Ostatnio staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami dyni hokkaido, którą musieliśmy wykorzystać w jakiś sensowny sposób. Z tego, co się dowiedzieliśmy, dynia hokkaido to najlepszy rodzaj dyni, jeśli chodzi o smak i możliwość wykorzystania go w kuchni. Najprostszym sposobem na wykorzystanie dyni, jest zrobienie z niej puree, które można wykorzystać do obiadu – przepis na takie cudo dostaliśmy wraz z dynią.
Czy jesteś ciekawy i chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź! Do przygotowania puree potrzeba niewiele, ale trzeba się naczekać, żeby dobrze przygotować ten pomarańczowy miąższ!
Spis treści
Jak zrobić puree z dyni do obiadu?
Składniki
- dynia
- nieco wody
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, vegeta (opcjonalnie, przyprawiane do smaku)
Instrukcje
- Plan jest prosty. Na początku całą dynię obmyj pod wodą.
- Swoją dynie hokkaido na początku pokrój w pół i wyciągnij ze środka pestki. Następnie podziel ją na mniejsze kawałki (mogą to być kwadraty 5×5 cm) zostawiając tym samym na każdym z kawałków trochę skórki.
- Przerzuć dynię do miski i zalej wodą. Odstaw na około 10 minut i wylej wodę. Każdy z kawałków wytrzyj ręcznikiem kuchennym do sucha.
- Przełóż kawałki dyni na blachę z papierem do pieczenia, a następnie skrop całość oliwą z oliwek.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 – 60 minut – w zależności od tego jak duże kawałki zrobisz (w naszym przypadku kwadraty o długości i szerokości 5 cm piekły się około 50 minut).
- Upieczoną dynię do miękkości, przełóż na talerz, żeby chwilę ostygły. Ściągnij upieczony miąższ ze skórki, a następnie całość zmiksować blenderem.
- Teraz jest moment na to, abyś doprawił swoje puree tak jak lubisz! Możesz wykorzystać do tego najbardziej podstawowe przyprawy lub może ponieść Cię fantazja!
Po przygotowaniu puree, może zacząć wytrącać się woda na powierzchni. W przypadku nadmiaru wody, trzeba go usunąć z puree.
Puree z dyni – do czego?
Tak przygotowane puree można wykorzystać we wszelaki sposób! Możesz je przede wszystkim dodać do obiadu, który zaserwujesz u siebie w domu (każdy rodzaj mięsa będzie odpowiedni), a także jako jeden ze składników innych przepisów. Możesz przygotować z niego nawet rwany chlebek dyniowy – sprawdź nasz przepis!
Możesz również zrobić placek dyniowy, ciasteczka dyniowe czy inne fantastyczne przepisy.
Czy puree z dyni można mrozić?
Oczywiście, że można mrozić gotowe puree z pieczonej dyni! Musisz jednak pamiętać, żeby szczelnie zamykać słoiczki, a samo puree przechowywać przez maksymalnie 3 miesiące – po tym czasie może się już ono zepsuć.
Jak zrobić puree z dyni gotowanej?
Nie ma nic prostszego, choć jest to gorszy sposób od przygotowywania go w piekarniku. Dynię hokkaido (lub inny rodzaj dyni) należy obrać, wydrążyć, pokroić w kawałki, a następnie gotować, aż do rozpadnięcia. Potem wodę wylewamy z garnka i blendujemy całość. Niby krótki sposób przygotowywania, ale w smaku będą one dużo bardziej wodniste i stracą na swoim charakterze. Zdecydowanie będzie wychodzić więcej wody z tak przygotowanego puree niż z piekarnika. My zalecamy nasz sposób przygotowywania z piekarnikiem.
Jak podoba Ci się przepis, w którym pieczona dynia króluje?
Puree z dyni – wideoporadnik
Sprawdź również w jaki sposób przygotowywać to nie krok po kroku!
Jak widzisz, z naszego pomarańczowego przyjaciela można przygotować nie tylko zupę krem z dyni!