Przekąski na imprezę do wódki

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Przekąski na imprezę do wódki

Alkohol bardzo pobudza apetyt, przez co wszelkiego rodzaju przekąski wchodzą jak złoto. Warto również pamiętać, że jedząc w czasie picia alkoholu, zmniejszamy nasz stan upicia i niwelujemy chorobę dnia następnego – kaca. Pamiętaj, że wódka jest bardzo mocnym alkoholem i nie powinno się go pić bez przekąsek. Sprawdź jak przygotować przekąski, które zadowolą gości!

Jakie przekąski do wódki wybrać?

Coraz rzadziej można spotkać się z gospodarstwami domowymi, które we własnym zakresie przygotowują przetwory, dlatego są one kupowane w sklepach spożywczych. Podobnie jak wszelkiego innego rodzaju słone przekąski – chipsy, słone paluszki, krakersy czy precelki. Z jednej strony to bardzo szybkie załatwienie przekąsek na imprezę, ale nie świadczy to dobrze o gospodarzu.

Przekąski powinny być dobierane w zależności od tego jak długie i intensywne będzie spożywanie wódki. Im dłuższe picie, tym cięższe i większe powinny być przekąski. Jeśli zamierzasz jednak wypić jeden, maksymalnie dwa kieliszki i pójść spać – to wystarczy Ci jedna paczka chipsów i medal marnego gospodarza.

Każdego rodzaju alkohol powoduje, że organizm przeprowadza dużo różnych procesów. Przez to w żołądku szybko robi się pusto, więc powinniśmy przyjmować treściwe zakąski. Ale jakie będą odpowiednie? Najlepiej takie, po które łatwo będzie każdemu sięgnąć i wygodnie zjeść. Muszą być też dobrze tolerowane przez żołądek, żeby z łatwością mógł szybko je przetrawić. I co najważniejsze – muszą to być takie przekąski, które da się zjeść dosłownie jednym kęsem. Nie trzeba długo stać przy garnkach, żeby przygotować coś bardzo smacznego – bardzo często wystarczy połączyć ze sobą jedynie kilka składników, a na talerzu magicznie pojawia się smaczna, pożywna i prosta przekąska.

zimne przekąski do wódki na ciepło

Przekąski do wódki na ciepło

Jeśli masz jeszcze więcej niż tylko chwilę czasu do imprezy czy posiadówki, możesz zastanowić się nad przygotowaniem przekąsek na ciepło. Ten pomysł na pewno spodoba się zarówno Tobie jak i Twoim znajomym! Jako przekąskę możesz wybrać przygotowanie większego dania, jak np. bigos czy leczo, które potem będziesz chciał zaserwować gościom. My raczej celujemy w te mniejsze przekąski, które skradną serca naszym gościom, poniżej sprawdzone przepisy:

Do dwóch pierwszych możesz przygotować jeszcze sos, np. sos curry – majonez wymieszany z przyprawą curry.

Pizzę możesz przygotować z wszelkiego rodzaju dodatkami do pizzy, które najbardziej Ci odpowiadają. Podawaj z oliwą z oliwek, żeby pogłębić jej smak, a także bardziej zapchać brzuszki gości.

Oprócz powyższych, spróbuj również wszelkiego rodzaju przekąsek z ciasta francuskiego – w tym przypadku możesz kombinować na wszystkie sposoby, byleby na końcu wszystkim smakowało! Możesz przygotować ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem, z pieczarkami czy po prostu z parówką. Ciasto francuskie jest ogólnie rzecz biorąc bardzo wdzięczne i będzie smaczne z wszystkim!

Bardzo dobrym pomysłem będzie również bruschetta z pomidorami (grzanka z pokrojonymi pomidorami i cebulą wywodząca się z kuchni włoskiej) czy pieczarki z farszem składającym się z fety i cebuli – cebulę pokrój w małą kostkę, podsmaż, wymieszaj z fetą i włóż ją do oczyszczonej pieczarki bez nóżki. Całość piecz w piekarniku przez około 20 minut.

Bardzo niedocenianą przekąską przez wielu są krążki cebulowe – amerykański charakter, który wpływa do Polski bardzo powoli, znienawidzony jednak przez tych, którzy nienawidzą cebuli. Pamiętaj jednak, że w czasie obróbki termicznej intensywny smak cebuli niweluje się, przez co staje się trochę bardziej słodka i przyjemniejsza w czasie jedzenia. Jak je przygotować? Do miski wsyp mąkę kukurydzianą, pszenną, a także sól. Połącz ze sobą i włóż do lodówki na 15 minut. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia do 170 stopni. Obierz cebulę, pokrój w krążki. Plastry cebuli zanurz w mące i przełóż do rozgrzanego oleju. Smaż przez około 2 minuty do złotego koloru. Podawaj z sosem – majonezem, chilli lub curry.

zimne przekąski do wódki na zimno

Przekąski do wódki na zimno

Najczęściej można spotkać się z przekąskami do wódki na zimno. Nie potrzeba na nie więcej czasu, a niektóre z nich możesz przygotować już na dzień przed imprezą. Wypróbuj takie idealne przekąski jak tatar z cebulką i ogórkiem konserwowym, nóżki w galarecie, dorsz w zalewie octowej, talerz serów czy sałatka gyros. Idealną propozycją będą również sałatka z tortellini lub sałatka z zupek chińskich, które są bardzo treściwe i idealnie będą dopełniać smak wódki i zaspokajać pojawiający się głód.

Innym pomysłem jest przygotowanie tortilli – po dodaniu wszystkich składników, które lubisz najbardziej zwiń placek i pokrój w małe, kilkucentymetrowe kawałki. Do swojego wrapa możesz dodać np. serek kanapkowy, szynkę (lub salami), ser żółty, camembert, rukolę (lub miks sałat) i majonez – to nasze ulubione połączenie. Czasem robimy również tortillę z łososiem wędzonym, zielonym pesto i plasterkami salami – do tego idealnie pasuje sos czosnkowy.

Często można również spotkać się z przekąskami w postaci jajek faszerowanych – jest to o tyle wdzięczna zakąska, że można ją przygotować na wiele sposobów, w zależności od tego jak każdy lubi! My przygotowujemy z szynką konserwową, majonezem, serem feta i suszonymi pomidorami. Oczywiście doprawione solą i pieprzem czarnym i udekorowane kulkami czarnego pieprzu i pietruszką!

Bardzo popularne stają się teraz również ruloniki z szynki konserwowej. Są bardzo sycące, a przez kwaśny dodatek ogórków konserwowych wpasowuje się w kanon idealnych przekąsek do wódki. Będziesz potrzebować plasterki szyneczki konserwowej, ogórki konserwowe (korniszony) i serek kanapkowy czosnkowy. Ogórki wyciągamy z zalewy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie słupki. Następnie odsączamy je z nadmiaru zalewy – jeśli tego nie zrobimy, cała przekąska i misterny plan w pi…, bo całość się rozleci. Plastry szynki bardzo hojnie i sowicie smarujemy serkiem czosnkowym. Na jednym z węższych końców kładziemy słupki ogórka konserwowego i zawijamy, delikatnie dociskając. Tak przygotowane szybkie przekąski dajemy do lodówki, żeby całość się zawiązała i schłodziła.

Koreczki jako zakąski do wódki

Koreczki są przekąskami, które bardzo łatwo przygotować i przychodzą na myśl chyba każdemu. Do koreczków można dać takie składniki jakie tylko się lubi i nikt nie będzie Cię za to oceniał! 

My polecamy tak skonstruowane koreczki:

  • ser żółty, kabanos, salami, czarna oliwka,
  • tofu, ser żółty, jabłko, sałata lodowa, pomidory koktajlowe, papryka czerwona i żółta
  • ser pleśniowy, szpinak baby, pomidory daktylowe, oliwki
  • szynka konserwowa, papryka konserwowa, groszek, ser żółty, pieczarki marynowane,
  • ser żółty, ananas, oliwki zielone, kabanos,
  • kuleczki mini mozzarelli, pomidorki koktajlowe, liście bazyli.

Każdy z tych składników pokrój na tego samego rozmiaru kawałki i nabijaj na wykałaczki. Zadowolenie gości – gwarantowane!

zimne przekąski urodziny potem karnawał

Tradycyjne zakąski do wódki

Już w czasach PRL-u obowiązkowym zestawem były lorneta i meduza – dwa kieliszki i zimne nóżki. Tradycyjnie do wódki je się również śledzie z cebulką, kiełbasę swojską pokrojoną w plastry, konserwowe ogórki ze słoika (korniszony), grzybki w occie. Dlaczego? Część osób uważa, że kwaskowaty posmak przekąsek jest w stanie przygasić ostry smak wódki, dlatego nie każdemu wykrzywia ryj. Inni mówią o tym, że za czasu PRL-u nie było zbyt dużego wyboru ciepłych czy zimnych zakąsek, dlatego na stole lądowało to, co było dostępne. 

Zasada zakąsek do wódki była prosta – powinno być tłusto. Nieraz można było się spotkać z talerzykami z podpiekaną słoniną czy plasterkami parzonego boczku (80% plasterka to oczywiście tłuszcz) obok kieliszków z wódką.

Coraz częściej można jednak zauważyć, że odchodzi się od tradycji i zaczyna wprowadzać całkowicie inne czy nawet nietypowe zimne przekąski na imprezę – wszystko za sprawą chipsów i innych niewymagających pracy zakąsek. Przykładowo u nas zdecydowanie najczęściej można spotkać się z przekąskami z ciasta francuskiego.

Już wiesz co będziesz przygotowywać na imprezę? Dzięki swojej kreatywności i innowacyjności kulinarnej dostaniesz bohaterem libacji czy może dostaniesz medal marnego gospodarza?