Carbonara jest sosem, który bazuje na jajkach. W oryginalnym przepisie wykorzystywano podgardla, które zostały zastąpione boczkiem, gdy spaghetti carbonara rozpowszechniła się na cały świat.
Sprawdź przepis na spaghetti carbonarę, który nas zachwycił!
Spaghetti carbonara – przepis oryginalny
Składniki
- 75g boczku
- 100 g śmietany 18%
- 1 żółtko
- pół cebuli
- sól
- pieprz
- parmezan
- pół łyżki miasta
- 150 g makaronu spaghetti
Instrukcje
- Boczek i cebulę kroimy na drobną kostkę.
- W osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti (lub inny rodzaj makaronu). Na patelnię wrzucamy łyżkę masła, smażymy boczek i cebulkę na złoty kolor.
- Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną. Mieszankę dodajemy do boczku i cebulki i dusimy na niewielkim ogniu bardzo szybko mieszając – ważne jest, żeby sos zgęstniał, a żółtko nie ścięło się jak jajecznica. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
- Gdy sos już zgęstnie, dodajemy ugotowany makaron spaghetti (pamiętaj, żeby nie przemywać makaronu ani nie suszyć go maksymalnie w durszlaku – niewielka ilość wody powinna dostać się również na patelnię). Mieszamy bardzo dokładnie.
- Całość przerzucamy do miski i posypujemy startym parmezanem.
- Buon Appetito!
Kto kocha włoskie smaki tak samo jak my?
Spaghetti carbonara – wideoporadnik
Sprawdź jak przygotować przysmak kuchni włoskiej – spaghetti carbonarę!