Rodzaje kieliszków

Natalia

Wielbicielka spędzania wieczorów i nocy z telefonem w ręce lub aktywnie na spacerze. Całe swoje serce oddaje pisząc. Mistrz stawiania przecinków i ortografii.

Rodzaje kieliszków

Hej, hej, to znowu my! Tym razem przychodzimy do Was z wpisem w iście imprezowym stylu. Szeroka oferta szkła do serwowania różnego rodzaju alkoholi potrafi przyprawić o niemały zawrót głowy (niekoniecznie spowodowany procentami), dlatego spieszymy Wam z pomocą, abyście już nigdy nie popełnili kieliszkowego faux-pas.

Jesteśmy ciekawi, czy niektóre sposoby serwowania zaskoczą Was tak samo jak nas!

Lista kieliszków

Poniżej przedstawiamy listę kieliszków:

Rodzaje kieliszków

Kieliszek do czerwonego wina

Kieliszki przeznaczone do czerwonego rodzaju wina są duże, szerokie i mają wysoką szczupłą nóżkę. Wszystko po to, żeby wino znajdujące się w kieliszku miało kontakt z powietrzem na możliwie jak najszerszej powierzchni w celu wydobycia jego aromatu i smaku. Powinny być one wykonane z przezroczystego szkła, aby w prosty sposób można było ocenić kolor i klarowność wina. Ich pojemność waha się zazwyczaj od 180 do 350 ml. Jednak mówi się, że pojemność lampki wina zależy od nastroju kobiety, co może oznaczać, że niekiedy pojemność powinno podawać się w litrach, a nie rzeczonych wyżej mililitrach.

Kieliszek do czerwonego wina
źródło: google.com

Kieliszek do białego wina

Kieliszki do białego wina również charakteryzują się długą nóżką, jednak są nieco mniejsze i smuklejsze niż kieliszki do wina czerwonego. Ich czasza kształtem przypomina kwiat tulipana, czyli lekko zwęża się ku górze. Wynika to z tego, że białe wino jest delikatniejsze i lżejsze, a zbyt duża powierzchnia kontaktu z powietrzem może przyczynić się do osłabienia jego smaku i aromatu. Kieliszki do wina białego najczęściej można spotkać o pojemnościach od 80 do 300 ml.

Kieliszek do białego wina
źródło: google.com

Kieliszek do różowego wina

Kieliszki do różowego wina powinny być średniej wielkości i zarazem mniejsze niż kieliszki do wina białego, ze względu na to, że różowe wino nie musi oddychać. Zaokrąglony kształt czaszy pozwala na powolne uwalnianie się bogatego aromatu i smaku wina. Lekkie wino różowe podajemy w kieliszkach z rozszerzającymi się u góry ściankami, natomiast aromatyczne wino różowe serwujemy w kieliszkach o ściankach lekko zwężających się ku górze.

Kieliszek do różowego wina
źródło: google.com
Kieliszek przeznaczony do różowego wina
źródło: google.com

Kieliszek do wody

Nie, wcale nie oszaleliśmy – wodę również powinno podawać się w kieliszku. Kieliszki do wody, czyli tak zwane goblety, są duże, mają grubsze ścianki i stosunkowo krótką masywną nóżkę.

Kieliszek do wody
źródło: google.com

Kieliszek do szampana

Kieliszki typu flet, bo właśnie tak określane są kieliszki do szampana, są wysokie, smukłe i wąskie. Dzięki temu smak szampana oraz bąbelki nie ulatniają się tak szybko i dłużej cieszą nasze podniebienie podczas ważnych uroczystości. Kieliszki tego typu są wykonane z cienkiego szkła, przez co są bardzo delikatne. Dawniej prym w kieliszkach do szampana wiodły tak zwane “szampanki” o dość płytkiej i szerokiej czaszy, co powodowało zbyt szybkie ulatnianie się charakterystycznych bąbelków i aromatu tego trunku.

Kieliszek do szampana typu flet
źródło: google.com
Kieliszek szampanka
źródło: google.com

Kieliszek do wódki

Kieliszki do wódki mają tak charakterystyczny kształt, że nie da się ich pomylić z żadnymi innymi. Wyróżnia je to, że są małe, a ich standardowe pojemności to 25, 40 lub 50 ml. Mogą być na krótkiej nóżce lub nie mieć jej wcale, jednak należy pamiętać, że w kieliszkach na nóżce serwujemy wódki czyste lub smakowe, natomiast w kieliszkach bez nóżki wyłącznie czyste.

Kieliszek do wódki
źródło: google.com
Kieliszek do wódki na nóżce
źródło: google.com

Kieliszek do likieru i nalewek

Kształtem łudząco podobne do kieliszków do wódki, różnią się jednak nieco pojemnością. Są niewielkich rozmiarów, przez co stopniowo możemy odkrywać smak zawartych w nich likierów i nalewek. Zazwyczaj wykonane są z cienkiego szkła i osadzone są na subtelnej nóżce.

Kieliszek do likieru i nalewek
źródło: google.com

Kieliszek do koniaku

Mocny męski trunek wymaga odpowiedniej oprawy. W związku z tym kieliszki do koniaku i brandy charakteryzują się krótką nóżką i pękatą czaszą przypominającą kwiat tulipana przez to, że lekko zwężają się ku górze. Dzięki temu alkohol zatrzymuje swój smak i aromat. Taki kształt kieliszka pozwala na idealne dopasowanie się go do dłoni, co ułatwia ogrzewanie trunku, które przekłada się na wydobycie jego bogatego smaku i aromatu.

Kieliszek do koniaku
źródło: google.com

Kieliszki do drinków
Kieliszki do drinków charakteryzują się większą objętością oraz grubym dnem.

Kieliszki do martini

Kto z nas nie kojarzy efektownych kieliszków w kształcie stożka na wąskiej nóżce z oliwkami zanurzonymi w martini? Kieliszki do martini przeznaczone są do grupy tzw. shot drinków (drinków na bazie samych alkoholi). Klasyczna pojemność tego rodzaju kieliszka to 150 ml, choć można spotkać się z większymi jego wersjami.

Kieliszek do martini
źródło: google.com

Kieliszek do margarity

Kieliszki do margarity charakteryzuje cienkie szkło, szeroka czasza oraz smukła, wąska nóżka. Lepiej nie zapominać, że tego typu kieliszek przeznaczony jest wyłącznie do serwowania tylko tego jednego rodzaju drinku.

Kieliszek do margarity
źródło: google.com

Kieliszek typu hurricane

Ten typ kieliszków charakteryzuje się wysoką szklanką o charakterystycznych wcięciach wzdłuż bocznych ścianek czaszy oraz bardzo krótką nóżką. Najpopularniejsze drinki, które serwuje się w tego typu kieliszkach to Sex on the Beach oraz Pina Colada.

Kieliszek typu hurricane
źródło: google.com

Kieliszki do piwa

Wbrew pozorom piwo podaje się nie tylko w kuflach czy wysokich szklankach. Do tego rodzaju alkoholu są również odpowiednie kieliszki, które wybieramy w zależności od rodzaju serwowanego piwa. Charakterystyczny kształt kieliszków do piwa sprzyja unoszeniu się bąbelków oraz odpowiada za tworzenie się gęstej piany na powierzchni. Najczęściej spotykanymi kieliszkami do piw są kieliszki typu pokale, w których zazwyczaj podaje się ciemne lagery, koźlaki i pilznery oraz goblety (jednak tym razem nie będziemy podawać w nich wody), w których serwowane są piwa belgijskie oraz IPA. Dzięki zaserwowaniu piwa w kieliszku, od razu będzie on wyżej w rankingu piw.

kieliszek do piwa
źródło: google.com
Kieliszki do piwa
źródło: google.com

Z którego rodzaju kieliszka dzisiaj skorzystacie?

CIEKAWE ARTYKUŁY

SPRAWDŹ POZOSTAŁE WPISY NA BLOGU

Czas czytania: 7 minut

Data publikacji:

Ostatnia aktualizacja:


 

 

Hej, jesteśmy dwójką smakoszów, którzy… zjedzą wszystko żeby sprawdzić, czy aby na pewno jedzenie w restauracji w której chcesz zjeść jest bezpieczne.

Sprawdzaj nasze soszjale i stronę żeby wiedzieć więcej!