Tak! Poznaliśmy ten pyszny chlebek rwany na jakiejś z mini imprez i prawie od razu wiedzieliśmy, że musimy wypróbować go przygotować sami. Chlebek jest przepyszny i jak się okazuje to idealna imprezowa przekąska! Odrywany chlebek ziołowy polega na tym, że nie kroi się go w kromki jak tradycyjny chleb, a zamiast tego zostawia się go w formie, daje na stół i każe swoim gościom dosłownie rwać chlebek. Oszczędność wszelkiego rodzaju noży niesamowita, a przy tym smak chlebka czosnkowo-ziołowego jest całkowicie oszałamiający!
Na swoim blogu publikowaliśmy już odrywany chlebek z dynią przygotowany z puree z dyni, bo dostaliśmy dynie, więc koniecznie sprawdź również tamten przepis! A teraz nie przedłużając – przepis na odrywany chlebek przepyszny! Specjalny, czosnkowo-ziołowy dla Ciebie! Czas pieczenia, a przede wszystkim przygotowania jest dosyć duży, ale uwierz nam na słowo – warto!
Składniki
- CIASTO
- 40 g świeżych drożdży
- 300 ml letnej wody
- 1 łyżeczka cukru (może być też dowolny zamiennik cukru)
- 600 g mąki pszennej (wrocławskiej lub jakiejkolwiek innej)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- MASŁO
- 150 g miękkiego masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- bazylia
- oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- czarny pieprz
Instrukcje
- Przed rozpoczęciem przygotowywania chlebka, wyciągnij 150 g masła – potrzebujemy je miękkie, więc nie zapomnij!
- Na początku musimy przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże kruszymy, a następnie mieszamy z połową wody oraz cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną się pienić.
- Do dużej miski dajemy przesianą mąkę pszenną, sól, oliwę z oliwek, wodę oraz zaczyn. Mieszamy dokładnie składniki, aż do ich połączenia. Przykrywamy je ścierką i ponowie odstawiamy w cieplejsze miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (powinno to zająć około 60 minut).
- W międzyczasie przygotowujemy masło ziołowo-czosnkowe. Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek (lub starty lub pokrojony w malutką kosteczkę) oraz sól i pieprz.
- Idziemy po nasze wyrośnięte ciasto drożdżowe i zagniatamy je, a następnie rozwałkowujemy na blacie na ciasto o grubości około 0,5 cm. Smarujemy całość masłem czosnkowo-ziołowym, a następnie przekrawamy w pasy o szerokości około 5 cm.
- Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do nasze ciasto poskładane w harmonijkę.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni przez około 40-45 minut.
Mamy nadzieję, że chlebek wyszedł przepyszny! Ten przepyszny chlebek możesz przed pieczeniem posypać ziarnami – do smaku najlepszy będzie sezam lub czarnuszka.
Idealnie pasuje on z różnego rodzaju sosem czy nawet ketchupem. Koniecznie spróbuj jedno z tych propozycji podań!
Odrywany chlebek super smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale również na następny dzień! My przygotowując ten przepis mieliśmy pyszną i ogromną kolację, a także czekający na nas odrywany chlebek na śniadanie w dniu następnym. Takie przepisy są w cenie!
Super przepis, chlebek pyszny, że aż palce lizać, a ilość składników nie jest zbyt duża!
Jak przygotować rwany chlebek czosnkowo-ziołowy – wideoporadnik
Sprawdź również jak przygotowujemy rwany chlebek krok po kroku w naszej kuchni!