Semolina – co to za mąka z pszenicy durum?

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Semolina – co to za mąka z pszenicy durum?

Semolina raz na jakiś czas pojawia się w przepisach kulinarnych i czasem może spowodować zastanawianie się czym w ogóle jest to ustrojstwo. W naszym artykule odpowiadamy na wszystkie pytania, które są najczęściej zadawane w internecie – sprawdź najważniejsze informacje!

Semolina – co to jest?

Semolina (nazwa pochodzi od włoskiego semolino oznaczającego “otręby” z przedrostkiem “mielić”) jest gruboziarnistą mąką lub drobną kaszą produkowaną z ziaren pszenicy durum (twarda odmiana ziaren). Jej barwa jest żółta, a czasem kremowa. Pozyskuje się ją ze zmielenia pszenicy durum. Semolinę wykorzystuje się do produkcji kasz, makaronów, czy przy przygotowywaniu pizzy. Sprawdź poniżej – dowiesz się do czego używać semoliny!

Podczas produkcji makaronu można dodać semolinę, co sprawi, że pasta będzie sprężysta, a jej smak delikatnie się zmieni.

mąka z pszenicy durum (drobna kasza)

Podobnie można zrobić z pizzą podczas przygotowywania ciasta. Semolina sprawi, że smak pizzy będzie delikatnie inny i będzie bardziej przypominać smakiem tę pizzę, którą można dostać we Włoszech, a nie w typowych polskich pizzeriach. Dodatkowo, semolinę wykorzystuje się do oprószenia blatu podczas wyrabiania ciasta – dzięki niej ciasto łatwo się przygotowuje, a mąka wtłoczona do ciasta spowoduje większą puszystość ciasta.

Semolinę można również pomylić z kaszą manną ze względu na jej jedno zastosowanie – na słodko na śniadanie. Można ją ugotować z mlekiem, a po przełożeniu do miski dodać do niej świeże lub mrożone owoce.

Czasem dodaje się również semolinę do przygotowywania ciast czy słodkich deserów. Można dodać ją do szarlotki, żeby ciasto było nieco bardziej kruche.

Co ciekawe, z użyciem semoliny przygotowuje się również Basbousa, czyli słodkie ciasto z semoliny nasączone syropem. Zazwyczaj słodzi się je wodą z kwiatu pomarańczy, wodą różaną czy prostym syropem. Basbousa pochodzi z Egiptu.

Będąc już przy wypiekach – czasem jest używana również do obsypania blachy do pieczenia. Ma znacznie lepszą skuteczność w nie przywieraniu ciasta do blachy niż zwykła mąka pszenna.

Oprócz powyższych, semolina jest również wykorzystywana do takich elementów codziennego menu jak pieczywo, makarony, omlety, naleśniki i owsianki. Za jej pomocą można również zagęszczać zupy oraz sosy.

A teraz ważne informacje dla dietetyków oraz osób, które dbają o zdrowie i skład jedzonych produktów – semolina to bomba przeróżnych witamin i minerałów. Semolina zawiera w swoim składzie witaminy z grupy B, fosfor, miedź, żelazo, magnez, cynk oraz potas. Mikro i makroelementy obecne w niej doskonale wpływają na układ odpornościowy, krążenie krwi oraz funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Semolina zapobiega również niedokrwistości, uspokaja i mineralizuje kości oraz zęby. 

Właściwości odżywcze w 100 g semoliny:

  • 1,1 g tłuszczu (w tym kwasy tłuszczowe nasycony, jednonasycone i wielonasycone),
  • 72,8 g węglowodanów,
  • 12,7g białka,
  • 3,9 g błonnika,
  • 360 kcal.

Przez dużą zawartość błonnika pokarmowego w swoim składzie, perystaltyka jelit jest pobudzana, metabolizm tłuszczów jest usprawniony. Dodatkowo, dzięki niemu dłużej będziemy odczuwać uczucie sytości po zjedzeniu posiłku oraz zniwelujemy ochotę na coś słodkiego – semolina to jeden z tych sojuszników, którzy pomogą Ci pozbyć się słodyczy z Twojego życia!

mąka semolina pszenica durum

Mówi się również, że semolina wpływa pozytywnie na sprawność intelektualną i opóźnia rozwój demencji. Ze względu na luteinę w swoim składzie, poprawia również kondycję skóry oraz wzrok. 

Poprzez zawartość magnezu, polepszana jest praca szarych komórek, a także zmniejszane jest ryzyko depresji, a układ odpornościowy jest wzmacniany.

To wszystko powyższe sprawia, że semolina jest idealnym zamiennikiem zwykłej mąki pszennej, która jest wśród polaków najczęściej używana. Dzięki niej nasze posiłki będą smakować lepiej, a nasz organizm odczuje jej działanie.

Semolina – gdzie kupić?

Semolinę bez problemu można kupić w sklepach internetowych oraz w sklepach takich jak jak Carrefour czy Lidl. W tym drugim jest na pewno rzadziej spotykany – głównie podczas trwającego tygodnia włoskiego. W Carrefourze jest dostępny w standardowej ofercie.

Często z tą mąką z twardej pszenicy można spotkać również w sklepach ze zdrową żywnością. 

semolina z twardej pszenicy durum

Semolina – czym zastąpić?

Wiadomo, że semolina jest jednym z ciężej dostępnych produktów, które pojawiają się w przepisach. Często szukane są zamienniki za semolinę, a najlepszymi będą:

  • mąka uniwersalna,
  • mąka chlebowa,
  • mąka żytnia,
  • mąka pszenna pełnoziarnista,
  • mąka orkiszowa razowa,
  • mąka migdałowa,
  • mąka ryżowa.

Wybierając zamienniki najlepiej w pierwszej kolejności zdecydować się na mąkę uniwersalną czy chlebową – te dwa dadzą nam bardzo podobny efekt, który uzyskalibyśmy przy użyciu semoliny.

Semolina a kasza manna – różnice

Wyglądem semolina i kasza manna są bardzo podobne – oba mają jasnożółtą barwę i podobną konsystencję. Niektórzy mówią, że semolina i kasza manna to to samo, a to oczywiście nieprawda. Pierwsza z nich powstaje z pszenicy durum, a druga ze zwykłej pszenicy.

Zastosowanie semoliny oraz kaszy manny są całkowicie odmienne – kasza manna nie nadaje się jako zamiennik semolina.

Semolina – niski indeks glikemiczny

Semolina jako gruboziarnista mąka ze względu na swój indeks glikemiczny jest polecana diabetykom oraz osobom, które mają problem z insulinoopornością. IG semoliny jest niski i wynosi jedynie 40.