Puree z dyni – jak zrobić?

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Puree z dyni – jak zrobić?

Ostatnio staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami dyni hokkaido, którą musieliśmy wykorzystać w jakiś sensowny sposób. Z tego, co się dowiedzieliśmy, dynia hokkaido to najlepszy rodzaj dyni, jeśli chodzi o smak i możliwość wykorzystania go w kuchni. Najprostszym sposobem na wykorzystanie dyni, jest zrobienie z niej puree, które można wykorzystać do obiadu – przepis na takie cudo dostaliśmy wraz z dynią.

Czy jesteś ciekawy i chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź! Do przygotowania puree potrzeba niewiele, ale trzeba się naczekać, żeby dobrze przygotować ten pomarańczowy miąższ!

Jak zrobić puree z dyni do obiadu?

Po przygotowaniu puree, może zacząć wytrącać się woda na powierzchni. W przypadku nadmiaru wody, trzeba go usunąć z puree.

Puree z dyni – do czego?

Tak przygotowane puree można wykorzystać we wszelaki sposób! Możesz je przede wszystkim dodać do obiadu, który zaserwujesz u siebie w domu (każdy rodzaj mięsa będzie odpowiedni), a także jako jeden ze składników innych przepisów. Możesz przygotować z niego nawet rwany chlebek dyniowy – sprawdź nasz przepis!

Możesz również zrobić placek dyniowy, ciasteczka dyniowe czy inne fantastyczne przepisy.

Czy puree z dyni można mrozić?

Oczywiście, że można mrozić gotowe puree z pieczonej dyni! Musisz jednak pamiętać, żeby szczelnie zamykać słoiczki, a samo puree przechowywać przez maksymalnie 3 miesiące – po tym czasie może się już ono zepsuć.

Jak zrobić puree z dyni gotowanej?

Nie ma nic prostszego, choć jest to gorszy sposób od przygotowywania go w piekarniku. Dynię hokkaido (lub inny rodzaj dyni) należy obrać, wydrążyć, pokroić w kawałki, a następnie gotować, aż do rozpadnięcia. Potem wodę wylewamy z garnka i blendujemy całość. Niby krótki sposób przygotowywania, ale w smaku będą one dużo bardziej wodniste i stracą na swoim charakterze. Zdecydowanie będzie wychodzić więcej wody z tak przygotowanego puree niż z piekarnika. My zalecamy nasz sposób przygotowywania z piekarnikiem.

Jak podoba Ci się przepis, w którym pieczona dynia króluje?