Co zrobić z cukinii

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Co zrobić z cukinii

Cukinie są bardzo popularne, dzięki swojej wszechstronności i dobre wartości odżywcze. Możesz z niej zrobić makaron warzywny, gulasz, leczo, pasztet czy nawet placuszki – może być w roli głównej lub nie. Cukinia jest bardzo popularna w okresie letnim, a dzięki swojej charakterystyce, możemy przygotować ją na wiele sposobów. To warzywo przypłynęło do nas z Włoch i jest często wykorzystywana w kuchni włoskiej. W ich języku, cukinia to zucchina, a więc “mała dynia”, cukinia to odmiana dyni zwyczajnej – kabaczka. Czy to latem czy zimą (po uprzednim zamrożeniu warzywa) możemy przyrządzić pyszny obiad. Na syto, lekkie przepisy – który z nich będzie najlepszy? Sprawdź kilka naszych propozycji. Każde pyszne danie trzeba zacząć od dobrego przepisu!

Cukinia nadziewana

Pyszny przepis dla osób, które chcą przygotować syty obiad, po którym nie będzie trzeba podjadać.

SKŁADNIKI

  • 1-1,5 kg cukini,
  • 1 szklanka ryżu,
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka wywaru z warzyw lub rosołu albo kostka rosołowa,
  • ½ szklanki śmietany,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • kolendra lub zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz,
  • czosnek,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiego w proszku.

Ryż ugotować (1 szklanka ryżu, 2 szklanki wody). Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać przeciśnięty czosnek. Wymieszać ryż, mięso mielone, dodać zarumienioną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, paprykę w proszku, zioła prowansalskie. Cukinię umyć, nie trzeba jej obierać.

Przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć pestki łyżką. Oczyszczone połówki lekko posolić, na chwilę odstawić, by soki puściły – wylać go. Następnie napełnić nadzieniem, przykryć drugą odciętą połówką. Ułożyć w rondelku lub naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem lub rozpuszczoną kostką rosołową. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Najlepiej w piekarniku w temp 160 stopni Celsjusza dusić 40-50 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę rozmieszaną z łyżką mąki. A jeszcze wcześniej do wywaru dodać liść laurowy, ziele angielskie lub zioła prowansalskie. Na koniec, zdjąć pokrywkę, by odparowało, a sos zgęstniał. Podawać przyozdobioną. Jeśli nie odpowiada Ci sos pomidorowy, przygotuj cukinię z innym, ulubionym sosem. 

leczo z cukinią możesz podać zupa krem z cukinii obiad

Cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Wersja pół fit, dla osób, które chcą kontrolować wagę i spożywane kalorie, ale wszystko w umiarze.

SKŁADNIKI

  • 2 małe cukinie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • suszone oregano (jeśli masz możliwość – świeże),
  • 1 pomidor,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • sól, pieprz, oliwa,
  • świeża bazylia.

Na początku nagrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza. Cukinię przepołowić, łyżeczką wydrążyć nasiona. Doprawić solą, pieprzem, posmarować startym czosnkiem, dodać oregano oraz skropić oliwą. Podziurkować widelcem miąższ, uważając na skórkę, którą nie możemy uszkodzić. Dać do naczynia żaroodpornego rozcięciem do góry i dać do piekarnika. Piec przez 25 minut. Na tak podpieczonej cukinii ułożyć na przemian pomidora i mozzarellę. Dodać sól morską, świeżo zmielony pieprz, suszone oregano (jeśli masz świeże oregano, koniecznie je użyj) i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut, aż ser się roztopi. Całość skrop oliwą i posyp świeżą bazylią.

wartości odżywcze z cukinią obiad

Surówka z cukinii

Tradycyjna surówka z ekstrawaganckim dodatkiem.

SKŁADNIKI

  • 1 mała cukinia,
  • ½ kapusty pekińskiej,
  • ¼ cebuli (może być czerwona),
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 pomidor lub ½ papryki,
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki majonezu.

Cukinię musisz przekroić wzdłuż na cztery części, a później w poprzek na cienkie plasterki. Kapustę cienko poszatkuj, włóż do salaterki, dodaj wcześniej przygotowane warzywo i resztę składników – pokrojoną cebulę (najlepiej w piórka), ogórki kiszone (pokrojone w kostkę), pomidor (najlepiej obrany i pokrojony w kostkę) lub paprykę (także pokrojoną). Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła, oliwę, musztardę i majonez. Wszystko dokładnie zamieszaj. Jeśli chcesz, dodaj więcej majonezu!

Placki ziemniaczane

Zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych, możesz przygotować placki w wersji ociupinkę bardziej fit! Sprawdź ten przepis!

SKŁADNIKI

  • ½ kg cukinii,
  • ½ łyżki mąki pszennej,
  • ¼ cebuli,
  • 1 jajko,
  • pieprz, sól,
  • olej roślinny do smażenia.

Obierz cukinię, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pozostaw w taki sposób przygotowaną cukinię na 5 minut. Po odczekaniu tej chwili, odcedź powstały sok. Żeby upewnić się, że wszystko zostało wyciśnięte, przyciśnij startą cukinię ręką, żeby wycisnąć wszelkie soki z warzywa. Postaraj się nie mieszać powstałej papki. Do tego dodaj mąkę, cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli (no chyba, że wolisz bardziej słony smak). Rozgrzej patelnię, dodaj olej. Wymieszaj masę powstałą z wcześniejszego dodania składników. Tak przygotowane ciasto wykładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz na patelni. Wszystkie placuszki powinny być bardzo cienkie, żeby dobrze się spiekły nawet w środku. Smaż na małym ogniu 2-3 minuty na złoty kolor, obróć na drugą stronę i smaż do złotego koloru. Po usmażeniu, wyłóż placuszki na ręcznik kuchenny, aby je odsączyć. Posyp solą morską. Możesz także dodać śmietanę jak do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Najlepiej jeść placuszki, które jeszcze są ciepłe – zachowują wtedy swoją chrupkość i idealny smak. 

cukinią warzywa kuchni obiad

Zapiekanka z cukinii i chleba

Najprostszy przepis, którym zaskoczysz każdego – rodzinę, teściową, znajomych czy męża i żonę. Proste i tanie przepisy z cukinią – to uwielbiamy!

SKŁADNIKI

  • 10 dkg sera feta
  • 2 pomidory
  • 2 grube kawałki chleba
  • 3 łyżki 
  • 1 łyżeczka oregano

Chleb pokrój w grubą kostkę. Fetą posmaruj chleb. Wymieszaj i dodaj do żaroodpornego. Polej oliwą i posyp oregano. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni celsjusza. Zapiekaj przez 10 minut, aż chleb i feta się podpieką.

warzywa cukinią sałatka i obiad obiad

Co można przygotować z cukinią?

Cokolwiek! Daj ponieść się fantazji! Posiłki, które przygotujesz wcale nie muszą mieć sztywnych reguł. Przepisy przepisami, ale to Twoje preferencje smakowe są tutaj najważniejsze!. Makaron czy miska pełna warzyw – to wszystko zależy od Ciebie. Zastanawiasz się co przygotować? Przygotuj leczo! A może zapiekankę z żółtym serem! A może zupa krem? Dania wypełnią Twój brzuch cukinią, a przepisy możesz zaciągnąć od nas. Bądź syty dzięki naszym pomysłom! Pamiętaj też, że wcale nie musi być ona w roli głównej! Makaron z cukinią to również idealna propozycja.

Sprawdź również nasz przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym!

Czy cukinię się obiera?

Tak naprawdę przygotowując ją na jakikolwiek sposób musimy pamiętać, żeby umyć ją bardzo dokładnie. Czy trzeba ją obierać? Nie! Ale jeśli według własnych preferencji wolisz dania i przepisy z cukinią bez skórki – nie ma problemu. Przygotuj ją według siebie. Podczas gotowania, grillowania czy smażenia, skórka bez problemu odchodzi.

Pyszne i proste? To się da załatwić cukinią! Przepisy dostępne na naszej stronie zostały przez nas sprawdzone. Niekiedy mieliśmy takie przepisy, które były totalnie nie zjadliwe, ale nie dodaliśmy ich tutaj. Dajcie znać jaki przepis odpowiada Wam najbardziej! Cukinia ma niski poziom histaminy, dlatego jest idealna w diecie antyhistaminowej. Ma również niski indeks glikemiczny