Bigos – przepis

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Bigos – przepis

Domowy bigos zna praktycznie każdy, a my staraliśmy się odwzorować bigos, który jedliśmy w domu rodzinnym. Kwaśny, mięsny, idealnie pasujący do świeżego lub czerstwego pieczywa. Każdy przygotowuje bigos z kiszonej kapusty na swój sposób, a nasze mamy czy babcie mają jedną proporcję – „na oko” tworząc ten jedyny i prawdziwy smak bigosu. My doszliśmy do tego w jaki sposób połączyć składniki, dzięki którym danie, które wyjdzie jest najbardziej zbliżone do jadanego przez nas bigosu. Sprawdź nasz przepis!

Przepis na bigos – jak zrobić dobry bigos z kiszonej kapusty?

Proporcje podane w przepisie są na 6 porcji bigosu. Po przygotowaniu takiego garnka bigosu możesz podzielić go na trzy części – dzięki temu dwa dni pod rząd możesz zjeść bigos, a trzecią część zamrozić (najlepiej w plastikowym pojemniku).

Pyszności!

Sprawdź poniżej dodatkowe informacje o bigosie!

Jakie przyprawy dodać do bigosu?

Wśród przypraw, które my dodajemy do bigosu można znaleźć:

  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • jałowiec,
  • ziele angielskie,
  • koncentrat pomidorowy.

Te przyprawy całkowicie wystarczają do tego, aby przygotować pyszny bigos.

Bigos staropolski – tradycyjny sposób przygotowania bigosu

Staropolski i tradycyjny sposób przygotowywania bigosu był opisany nawet w Panu Tadeuszu Adama Mickiewicza, choć nie znajdziemy tam pełnego przepisu na tę potrawę. Autor rozpisuje jednie co jest najważniejsze w przepisie na prawdziwy bigos – kapusta kiszona, mięso i ogień.

Do staropolskiego przepisu na bigos potrzebne są:

  • kapusta kiszona,
  • kapusta świeża,
  • suszone grzyby,
  • łopatka wieprzowa i wołowa,
  • boczek surowy,
  • schab wieprzowy,
  • smalec wieprzowy,
  • kiełbasa myśliwska,
  • boczek surowy wędzony,
  • boczek parzony wędzony,
  • cebula,
  • garść suszonych śliwek lub powidła śliwkowe,
  • czerwone wino wytrawne,
  • zioło angielskie,
  • pieprz,
  • goździk,
  • jałowiec,
  • liść laurowy.

Jest to dość długa lista składników, dlatego my wolimy przygotowywać bigos na własny sposób – uproszczony.

Ile gotować bigos?

Wszyscy mówią, że bigos powinien gotować się minimum 2-3 godziny. Problem w tym jest taki, że kapusta, którą dodajemy do tej potrawy będzie całkowicie rozgotowana, a my jesteśmy za tym, żeby zawsze było czuć, co się je.

W naszym przepisie gotujemy kapustę młodą i kiszoną przez około 7 minut, a następnie po połączeniu wszystkich składników ze sobą gotujemy przez około 10 minut. To całkowicie wystarcza i nie ma powodu do tego, aby przedłużać czas gotowania bigosu.

Jak zawekować bigos?

To bardzo proste – po dokładnym wymyciu słoików, trzeba włożyć do środka wystudzony bigos, zostawiając około 2cm przestrzeni pod zakrętką i dokładnie zakręcić.

Na późniejszym etapie garnek wykładamy ścierkami, a na nie słoiki z bigosem. Zalewamy zimną wodą do połowy słoików. Po zagotowaniu wody, należy zmniejszyć ogień i pasteryzować 20 minut.

Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Czy bigos jest zdrowy?

Uśrednia się, że 100 g bigosu to około 200 kcal. O ile posiada wiele składników odżywczych ważnych dla organizmu, to i tak powinniśmy jeść go z umiarem ze względu na zawartość tłuszczu oraz soli.

Oczywiście bigos można przygotować również w taki sposób, żeby był w wersji fit. Niektóre cateringi dietetyczne zajmujące się przygotowywaniem zdrowych posiłków potrafią przygotować bigos tak, żeby był zarówno zdrowy, jak i pyszny!