. Jedno musisz wiedzieć – ciasto przygotowane przez Ciebie zawsze będzie smakować inaczej (i lepiej) niż te, które są dostępne w sieciówkach czy sklepach spożywczych. Poniżej przepis na ciasto na pizzę z drożdżami. Najlepiej, żebyś przygotował blachę do pizzy, na której będziesz piec swoje danie.

Przepis na ciasto na pizzę

Przygotowanie ciasta na pizzę jest banalnie proste i możesz zlecić je nawet swojemu dziecku, które będzie mieć frajdę, ugniatając idealne ciasto. 

To potrzebujemy, żeby przygotować ciasto na pizzę:

  • 30 dkg mąki wrocławskiej (mąki pszennej),
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 dkg świeżych drożdży lub suchych drożdży,
  • płaska łyżeczka soli,
  • ½ szklanki letniej wody lub mleka (my używamy mleka),
  • szczypta pieprzu.

Oprócz tego przygotuj też:

  • miska,
  • garnek,
  • ścierka,
  • koc,
  • brytfanna lub blacha, na której będziesz piec pizzę.

Na początku do dużej miski dodaj mąkę wrocławską, oliwę, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Do garnka wlej pół szklanki mleka, delikatnie podgrzej i dodaj do niego drożdże (rozpuścić je możesz w jaki sposób tylko chcesz). Bardzo intensywnie wymieszaj, żeby drożdże się rozpuściły. Gdy połączone składniki utworzą jednolitą ciecz, przelewamy powoli do przygotowanej wcześniej mieszanki.

Całość dobrze wymieszaj, żeby uzyskać jednolitą masę bez grudek. Pamiętaj, że:

  • jeśli ciasto będzie kleić się do dłoni – musisz dodać mąki,
  • jeśli ciasto będzie zbyt suche i twarde – musisz dodać mleko.

Tak przygotowane ciasto dajemy do miski, okładamy ścierką i wkładamy do koca. Odstawiamy kulkę ciasta w ciepłe miejsce, żeby ciasto mogło nam wyrosnąć na drożdżach. Może być również pomieszczenie o temperaturze pokojowej – najważniejsze, żebyśmy opatulili całość kocykiem, w takich warunkach ciasto podrośnie tak, że aż się zdziwisz. Można też zostawić go na dowolną ilość czasu – u nas zostawiając na około 30 minut, ciasto wyrosło po sam sufit.

domowa pizza wyrobione ciasto

W międzyczasie zacznij rozgrzewać piekarnik do 150 stopni Celsjusza.

Tak przygotowane wyrośnięte ciasto przenosimy na naszą dużą blachę – może to być specjalna tacka na domową pizzę (z dziurkami na dole) lub zwykła blacha, która jest standardowo dostępna w piekarniku. Formujemy kształt pizzy i oblewamy sosem pomidorowym. Teraz czas na Twoje ulubione dodatki – popisz się kreatywnością lub uwolnij swoją chcicę! Najlepiej na ciasto daj ketchup lub przecier pomidorowy – w zależności od tego jak preferujesz (ten pierwszy jest słodszy, a drugi kwaśny).

Pizzę dajemy do wcześniej rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut (grzanie góra-dół). Najlepiej jednak pilnować raz na jakiś czas, co dzieje się z pizzą i jej dodatkami, żeby jej przypadkiem nie spalić.

Przepis na ciasto do pizzy bez glutenu i laktozy

Dieta bez glutenu i laktozy nie odpuszcza? W takim razie skorzystaj z powyższego przepisu, ale pamiętaj, że te produkty musisz kupić bez glutenu (BG) lub bez laktozy (BL):

  • mąka BG,
  • mleko BL,
  • drożdże BG.
domowa pizza na dużą blachę książki kucharskiej musisz

Co dać na górę?

O tym, jakie dodatki do pizzy są najlepsze, piszemy w osobnym wpisie – składniki na pizzę. Sprawdź i wybierz najlepszą kompozycję! Niektórzy lubią dawać przecier pomidorowy inni z niego rezygnują. To Ty tu decydujesz!

Jedząc swoją pizzę, możesz polać ją kilkoma kroplami oliwy z oliwek, żeby wyostrzyć jej smak.