Jak zrobić twaróg ze słodkiego mleka

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Jak zrobić twaróg ze słodkiego mleka

Każdy z nas spróbował w życiu choć raz sera białego, czyli twarogu, który jest dostępny w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Nic jednak nie zastąpi nam wykonanego twarogu przez nas samych. Ser biały wykonany w taki sposób nie tylko nie posiada zbędnych, chemicznych dodatków, ale także może zostać wykonany według naszych preferencji, poprzez użycie dodatków, które najbardziej lubimy. Jak więc zrobić domowy twaróg ze słodkiego lub zsiadłego mleka?

Przepis na twaróg w domu

  • 2 litry mleka w butelkach 2%
  • 2 łyżki soli
  • 400 gram śmietany 18%
  • 6 jajek

Oprócz tego przygotuj coś do obciążenia serwatki, którą w późniejszych etapach przygotowania sera użyjesz, a także miejsce w zimnej przestrzeni (najlepiej, żeby to była lodówka).

Na początku musisz zagotować mleko z dodatkiem soli. W międzyczasie wbij wszystkie 6 jajek do miski, a następnie wymieszaj je energicznie, żeby żółtko i białko stanowiły jedność. Gdy mleko będzie już gorące (zagotowane), trzeba dodać 400 gram śmietany i ubite trzepaczką, wcześniej wspomniane jajka. Wymieszaj całość, a następnie 5-6 minut. Po mniej więcej tym okresie czasu, ser oddzieli się na górę ugotowanego mleka, przez co dojdzie do powstania serwatki.

Będąc na tym etapie musisz odcedzić całość. Następnie, zbierz to co zostanie w Twoim sitku i przełóż do ścierki. Na tym etapie możesz użyć dodatków do sera, które tylko żywnie Ci się podobają. Niech poniesie Cię tu fantazja – możesz dodać coś bardziej „normalnego” jak kulki pieprzu czy suszone pomidory lub sok z cytryny czy zblendowany szpinak z oregano – w zależności od smaku. Sery smakują inaczej dla każdego. Uformuj z tego kształt, w jakim chcesz mieć swój ser. Owiń dokładnie w ścierkę, a następnie włóż do zimnego pomieszczenia, a idealnie byłoby, gdyby była to lodówka.

Odczekaj teraz około 4 godzin, żeby Twój ser miał formę stałą, wtedy jest on wreszcie gotowy do jedzenia! Pamiętaj, że każda lodówka chłodzi w inny sposób, także w zależności od temperatury otoczenia. Żeby mieć pewność czy ser jest już gotowy, sprawdź małą część.

twarog przepis domowy

Czy domowy twaróg możesz przygotować z innym mlekiem? Oczywiście, że możesz! Rodzaj mleka nie ma tutaj znaczenia! Możesz użyć mleko prosto od krowy, zsiadłe mleko (świeże; ważne żeby nie używać byle jakiego mleka). Może być też kwaśne mleko. Każdy przepis, który znajdziesz w internecie będzie odpowiedni, jednakże ten, który my proponujemy jest sprawdzony.

Przepis na domowy ser warto sprawdzić, jak na każde danie, które da się przygotować w domu. Różnica przy używaniu chemii w spożywce, a tym co uzyskasz w domu jest przeogromna!

Przygotowałeś juz swój ser? Pewnie teraz potrzebujesz przepisy, dzięki którym będziesz mógł go wykorzystać! Sprawdź nasz wpis pt. „z czym jeść twaróg„! Z pewnością wybierzesz coś dla siebie!