Rodzaje mięsa

Blog przez żołądek do serca

Maciej

Niezły obżartuszek, ale tylko i wyłącznie w dobrej wierze! Pasjonata dobrego obiadu i krótkiej siesty. Laureat nagrody #mamOplaijobla
Rodzaje mięsa

Mięso jest z nami nie od dziś i każdy z pewnością go spróbował – nawet wege ludzie kiedyś byli norma… inni i jedli mięso. Istnieje jednak wiele rodzajów mięsa, które można różnorako sklasyfikować, a przez swoje odmienne zastosowanie – używać w różnych przepisach. Sprawdź listę rodzajów mięs, które musisz znać!

Rodzaje mięs – podział ze względu na gatunki

Najczęstszym podziałem rodzajów mięs jest ich podział ze względu na gatunki. Najpopularniejszymi i najbardziej podstawowymi mięsami są:

  • wieprzowina (mięso ze świni)
  • wołowina (mięso z krów, jałówek, wołów),
  • drób (mięso z kur i indyków),
  • baranina (jak sama nazwa wskazuje – mięso z baranów),
  • cielęcina (mięso z cieląt),
  • jagnięcina (mięso z młodych owiec),
  • dziczyzna (mięso z dzików, saren, jeleni i innych zwierząt, które nie są spotykane w hodowlach),
  • ryby.

Poniżej podajemy też bardziej szczegółową listę rodzajów poszczególnych gatunków mięs.

gatunki mięsa dzikiego ptactwa rodzaje mięs

Rodzaje mięsa wieprzowego

Chrum chrum. Tyle możemy powiedzieć o tym mięsie. Sprawdź rodzaje mięs!

Szynka
Mięso dobre na bitki, kotlety, rolady, idealne do faszerowania, a także na ciepło lub zimno jako wędlina do pieczywa.

Schab
To z niego powstają kotlety schabowe (jak sama nazwa wskazuje). Oprócz tego schab spisze się do pieczenia czy faszerowania suszonymi owocami.

Boczek
Boczusia chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Bardzo tłusty, kaloryczny, ale za to jaki pyszny! Wykorzystywany do rolad, grillowania, smażenia, skwarków (szpyrek) i kanapek.

Polędwica
Najszlachetniejszy gatunek wieprzowego mięsa niewymagający długiej obróbki termicznej. Można go smażyć, dusić lub piec. Polędwica jest również idealna na zimno – jako wędlina do kanapki.

Łopatka
Z łopatki najczęściej przygotowuje się gulasz. Zamarynuj, upiecz i podaj jako główny składnik potrawy – tak również uhonorujesz łopatkę!

Żeberka
Żeberka są u nas takie pół na pół – jedna część lubi, druga nienawidzi. Mają w składzie dużą ilość tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Charakteryzuje się wysoką kruchością mięsa. Podczas przygotowywania żeberek trzeba jednak pamiętać o powolnej obróbce termicznej (grillowaniu/pieczeniu/gotowaniu), żeby wytopić jak największą ilość tłuszczu. Często podaje się je z sosem barbecue (BBQ).

rodzaje mięsa wołowego rodzaje mięs

Rodzaje mięsa wołowego

Mięso wołowe jest stosowane w specyficznych potrawach, a każdy rodzaj mięsa ma inną zawartość tłuszczu, białka, a także ma inną strukturę. 

Karkówka
Komu ślinka ciekła jak tylko przeczytał o karkówce? Oprócz przygotowana na grillu świetnie smakuje w pieczeniach oraz gulaszach.

Polędwica
Z wszystkich rodzajów mięs jest to najsmaczniejszy, ale też najdroższy kawałek mięsa wołowego. Polędwica pochodzi z tylnej ćwierćtuszy krów. Jest oddzielana od brzusznej powierzchni kręgów lędźwiowych i bocznej części biodra. Stosowana jest w carpaccio, szaszłykach, stekach czy tatarach.

Ligawa
Ligawa to również polędwica, ale jest to mięsień półścięgnisty. Pochodzi z udźca wołowego. Mięso jest chude i smakuje dobrze niezależnie od tego, w jaki sposób zostanie przygotowany.

Krzyżowa
Krzyżowa pochodzi z górnej części udźca wołowego i jest przeznaczana do zrazów, sztufad i potraw gotowanych.

Gicz wołowa
Gicz to nic innego jak goleń (zarówno przednia i tylna) – mięso wołowe przerośnięte powięziami i ścięgnami. Jest idealna do powolnego pieczenia czy duszenia. Szczególnie często jest wykorzystywana do ossobuco (potrawy kuchni włoskiej), a także hamburgerów.

Rozbratel
Rozbratel to ciężka nazwa do wymówienia. Tak samo ciężko jest wyciąć to mięso z krowy. Jest to mięsień biegnący wzdłuż kręgosłupa (część grzbietowa). Ma w swoim składzie bardzo dużo białka, witamin i minerałów i właśnie przez to jest dość popularnym mięsem. Rozbratel można dusić lub smażyć jak steki.

Antrykot
Antrykot to mięso pozyskiwane z mięśnia wzdłuż kręgosłupa przyrastającego do kręgów piersiowych. Jest obrośnięte tłuszczem, dzięki czemu po przygotowaniu mięso jest bardzo soczyste. Wykorzystuje się go w przygotowaniu rosołu, gulaszu i w stekach.

Te rodzaje mięs to bardzo pyszne propozycje.

rodzaje mięsa drobiowego rodzaje mięs

Rodzaje mięsa drobiowego

Nie ma popularniejszego rodzaju mięsa w Polsce niż drobiowe, a jego spożycie jest większe niż spożycie mięsa wołowego i wieprzowego. W ciągu 10 lat spożycie na to mięso białe na przeciętnego Polaka wzrosło dwukrotnie rok do roku. Mało tłuszczu, niski cholesterol i dużo białka – czego więcej chcieć od mięsa?

Kurczaki
Kurczak, określany jako brojler jest zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem drobiu. To mięso białe produkowane jest na skalę przemysłową ze względu na popyt. Niestety wiąże się to z uzupełnieniem diety brojlerów antybiotykami, które są odpowiedzialne za przyrost masy ciała. 

Mięso kurczaków jest bardzo kruche, a przepisy przygotowywane z ich udziałem są jednymi z najprostszych, ale bardzo smacznych.

Kury
Mięso kur jest bardzo twarde i łykowate. W przeciwieństwie do kurczaków, są one wykorzystywane do przygotowywania bulionu – mięso ma bardzo mocny i specyficzny aromat.

Indyki
Nasze gulgule mają bardzo dużo chudego mięsa ze względu na to, że są bardzo umięśnione. W porównaniu do kurczaków, ich mięso jest zdecydowanie bardziej prozdrowotne. Wiąże się to jednak z większą ceną, która osiąga nawet dwukrotność ceny mięsa z kurczaka.

Gęsi i kaczki
Mięso obu są bardzo podobne pod kątem smaku oraz składu. Jest dosyć tłuste, dzięki czemu można zaoszczędzić na tłuszczu (nie dodaje się go do przygotowywania potraw z nich). 

Przepiórki
Jest to rodzaje mięs, o którym każdy słyszał, ale mało który spróbował – w Polsce ten zachodnioeuropejski przysmak nie jest tak popularny. Mięso przepiórek jest delikatne, chude i niewielkie. Dlatego też porcja potraw z przepiórki zawiera jedną tuszkę.

A Ty? Jaki rodzaj mięs lubisz najbardziej?